خبرگزاری راسک: چهرههای مخالف نظام طالبانی و نمایندگان طیفهای مختلف کشور در سومین نشست ویانا زیرنام آیندهی دموکراتیک افغانستان باحضور رهبر جبههی مقاومت ملی، فعالان حقوق بشر، احزاب سیاسی و برخی از دیپلماتهای حکومت پیشین که در کشور اتریش برای سهروز برگزار شدهاست، شرکت کردهاند.
جبههی مقاومت ملی افغانستان، این نشست را تحکیم یک اپوزیسیون متحد و قوی علیه گروه طالبان خوانده و گفته است که نشست ویانا در پی ترسیم یک مسیر عملی به سوی یک آیندهی دموکراتیک برای افغانستان است. این جبهه همچنان گفته است که این نشست، شاهد مشارکت فزایندهی احزاب سیاسی، شخصیتها، جنبشهای حقوق مدنی، و فعالان حقوق زنان با همه پیشینههای قومی و مذهبی آن است.
این نشست سهروزه که با حضور بیش از چهل تن از مخالفان سیاسی گروه طالبان از سوی انستیتوت امور بینالمللی اتریش برگزار شده است، اشتراککنندگان برای آیندهی دموکراتیک افغانستان گفتوگو کرده و گروه طالبان در افغانستان را سلطهی تکقومی، تکمذهبی و تکجنسیتی عنوان کرده که در صدد حذف زبانها و داشتههای فرهنگی سایر اقوام کشور هستند.
در همین حال شرکتکنندگان این نشست، رویکردهای قبلیهیی گروه طالبان در کشور را به شدت محکوم نموده و گفتهاند که گروه طالبان هزارهها و شیعهها را به حاشیهرانده و در معرض نسلکشی قرار دادهاند. از سوی دیگر جبههی مقاومت ملی، در مورد برایند این نشست سیاسی همچنان گفته است که این اجلاس، نوید یک نقطهی عطف و مهمی را به همراه دارد و نتایج آن، در روز پایانی نشست اعلام خواهد شد.
در همین حال شماری از شرکتکنندگان این نشست میگویند که نشستهای ویانا به مرحلهی پختهگی و قوام خود رسیده که یکی از نتایج ملموس آن ایجاد مشترکات بهویژه دیدگاه مشترک سیاستمداران برای آیندهی دموکراتیک افغانستان است.
این درحالیستکه نشستهای مخالفان نظام طالبانی در کنار افزایش حملات نظامی بر افراد اینگروه در کشور، گروه طالبان را به شدت نگران ساخته و خشم اینگروه را برانگیخته است. بهتازهگی وزیر دفاع گروه طالبان، در واکنش به نشستهای اخیر مخالفان خویش در مسکو و دوشنبه، از چهرههای مخالف خویش خواست که به جای برگزاری نشستها و صدور بیانیهها به افغانستان برگردند.
پیش از این چهرههای مخالف نظامی طالبانی به شمول زنان و رهبران احزاب سیاسی در اوایل ماه جاری خورشیدی در نشست مسکو با محکومکردن سلطهی طالبانی در افغانستان گفتند که گروه طالبان در بیشتر از دوسال گذشته افغانستان را به یک زندان مبدل کرده و با وضع قوانین سختگیرانه بهنام اسلام کشور را به قرون وسطایی کشانیدهاند.
نشست مسکو که به میزبانی حزب روسیهی عادل در مورد افغانستان تحت عنوان افغانستان در میان گذشته و آینده برگزار شده بود هدف آن را علاقهمندی روسیه به شکلگیری یک روند سیاسی همهشمول در مبارزه با افراطیت و تروریسم عنوان کردهاست.
با این همه، جبههی مقاومت ملی افغانستان که نقش فعال در مبارزهی نظامی و سیاسی بر ضد گروه طالبان در میدان نظامی و نشستهای سیاسی دارد در نشست مسکو گفته بود که گروه طالبان به هیچ تعهد خویش به جز قرارداد با آمریکا عمل نکرده بلکه افغانستان را به یک سرزمین سیاه و مبهم برای مردم و بهشتی برای افراطیت، تروریسم و گروههای جنایتکار مبدل کردهاند.
در دوسال گذشته انستیتوت امور بینالمللی اتریش در ویانا میزبان نشستهای مخالفان گروه طالبان بوده که این سومین دور گفتوگو میان چهرههای سیاسی، نهادهای مدنی و رسانهای افغانستان در اروپاست. شرکتکنندگان نشست ویانا، سال گذشته در نشست مشابهی خواستار حمایت بینالمللی از جریانهای مخالف نظامی گروه طالبان و عدم به رسمیتشناختن اینگروه شده بودند.
آگاهان سیاسی راهاندازی چنین نشستهای سیاسی را که با حضور چهرههای مخالف گروه طالبان و احزاب مطرح سیاسی شکل میگیرد برای ایجاد وحدت و همصدای در مبارزه بر ضد گروه طالبان در میدان نظامی و سیاسی پر اهمیت دانسته و گفتهاند، تداوم چنین نشستهای مشترک در داخل افغانستان نیز منجر به حرکتهای ضدطالبانی و تقویت روحیهی ایستادگی در میان شهرواند شده در مجامع بینالمللی نیز موجب افزایش فشار برگروه طالبان و منزویتر ساختن اینگروه میگردد.