خبرگزاری راسک: گزارشها از استان هرات در حوزهی غرب افغانستان حاکی از آنست که کارمندان زن در نظام پیشین بعد از مسلطشدن گروه طالبان در افغانستان، از کار بیکار شده و بخاطر امرار معاش روی به کارهای چون؛ لباسشویی، تمیزکاری و نانپزی در برخی از خانهها آوردهاند.
یک تن از کارمندان زن که در نظام پیشین وظیفهی دولتی داشته مشروط به حفظ هویتش طی یک صحبت با خبرنگار خبرگزاری راسک روز جمعه ( ۳ قوس/آذر)، گفته بیش از دوسال میشود که گروه طالبان در افغانستان حاکمیت میکنند و خیلی از زنان که در ادارات دولتی جمهوریت کارمند بودند در حال حاضر بخاطر به دستآوردن یک لقمه نان حلال در خانههای بعضی از افراد دست به کارهای همچون؛ لباسشویی، تمیزکارها، نانپزی و… زدهاند.
او افزود، زنهای که دست به همچون کارها زدهاند فارغالتحصیلان از درجهی لیسانس و ماستر بودند که نتوانستهاند در خانههای شان بیکار بمانند و یا هم در نظام مسلط بر کشور ایفای وظیفه کنند. به گفتهی او، هفتهی دو یا سهبار این زنان تحصیلیافته در برخی از خانهها جهت پاککاری و نظافت خواسته میشوند که به آن صورت پول خوبی هم برای شان پرداخت نمیگردد.
وی میافزاید با این وضع بیکاری و عدم زمینهی اشتغالزایی در کشور زندگی برای آنان دچار چالشهای متعدد شده و براساس گفتهی او مزدی که این زنان از کار روزانهی شان در خانهها بدست میآورند، بین ۱۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان تا ۱۵۰ روپیه میرسد.
با این حساب سهیلا قیومی، یک تن از کارمندان نظام پیشین به خبرنگار راسک میگوید در حال حاضر هیچگونه فعالیت در حاکمیت گروه طالبان ندارد و تنها خانم خانه میباشد و میافزاید که بارها از وی خواسته شده که در بخشهای که مهارت اداری دارد میتواند انجام وظیفه کند اما به علت وضعیت حاکم بر کشور او قبول نکردهاست.
به گفتهی خانم قیومی، بیش از دو سال میشود که او هیچگونه درآمدی ندارد که بتواند برای خود و خانوادهاش کاری را انجام بدهد، زیرا در حکومت جمهوریت معاش ماهانهاش بین ۱۰ هزار روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان تا ۱۵ هزار روپیه بوده اما حالا این معاش به صفر رسیدهاست.
همچنان سمیرا تیموری، فعال مدنی در استان هرات به راسک گفته، بیشتر زنان که کارمندان ادارات دولتی نظام پیشین بودهاند در بیسرنوشتی کامل به سر میبرند و فرق آنها با زنان بیسواد یکسال میباشد و وی میافزاید بیشتر زنان که در دولت اشرف غنی ایفای وظیفه میکردند، یا با خانوادهی شان افغانستان را ترک کردهاند و یا هم در داخل کشور با هزار و یک مشکل زندگی شان را سپری میکنند.
او اضافه کرد، از ۱۰۰ درصد کارمندان گروه طالبان در استان هرات تنها پنج درصد آنان زنان هستند که با وضع قیودات زیادی ایفای وظیفه میکنند و سایر ادارات در مجموع کارهای ادارای شان بواسطهی مردان پیش برده میشود.
لازم به ذکر است که زنان نیمهی از پیکر جامعه را تشکیل میدهند و تسلط دوبارهی گروه طالبان در افغانستان، آنان همه روزه به طرز قابل توجهی از جامعه حذفشده، به حاشیه راندهشده و از اساسیترین حقوق شان محروم میگردند.
گفتنیست که در نظامهای پیشین افغانستان زنان در مقامهای وزارت، معاونیت، مقام استانداری و… ایفای وظیفه کردهاند اما حالا در حاکمیت گروه طالبان در بست هشت هم جایگاهی برای زنان وجود ندارد که بتوانند کار کنند.