خبرگزاری راسک: شماری از صاحبهای تالارهای استان هرات در غرب افغانستان، تایید میکنند که سفارش ثبت مراسمهای عروسی و شیرینیخوری مردمی نسبت به سالهای گذشته ۸۰ درصد کاهش یافتهاست.
محمد عثمان، صاحب یکی از تالارهای استان هرات به خبرنگار خبرگزاری راسک، روز پنجشنبه ۱۶ قوس/ آذر، گفته، طی دو سال اخیر که گروه طالبان در افغانستان حاکمیت میکنند سفارش درخواستهای مردمی پیرامون ثبت مراسمهای شادی شان ۸۰ درصد کاهش پیدا کردهاست.
او افزود، در گذشته روزانه دو مراسم عروسی و شیرینیخوری در تالارش به ثبت میرسید؛ اما حالا در هر هفته یا ماه یک الی دو سفارش به ثبت میرسد و بیشتر مردم مراسمهای شادیشان را در خانه و باغهایشان تجلیل میکنند.
در همینحال، غلام صدیق، یک تن دیگر از صاحبان تالارهای استان هرات به راسک، گفته که با مسلطشدن گروه طالبان در افغانستان بیشتر مراسمهای شادی به گونهی سنتی و بدونساز و آواز از سوی مردم برگزار میشود.
به گفتهی او، مردم در حال حاضر هیچگونه آوازخوان را در مراسمهای عروسی و شیرینیخوری خود دعوت نمیکنند، چونکه از سوی گروه طالبان منع شدهاست.
با این وجود عبدالله علیزاده، یکتن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید، آمار عروسیها و مراسمهای شادی در مقایسه با دورهی جمهوریت کمتر شدهاست.
به گفتهی او، در دورهی جمهوریت هر شب جمعه یا روزهای جمعه برخی جوانان با همآهنگی یکدیگر موسیقی میکردند و روحیهی خود را تازه نگه میداشتند؛ اما در حالحاضر با تسلط گروه طالبان دیگر آن شادیها و شبنشینیها وجود ندارد.
همچنان رحیمالله، یکتن دیگر از باشندگان استان هرات گفت: «خیلی از جوانان در افغانستان نیستند که آن شبنشینیها در خانهها برگزار شود و افزود که مراسمهای شادی هنگامی صورت میگیرد که چند نفر همطبع و همفکر با یکدیگر بوده و آن جشن و شادیها را برپا میکنند.»
او میافزاید، از یک طرف چالشهای اقتصادی و طرف دیگر هم عدم دلخوشی به زندگی منجرشده تا انسان نتواند، شادی داشته باشد.
از سوی هم جمیل رسمتی، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید، با تحولات اخیر و چالشهای شدید اقتصادی بیشتر جوانان تمایل به ازدواج ندارند.
او افزود، بیشتر خانوادهها بخاطر پیشکش و مطالبهی پول هنگفت جواب قانعکنندهی را به خواستگارها نمیدهند و موجودیت این قضیه ضربهی بزرگی را به پیکر قشر جوان تاکنون در افغانستان زدهاست.
آقای رسمتی تصریح میکند، اگر رهبران خانواده که شامل پدر و مادر میشوند، یک اندازه به فکر خوشبختی فزرندانشان باشند میتوانند تا آمار ازدواجها در بین خانهها افزایش را بدهند.
مقامهای گروه طالبان در استان هرات در این باره تاکنون چیزی نگفتهاند.
قابل ذکر است که بخاطر عرفهای ناپسند برخی خانوادهها و درخواستهای گزاف از خانوادهی دامادها بیشتر دختران و زنان بیوه در خانه مجرد باقیمانده و تاکنون روانهی خانهی بختشان نشدهاند.