خبرگزاری راسک: بانک انکشاف آسیایی، به تازگی گفتهاست که تکمیلشدن کانال قوشتپه در افغانستان، تغییرات اقلیمی و آغاز دورهی کمآبی تا سال ۲۰۲۸، منجر میشود تا آسیایی مرکزی با کمبود شدید منابع آبی مواجه گردد.
به گفتهی بانک انکشاف آسیایی، تا سال ٢٠٢٨، ترکیبی از تغییرات اقلیمی، آغاز دورهی کمآبی و راهاندازی کانال قوشتپه در افغانستان، منطقهی آسیای مرکزی را به کمبود شدید و مزمن منابع آبی روبهرو خواهد کرد.
براساس ارزیابی بانک انکشاف آسیایی، کمبود آب در این دوره بین ۵ تا ١٢ کیلومتر مکعب تخمین زده شدهاست.
بانک انکشاف آسیایی افزوده، صرفهجویی در مصرف آب میتواند، راه حلی برای مشکل حفظ پوتانسیل اراضی آبی و تضمین امنیت غذایی در آسیای مرکزی عنوان شود.
این بانک میافزاید که این امر نه تنها به دلیل تغییرات اقلیمی و افزایش تقاضا برای آب ضروری است، بلکه به دلیل کاهش مورد انتظار جریان رودخانهی آمودریا از افغانستان نیز مهم میباشد.
تحلیلگران بانک انکشاف آسیایی در ادامه، ١٠ گام عملی را برای حفظ پوتانسیل زمینهای آبی و بهبود کارایی مصرف آب در آسیای مرکزی مهم خواندهاند.
به باور تحلیلگران این بانک، تکمیل این ١٠ مرحله، آمادگی برای تغییرات قابل توجه جریان آب مورد انتظار در حوزهی دریای آرال در سال ٢٠٢٨ و جبران افزایش مورد انتظار کمبود آب را ممکن میسازد.
راههای پیشنهادشدهی این بانک برای این چالش شامل، رویکرد منطقهای یکپارچه، ایجاد کنسرسیوم بینالمللی آب و انرژی و اجرای پروژههای بزرگ با هدف جذب سرمایهگذاری می باشند.
این در حالی است که چندی پیش یک هیات از اوزبیکستان به منظور گفتوگو دربارهی کانال قوشتپه به افغانستان تحت تسلط گروه طالبان سفر کرده بود.