خبرگزاری راسک: گروه طالبان در دوسال سیاست فاشیستی توام با تبعیض و قبیلهگرایی در کنار انحصار مطلق قدرتِ سیاسی، تلاشهای رسمی و هدفمندی را برای بهحاشیهبردن و حذف هویت اصیل فرهنگی و زبان ملی مردم افغانستانی (پارسی) آغاز نموده و در بیشتر از دوسال گذشته، روشهای گوناگونی را برای تحمیل هویت و زبانِ قومی خویش در نهادهای دولتی و جامعه به کار بردهاند.
در تازهترین مورد، فرهنگستیزی و ضدیت با هویتهای فرهنگی اقوام غیرپشتون از سوی گروه طالبان، یادبود سنگی مولانا جلالالدین محمد بلخی، شاعر پارسیگو، فیلسوف و عارف نامدار جهان را در مرکز شهرمزارشریف به طور کامل تخریب و حذف کردهاند.
این یادبود مولانا که در یکی از چهارراههای شهرمزار شریف مرکز استان بلخ قرار داشت، عقدهمندانه و به گونهی هدفمند از سوی اینگروه تخریب شده است.
آگاهان فرهنگی و شهروندان کشور میگویند، گروه طالبان که خود با فرهنگ و تمدن انسانی بیگانهاند و تنها هویت تروریستی و کشتار دارند، تلاش میکنند تا ارزشهای فرهنگی و هویتی اقوام غیرپشتون را آسیب زده و اهداف تاریخی خویش را که همانا تحمیل هویت خویش و اضمحلال هویت اقوام غیرپشتون میباشد، تطبیق نمایند.
مولانا جلالالدین محمد بلخی زادهی استان بلخ، شاعر، فیلسوف و عارفِ بزرگ قرن هفتم هجری است که آثار ادبیاش نهتنها در تمام حوزهی تمدنی پارسی، بلکه در سراسر جهان معروف است.
به روایت فرهنگیان: «گروه طالبان در دوجهت متضاد با مولانای بلخ و هویت فرهنگی او یعنی پارسی، دشمنی عقدهمندانه میکنند. نخست، تعلق او به تمدن شکوهمند پارسی و دوم برتری اندیشهی او بهعنوان عارف و دانشمند در جهان بشری برای معرفی و تفسیر معتدل از دین اسلام.
پیش از این یکی از اقدامهای قبیلهای گروه طالبان برضد زبان پارسی و هویت اصیل خراسان بزرگ، اظهارات روشن و برهنهی محمدیونس راشد، معین جوانان وزارت اطلاعات و فرهنگ اینگروه در سفری به استان بامیان بود که طی دیدار با شماری از جوانان این استان گفته بود: «افغانستان به زبان پارسی نیاز ندارد و لازم نیست که آنها ادبیات پارسی را بیاموزند.»
این مقام گروه طالبان تدریس زبان و ادبیات پارسی در دانشگاهها را یک موضوع بیاهمیت خوانده و گفته بود که جوانان باید رشتههای را بیاموزند که از طریق آن بتوانیم ابزار پیشرفتهی جنگی تهیه کنیم.
پیش از این وزارت تحصیلات عالی گروه طالبان با فرستادن مکتوب رسمی به تمام دانشگاههای دولتی و خصوصی دستور داده بود که از کار برد و اژههای پارسی در مکتوبها، پایاننامهها و پژوهشهای تحقیقی و علمی خویش خودداری نمایند که به تعقیبِ آن، واژهی دانشگاه را نیز از تابلوهای نصبشده در سر دروازههای دانشگاهای کشور حذف کردند.
شهر مزارشریف به عنوان مرکز استان بلخ که مهد و خانهی صدها شاعر، نویسنده و ادیب نامدار زبان پارسی و جهان است که در سالهای اخیر با تصاویر، مجسمهها و دیوارنگاریهای از چهرهها، آثار شاعران و ادیبان پارسیگو تزیین شده بود. با سلطهی گروه طالبان در کشور، اعضای اینگروه یکبار دیگر در پی تخریب داشتههای این جغرافیای فرهنگی برآمدهاند.
آنان در نخستین اقدام پارسیستیزی و تبعیض فرهنگی، دیوار معروف نخبگان را که هنرمندان بلخ در آن تصاویر و آثاری از نزدیک به ۲۰ شاعر و ادیب نامدار پارسیزبان را روی سنگ حک کرده بودند، تخریب نموده و پس از آن به تخریب مجسمههای امیرعلیشیر نوایی، شاعر و سیاستمدار نامدار زبان اوزبیکی و پارسی اقدام کردند.
در تازهترین مورد، رییس دانشگاه تخار که یک نظامی گروه طالبان است با صدور نامهی رسمی به تمامی دانشکدهها و بخشهای اداری این دانشگاه دستور داده است که از واژههای پارسی مانند: دانشکده، دانشگاه و امثال آن در متنها و اوراق خویش خودداری کنند.
این عضو گروه طالبان که خود در این مکتوب رسمی از واژههای انگلیسی «ترانسکریپت و دیپلوم» استفاده کرده و واژههای پارسی مانند «دانشکده و دانشگاه» را واژهی خارجی و مضر برای فرهنگ و زبان ملی افغانستان خوانده است.