خبرگزاری راسک: در بحبوحهی درگیریهای شدید در سراسر جهان، صندوق سازمان ملل متحد برای فعالیتهای جمعیتی(UNFPA)، اعلام کرده که ما نباید تمرکز خود را بر افغانستان از دست بدهیم، جاییکه زنان و دختران همچنان از تاثیرات چند بحران طولانی مدت در این کشور رنج میبرند و با زمینلرزههای اخیر در هرات و با هجوم اخراج اجباری هزاران نفر این بحرانها تشدید شدهاست.
آقای پیو اسمیت، مدیر منطقهای صندوق سازمان ملل متحد برای فعالیتهای جمعیتی برای آسیا و اقیانوسیه، در پایان یک ماموریت پنج روزه در افغانستان، بر حمایت از افغانستانیهای اخراجشده از پاکستان تاکید کردهاست.
این نهاد، از بیش از هفتصد مرکز صحی در سراسر افغانستان حمایت میکند که هر ماه به حدود ۷۰۰ هزار نفر خدمات ارایه میکند و در حالیکه این امر به طور غیرقابل انکار جان هزاران نفر را نجات میدهد، اما به هیچ وجه به چیزی نزدیک نیست که اطمینان حاصل شود که هر زن و دختر افغانستانی از خدمات ضروری صحت باروری، از جمله حمایت روانی اجتماعی برای کمک به آنها برای مقابله و بازسازی زندگی شان، استفاده میکنند.
طی دو ماه گذشته، بیش از ۳۴۰هزار عودتکنندهی اجباری افغانستانی از مرزهای تورخم و اسپینبولدک در شرق و جنوب شرق افغانستان از پاکستان وارد کشور شدهاند و در میان این اخراجشدگان صدها زن باردار و دختر وجود دارند که بسیاری از آنها نیاز به خدمات فوری و نجاتدهندهی سلامت مادر دارند.
در مرکز پذیرش تورخم در استان ننگرهار، صندوق سازمان ملل متحد برای فعالیتهای جمعیتی همراه با شرکای خود یک کلینیک صحی سیار متشکل از پزشکان، قابلهها و مشاوران روانی اجتماعی راهاندازی کردهاند تا خدمات ۲۴ ساعته ارایه دهند و زنان و دختران مراقبتهای فوری مورد نیاز خود را دریافت کنند.
در غرب افغانستان در شهرستان زندهجان، مریم منتظر است تا نوبت خود را برای صحبت با یک مشاور تحت حمایت این نهاد سازمان ملل در حالیکه غم و اندوه عظیم از دستدادن دختر ۲۰ سالهی خود را در جریان زلزلهی ۶.۳ ریشتری در ۷ اکتوبر به همراه داشت، به دست آورد. او از جمله افرادی است که از زلزلههای زنجیرهای استان هرات به شدت آسیب دیده است.
ظرف ۷۲ ساعت، صندوق جمعیت ملل متحد چادرهای پزشکی را برای ارایهای خدمات فوری سلامت مادر و حمایت روانی اجتماعی در آن محل برپا کرد و امروزه این چادرها با یک واحد اورژانسی کاملا مجهز جایگزین شدهاند که خدمات زایمان طبیعی و سزارین و همچنین مشاوره و حمایت از سلامت روان را برای زنان و دختران ارایه میدهد تا به آنها کمک کند که با غم و اندوه از دستدادن بازهم در تلاش برای بازسازی زندگی خود هستند، کنار بیایند.
آقای اسمیت، در مورد تعامل خود با زنان و دختران زندهجان بیان کرده: «بسیاری از آسیبدیدگان، از جمله زنان باردار، آسیبهای جسمی ناشی از زلزله دارند و فراتر از جراحتهای فیزیکی، جراحتهای روحی زیادی نیز وجود دارد و بسیاری، متاسفانه، احساس ناامیدی و خودکشی میکنند. این زنان و دختران رنج میبرند، زیرا خانوادههای خود را از دست دادهاند، خانههای خود را از دست دادهاند، معیشت خود را از دست دادهاند و نیاز مبرمی به حمایت روانی اجتماعی برای آنها به منظور مقابله و کمک به بازسازی دارند.»