خبرگزاری راسک: رنگین دادفر اسپنتا مشاور شورای امنیت ملی حکومت حامدکرزی در یازدهمین دور نشست امنیتی هرات که در تاجیکستان برگزار شد، واقعیت اصلی شکلگیری سلطهی گروه طالبان بر افغانستان را ناکارایی دولت جمهوری افغانستان و ایجابات نوین استراتژیک در سطح دنیا خوانده است.
اسپنتا که سالها به عنوان مشاور ارشد امنیتی در ساختار حکومت کرزی نظارهگر اوضاع سیاسی افغانستان و انتقال هدفمند تروریسم از استانهای جنوبی به شمال بوده و به عنوان عالیترین مقام امنیتی دولت وقت در توطیههای سازمانیافته برعلیه سران غیرپشتون و جمعآوری تجهیزات نظامی جبههی متحد افغانستان به رهبری پروفیسور استاد برهانالدین ربانی نقش مهم ایفا کرد، برای نخستینبار پس از سلطهی گروه طالبان برکشور لب به سخن گشوده، با بیشتر از نه سال حضور در دستگاه امنیتی حامدکرزی مهرهی اصلی طالبانیسازی سیاست افغانستان، تضعیف و حذف چهرههای مخالف طالباننیزه ساختن کشور و انتقال جنگ به شمال نیز بوده است.
دادفر اسپنتا که پس از خدمت در دربار ظاهرشاه، سالها در نقش مشارو ارشد امنیت ملی، متعهد به سیاست فاشیستی حامدکرزی در تطبیق اهداف قبیلهیی او مبنی بر ترور زنجیرهیی سران اقوام غیرپشتون و به حاشیهراندن جبههی متحد از صحنهی سیاست و انتقال تروریسم به شمال انعام و مقام اخذ نموده بود به رسم وفاداری به سیاستهای فاشیستی ظاهرشاه در نشست امنیتی هرات بار دیگر همهی مردم کشور را افغان« افغانستانی» خطاب کرده، زبان پشتو را قبل از پارسی، زبان ملی کشور خوانده که با و اکنشهای تند فرهنگیان، سیاستگران و شهروندان کشور مواجه شده است.
دادفراسپنتا که بخش بزرگی از جایگاه سیاسیاش را مدیون حکومت فاشیستی ظاهرشاه دانسته و در کاخ برتریطلبی قومی و زبانی او پرورش سیاسی یافته است، تمام اقوام غیرپشتون را با واژهی تحمیلی « افغان» خطاب کرده و زبان « ملی» مردم اینکشور را «پشتون» خوانده است.
فرهنگیان و سیاستگران کشور با واکنش به افغان « افغانستانی» خطابکردن تمام اقوام غیرپشتون در کشور از سوی اسپنتا گفتهاند: « مانند خودش همه مردم را مدیون نظامهای فاشیستی دانسته و این هویت تحمیلی را میخواهد باردیگر بالای افغانستانیها بهکار ببرد.»
آگاهان سیاسی و فرهنگیان کشور با انتقاد از اظهارات آقای اسپنتا در یازدهمین دور نشست امنیتی هرات میگویند، طرح برگشت گروه طالبان به قدرت محصول سیاستهای حکومت حامدکرزی و ماموریت آقای اسپنتا به عنوان مشاور شورای امنیت ملی است.
آقای اسپنتا در بخشی از سخنانش در این نشست با اشاره به انحصار قبیلهیی قدرت و عدم پذیرفتن حکومت همه شمول از سوی گروه طالبان گفته است: « بهعنوان کسی که نه سال در پالیسیسازی کشور دخیل بودم و پس از آن هم دوبار در مسکو و یکبار در دوحه در صحبتهای مستقیم با گروه طالبان دخیل بودم، میدانم که تا کنون حتا یکبار هم در مورد آمادگی گروه طالبان برای تعامل با مخالفان پیشنهاد جدی مطرح نشده است.»
سپنتا فرزند یکی از ملاکان متنفذ هرات بهنام شاه علم طاهری است که برحسب مرسوم آن زمان، پدرش او را به شاه سابق« ظاهرشاه» بخشیده و رنگین جز غلام بچهگان متاخر دربار شد، جمعی از این غلام بچهگان، پیرو تفسیر مایویستی ایدیولوژی مارکسیسم شدند که سپنتا از آن جمله بوده و از همینرو بیشتر متمایل به افغان « افغانستانی» بوده و تاهنوز فکر غلامی در سر دارد.
رنگین اسپنتا پس از مهاجرت به اروپا، هر نوع تعلق خود با کشور را قطع کرد؛ تا جایی که به عضویت حزب سیاسی سبزها در آلمان درآمده و از طرف آن حزب، غرض احراز پست شهرداری آخن کاندیدا شد.
با تحول جدید در افغانستان آقای اسپنتا، مانند بسیاری از سیاستگران دیگر به فکر زندگی در غرب و سیاست در افغانستان افتاد که این امر منجر به خاموشی وی در تحقق سیاستهای فاشیستی، پارسیستیزی و ترور سران غیرپشتون جهت حفظ قدرت سیاسی وی گردید.
یازدهمین دور نشست امنیتی هرات که با عنوان «بازخوانی افغانستان؛ راهکارهای متفاوت» در دوشنبهی تاجیکستان به مدت دو روز از سوی مرکز مطالعات استراتژیک افغانستان برگزار شد. مسایل سیاسی و امنیتی مربوط به افغانستان توسط تحلیلگران و سیاستمداران برجسته مورد بحث قرار گرفته و پیشنهادهایی ارایه شد.
در این نشست، افرادی از کشورهای مختلف جهان، مخالفان سیاسی و نظامی گروه طالبان از جمله احمد مسعود، رهبر جبههی مقاومت ملی افغانستان، محمداسماعیل خان، رهبر جهادی و برخی از مقامهای حکومت پیشین افغانستان حضور داشتند.
امیرمحمد اسماعیل خان همچنان در این نشست گفته است: « گروه طالبان نه تنها تغییر نکرده؛ بلکه نسبت به گذشته سختگیرتر هم شده است.» او همچنین تاکید کرده است که « سپردن قدرت به گروه طالبان دسیسهی بزرگ جهانی بود.» او در ادامه همچنان گفته است، اگر گروه طالبان به مذاکره تن ندهند، افغانستان را از شر آنان نجات میدهند.
آقای اسپنتا در این نشست همچنان اضافه کرده است: « ما بهخوبی بر این امر وقوف داریم که روزگار گسیل سربازان خارجی به افغانستان به پایان رسیده و همچنان هیچ افغانستانی میهنپرستی، دیگر چنین آرزویی نخواهد داشت که سربازان خارجی به کشورش بیایند. فقط این طالبان هستند که هزاران نیروی تروریستی جنگی خارجی را در کشور ما جای دادهاند که در پگاه افغانستان آزادی از سرزمین ما رانده خواهند شد.»
آگاهان سیاسی با انتقاد شدید از سخنان چند جانبهی آقای اسپنتا در یازدهمین نشست امنیتی هرات میگویند، اسپنتا که در اتخاذ تمامی سیاستهای قبیلهیی به عنوان شاهد حامدکرزی قلمداد میشود، بخشی از چالشهای موجود کنونی کشور به گونهی مستقیم بر دوش او بوده، اقوام غیرپشتون کشور دستکم در طالباننیزه کردن شمال افغانستان و انتقال جنگ به این استانها وی را شریک جنایات حاکمان قبیلهیی میدانند.