خبرگزاری راسک: شماری از صاحبان کافیشاپهای استان هرات در غرب افغانستان، تایید میکنند که بیش از یک هزار کافیشاپ در سطح شهر و نواحی ۱۵ گانهی این استان از سوی نیروهای گروه طالبان مسدود شدهاند.
یکتن از صاحبان کافیشاپهای استان هرات مشروط بر حفظ هویتش در صحبت با خبرنگار خبرگزاری راسک، روز شنبه، ۱۸ قوس/ آذر، گفته که این کافیشاپها از یکسال بدینسو مسدود بوده و تاکنون به گونهی رسمی دستور باز شدنشان توسط گروه طالبان صادر نشدهاست.
گفته میشود که خرید و فروش مواد مخدر، آماده سازی مشروبات الکی، قرار و مدارهای زنان با مردان نامحرم و… از جمله مواردی اصلی مسدود شدن کافیشاپها عنوان شدهاست.
منبع گفته که بیشتر افراد تمام هستی و نیستی خود را فروخته که بتوانند با راهاندازی کافیشاپ منبع درآمدی نیز داشته باشند که آن هم از سوی گروه طالبان مسدود گردیدهاست.
منبع میافزاید، سرمایهگذاریهای زیادی از ۱۰۰ هزار روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان، گرفته تا دو میلیون روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان یا بیشتر از آن در کافیشاپها هزینه شدهاست.
همچنان جواد، یکتن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک، گفته که با مسدود کردن کافیشاپها برخی از جوانان از این روند بهشدت ناراضی میباشند.
او افزوده که خیلی از جوانان عادت زیادی به قلیان دارند و با مسدود شدن کافیشاپها در خانههایشان از قلیان استفاده میکنند.
موصوف اضافه میکند، در گذشته قیمت فی قلیان ۲۵۰ تا ۴۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان بوده؛ اما حالا با مسدود کردن کافیشاپها به ۵۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان، افزایش یافتهاست.
در همینحال، هدایت افشاری، یکتن دیگر از باشندگان استان هرات به راسک، گفته که یکی از سرگرمیهای جوانان این استان استفاده از قلیان در کافیشاپها بوده که آن هم توسط گروه طالبان مسدود شدهاست.
موصوف ادامه میدهد، با مسدود کردن کافیشاپها در استان هرات صدها تن از صاحب و کارمندان این کافیشاپها از کار بیکار شده و سرمایههایشان از دست رفتهاست.
وی میافزاید، بیشتر وسایل و لوازم کافیشاپها قیمت اصلی خود را که ۳۰۰ هزار روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان یا بیشتر از آن بوده از دست داده و به قیمت ناچیزی به فروش خواهد رسید.
از سوی هم فریدون رضایی، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک، میگوید که حاکمیت گروه طالبان چالشهای را بر سر مردم چند برابر نسبت به حکومت پیشین کردهاست.
او گفته که با محدودیتهای اخیر گروه طالبان بالای کسبه و کاران بیشتر شغلها حالت اصلی خود را از دست داده و به فراموشی سپرده شدهاست.
وی میافزاید، از بستن حمامهای زنانه گرفته تا مسدود کردن کافیشاپها و دهها مورد دیگر که مردم با چنین شرایطی توان ایستادن را در افغانستان نخواهند داشت.
قابل ذکر است که گروه طالبان در روزهای نخست کاریشان در افغانستان نسبتا دیدگاه مطلوبی داشتند؛ اما به مرور زمان تمام برنامههای خود را بالای مردم تطبیق کردهاند.
گفتنیست، بیش از یکسال میشود که کافیشاپهای استان هرات توسط گروه طالبان مسدود شده و صاحبهای این کافیشاپها برخی در زندان و شماری هم در بیرون از افغانستان بهسر میبرند.