خبرگزاری راسک: حامد کرزی، رییسجمهور پیشین کشور، به تازگی گفته که جامعهی جهانی نباید به دنبال برکناری اجباری گروه طالبان افغانستان از قدرت باشد، بلکه باید گفتوگوی همهجانبهی بینالافغانستانی را برای بهبود سیاستهای آنها ایجاد کنند.
کرزی که از سال (۲۰۰۲ تا ۲۰۱۴) میلادی بهعنوان اولین رهبر منتخب دموکراتیک کشور خدمت کرد، در مصاحبهای نادر با رسانههای خارجی به کیودو نیوز گفت که طالبان باید آموزش دختران را فوراً از سر بگیرند و این میتواند گامی برای تبدیلشدن به «مشروعیت» و بهرسمیت شناختهشدن این گروه باشد.
گروه طالبان به دلیل رفتار وحشیانهی شان در برابر زنان و اقلیتها تاکنون در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته نشدهاند و در نظام این گروه، دانشآموزان دختر نمیتوانند بیش از کلاس ششم به تحصیل ادامه دهند و اشتغال زنان عملاً ممنوع میباشد.
کرزی در این اواخر طی یک سخنرانی خود تاکید کرد که با این حال، حذف اجباری گروه طالبان از قدرت راه پیش رو نیست و ما دیگر نمیخواهیم در این کشور درگیری وجود داشته باشد و افزود که درگیری اوضاع را در افغانستان بدتر از امروز خواهد کرد.
او در جریان این مصاحبه که در اقامتگاهاش در مرکز کابل انجام شد، گفت، ما خواهان فروپاشی رژیم یا انشعاب رژیم نیستیم، زیرا آنرا به اندازهی کافی در افغانستان تجربه کردهایم و افزود که ما خواهان بهبود در سیاست هستیم.
رییسجمهور پیشین در حالی که اصرار دارد که زنان و دختران «فوراً» به مکتب بازگردند، میخواهد گفتوگوهای درونافغانستانی با حضور همه گروههای قومی، که برخی از آنها به مبارزه علیه طالبان ادامه میدهند، «هرچه زودتر» آغاز شود و او از توضیح در مورد یک جدول زمانی خاص برای مذاکرات خودداری کرد.
کرزی گفت، اگرچه گروه طالبان، یک جنبش اسلامگرای تندرو هستند و ضرورت گفتوگو را درک میکند، اما قبل از شروع این روند، زمان و آمادگی لازم است و در موضوع آموزش دختران، اکثریت بزرگان گروه طالبان با آن موافق هستند و شکی در آن نیست و در مورد بحث افغانستان، آنها نیاز به درک دارند.
بسیاری از افغانستانیها، بر این باورند که کشورهای غربی بدون در نظرگرفتن فرهنگ و شرایط محلی، جدول زمانی بسیار شتابزده را در روند بازسازی وضع کرده و کرزی با انعکاس این دیدگاه گفت:« ما باید از اشتباهات خود درس بگیریم، باید از تاریخ درس بگیریم.»
کرزی در این مصاحبه بارها تاکید کرد که نقش گفتوگو برای یافتن بهترین شکل حکومتداری آیندهی کشور مهم است و عقلانیت تغییر به سیستم فدرال را مورد تردید قرار میدهد و افزود که این کشور به یک دولت قوی و کارآمد و دولتی که اختیارات را به طور گسترده در نهادهای محلی پراکنده کند، نیاز دارد.
به گفتهی دیپلماتها و کارشناسان در منطقه، گروه طالبان بعید است حداقل در آیندهی نزدیک تقسیم قدرت با نیروهای مخالف را بپذیرند، با این حال، کرزی گفت که او بدبین نیست زیرا معتقد است که افغانستان به اندازهی کافی بزرگ است که بتواند همه گروههای خود را در خود جای دهد.
او گفت، ما باید ترتیبی اتخاذ کنیم که به موجب آن هر دو طرف، گروه طالبان و دیگر افغانستانیها، درک کنند که کشور به اندازهی کافی از نظر سیاسی و اقتصادی برای همهی افغانستانیها بزرگ است.
کرزی با نگاهی به روند ۲۰ ساله بازسازی و دموکراسیسازی به رهبری ایالات متحده و متحدانش مانند جاپان پس از فروپاشی اولین نظام گروه طالبان در سال ۲۰۰۱ تا بازگشت طالبان در سال ۲۰۲۱، گفت که دستآوردها و اشتباهات زیادی از سوی جامعهی جهانی و افغانستانیها صورت گرفتهاست.