خبرگزاری راسک: براساس گزارشها، شمار زیادی از مراکز صحی افغانستان تحت تسلط گروه طالبان به دلایل مختلف از جمله کمبود بودجه و فساد از فعالیت بازمانده و این امر دسترسی شهروندان افغانستانی را به خدمات صحی با چالش مواجه ساختهاست.
گزارشها حاکی از آنست که رهبران تحریمشدهی گروه طالبان برای تداوی به خارج از کشور سفر میکنند، در حالی که زنان و کودکان افغانستان به هیچگونه مراقبتها و خدمات صحی دسترسی ندارند.
براساس اطلاعات همچنان، سیاستهای اعمالشده از سوی گروه طالبان نیز بر سیستم مراقبتهای صحی افغانستان تاثیر گذاشته و منجرشده تا سکتور صحت در افغانستان تا مرز سقوط برسد.
به باور شماری از شهروندان افغانستانی، کودکانی که دچار سوءتغذیهی شدید هستند و بدن کوچک شان به سختی میتواند کار کند، زیرا کمبود شدید آب سرد و تمیز و گرسنگی مداوم سیستم ایمنی بدن او را تخریب کرده و عفونتهای مانند ذاتالریه و اسهال آبکی حاد او را تهدید میکند، به هیچگونه خدمات صحی دسترسی ندارند.
گفته میشود به باور زنان افغانستانی، جستجوی کمک تبدیل به یک امر بسیار پیچیده شده، زیرا یک همراه مرد باید شما را در خیابان همراهی کند، چه رسد به اینکه به شهر یا شهری بزرگتر بروید که در آن خدمات ممکن است در دسترس باشد.
براساس گزارشها زنان افغانستانی، هر روز برای دسترسی به مراقبتهای اولیهی پزشکی برای خود و خانوادههایشان تلاش میکنند، زیرا کودکان بیگناه و مادران ناامید بر دوش آنها گذاشته شدهاند.
اما در عین حال، رهبران گروه طالبان که مسوول فروپاشی سیستم مراقبتهای صحی هستند با وجود اینکه بسیاری از آنها تحت تحریمهای بینالمللی هستند، مشکلی برای دسترسی به مراقبتهای خارج از کشور ندارند.
گفتنیست، این یک امر غیرقابل توجیهاست که از طریق تحمیل آپارتاید جنسیتی، این مردان تشنهی قدرت و همتایانشان در پی خفهکردن صدا، از بینبردن رفاه و حقوق زنان و دختران افغانستانی هستند.
شماری از زنان از سازمان ملل متحد و کشورهای عضو آن میخواهند تا تحریمهای بینالمللی موجود بر گروه طالبان را به طور کامل اجرا کنند و از آن به عنوان اهرمی به منظور ترغیب رهبری این گروه برای بهبود شرایط زنان افغانستانی استفاده کند.
گفته میشود در طول سه ماه گذشته، شورای امنیت سازمان ملل متحد تحریمهای چون ممنوعیت موقت سفر و مسدودکردن داراییهای شماری از رهبران طالبان صادر کرد و به سه رهبر طالبان که تحریمهای بینالمللی دارند، اجازه میدهد برای درمان به ترکیه سفر کنند.
امیرخان متقی سرپرست وزارت امور خارجهی گروه طالبان، عبدالباقی بشیر عبدالشاه (معروف به عبدالباقی حقانی)، سرپرست ادارهی ملی امتحانات گروه طالبان در افغانستان و هدایتالله بدری، رییس بانکمرکزی افغانستان که تحت کنترل گروه طالبان فعالیت میکند و سرپرست سابق وزیر مالیهی گروه طالبان شامل افراد تحریمشده هستند.
گفته میشود، ممکن است سابقهای وجود داشته باشد که افراد تحت تحریم سازمان ملل از معافیتهای ممنوعیت سفر دریافت کنند تا به دلایل بشردوستانه به دنبال مراقبتهای پزشکی باشند، اما اجازهدادن به اعضای تحریمشدهی طالبان برای انجام این کار یک بیعدالتی بزرگ است در حالی که مردم افغانستان از یک بحران انسانی وخیم رنج میبرند.
در همین حال، کمبود کادر پزشکی به دلیل ممنوعیتهای گروه طالبان برای اشتغال زنان، تحصیل و آزادی رفتوآمد افزایش یافته و دانشجویان دختر پزشکی از شرکت در امتحانات خروجی (از سوی سازمان ملی آزمون که عبدالباقی حقانی بر آن نظارت دارد) منع شدهاند و اکثر آنها از دسترسی به دورههای تخصصی و گواهینامههای لازم محروم شدهاند.