خبرگزاری راسک: شماری از دکانداران لباسهای کُت و شلوار فروشی در استان هرات تایید میکنند که پس از تسلط گروه طالبان برکشور، فروش اجناس شان در مقایسه با حکومت اشرف غنی ۹۵ درصد کاهش یافتهاست.
محمد حسین، یک تن از دکانداران لباسفروشی کت و شلوار مردانه در استان هرات در صحبت با خبرنگار خبرگزاری راسک، روزشنبه،( ۱۱ قوس/ آذر) میگوید: «از زمانیکه گروه طالبان حاکمیت افغانستان را در دست گرفتهاند فروش کُت و شلوار مردانه نسبت به دورهی جمهوریت ۹۵ درصد کاهش یافتهاست.»
او افزود، از ترس و هراس افراد گروه طالبان هیچ کسی نمیتواند که لباس کُت و شلوار و «دریشی» بپوشد و در بازار رفتوآمد کنند. او افزود، تنها لباسیکه مردان افغانستانی در استان هرات و دیگر استانهای کشور میتوانند استفاده کنند لباس افغانستانی بیش نیست و دیگر لباسها غیر استفاده میباشد.
محمد حسین میافزاید، روز به روز بازار فروش لباسهای مردانه به ویژه بازار کُت و شلوار مردانه رو به ورشکستگی میباشد، زیرا از زمان تسلط گروه طالبان برکشور، این گروه قیودات سختگیرانهی را بر نوعیت پوشش مردان وضع کردهاند.
در همین حال محمد نعیم، یک تن دیگر از دکانداران لباسهای مردانه در استان هرات به خبرگزاری راسک گفته، روزهای میشود که یک روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان، را فروش ندارند که بتوانند هزینههای دکان و خانواده را فراهم کند. موصوف علاوه کرد خیلی از دکانداران لباس مردانه بنابر عدم فروشات لباسهای مردانه دکان شان را به قیمت ناچیزی واگذار نموده و افغانستان را ترک کردهاند.
او افزود، در دورهی جمهوریت نسبتا بازار لباسهای مردانه به ویژه کُت و شلوار و… تعریف بهتری داشت اما حالا از آن تعریف نیمی از آن هم نمانده و در حال حاضر لباس رسمی ادارات دولتی و غیردولتی لباس افغانستانی است که موجودیت این تحولات ضربهی بزرگی را برای دریشیفروشان به همراه داشتهاست.
وی با اشاره به حرفهایش میگوید قیمت یک دست لباس کُت و شلوار در گذشته ۲۴۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان بوده اما حالا هیچ کسی نیست که نیمی آن را از پرداخت کند و میزان خرید و فروش آن به طرز قابل ملاحظهای کاهش یافتهاست.
با این حساب محمد نادر رحیمی، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید، تحولات اخیر علاوه بر وضعیت کسب و کار بر تمامی امورات ضربهی بزرگی را وارد کردهاست و طیف عظیمی که تلاش زیادی داشتند تا سرمایههای هنگفتی را در هرات و افغانستان سرمایهگذاری کنند، اما بر علاوهی که یک روپیه هم سرمایهگذاری نکردند، کشور را هم ترک کردهاند.
آقای رحیمی با اشاره به حرفهایش تصریح کرد، نیروهای طالبان نباید بر نوعیت پوشش افراد در جامعه قیودات وضع کرده و ممانعتی را ایجاد کنند، زیرا هر انسانی حق دارد که به انتخاب خود با هر پوششی که میخواهند لباس مورد نظر شان را بپوشند و در جامعه گشتوگذار کنند.
مقامهای محلی گروه طالبان در استان هرات در این باره تاکنون چیزی نگفتهاند و گفته میشود که چندی پیش هم یک جوان بخاطر پوشیدن لباس «دریشی» کُت و شلوار از سوی نیروهای گروه طالبان مورد لتوکوب قرار گرفته بود.