خبرگزاری راسک: پس از آنکه پاکستان گروه طالبان را به پناهدادن و حمایت از مخالفان مسلح دولت این کشور متهم کرد، کارشناسان نظامی میگویند که کشورهای منطقه نباید افغانستان را به خاطر ناامنی و مشکلات داخلی خود مقصر بدانند و مخالفان دولت آنها در خاک افغانستان حضور ندارند.
در حملهی مسلحانهی روز دوشنبه (۱۱ دسامبر) به یک پایگاه نظامی در ایالت خیبرپختونخوا پاکستان، ۲۳ پلیس کشته و دهها تن دیگر مجروح شدند و در واکنش به این حمله، وزارت امور خارجهی پاکستان با احضار کاردار سفارت طالبان در اسلامآباد، مدعی شد که تحریک طالبان پاکستان در افغانستان است و خواستار تحقیق در مورد عاملان این حمله و دستگیری آنان شد.
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان میگوید که حملات اخیر در پاکستان ربطی به طالبان ندارد و تامین امنیت پاکستان کار طالبان نیست، بلکه کار ارتش پاکستان است و افزود خاک افغانستان هرگز علیه پاکستان استفاده نخواهد شد.
به گفتهی سخنگوی گروه طالبان، اگر اطلاعاتی از سوی پاکستان با این گروه در میان گذاشته شود، آنها در این مورد تحقیق خواهند کرد. مجاهد همچنین افزود: «هر موضوعی که در پاکستان اتفاق میافتد را نباید به طالبان نسبت داد، زیرا این موضوعی که اتفاق افتاده صدها کیلومتر با خاک ما فاصله داشت؛ آنجا امنیت است، اطلاعات هست، باید به وظایف خود آگاه باشند.»
نعمتالله الکوزی کارشناس نظامی طی یک گفتوگو با رسانهی آوا میگوید که سیاستمداران کشورهای منطقه به ویژه پاکستان نباید گروه طالبان را مسوول ناامنی و مشکلات داخلی خود بدانند، زیرا سیاستمداران پاکستانی هیچ سند و مدرکی را دربارهی حضور مخالفان دولت آنها در افغانستان ارایه نکردهاند.
الکوزی گفته: «دولت پاکستان باید براساس اسناد و مدارک در مورد محل قرارگیری پایگاهها و مکانهای طالبان پاکستانی در افغانستان صحبت کند و صحبت بدون سند و مدرک باعث کاهش روابط دو کشور میشود.»
وی با بیان اینکه مقامهای دولت پاکستان با اظهارات رسانهای خود میخواهند افکار عمومی مردم خود را گمراه کنند، تصریح کرد: «عامل اصلی ناامنی، بحران سیاسی و اقتصادی در پاکستان، مدیران دولتی هستند که از چندین دهه پیش بر دستگاههای سیاسی مسلط بودهاند.»
این کارشناس نظامی تاکید کرد: «مدیریت پاکستان از کنترل نظامیان و سیاسیون این کشور خارج شده، زیرا بیش از سه سال است که بیشتر نقاط مرزی پاکستان در دست گروههای مسلح مخالف دولت پاکستان است و مخالفان دولت این کشور در هر ایستگاهی به نیروهای امنیتی پاکستان حملات انتحاری انجام داده و انفجار میدهند.»
وی تصریح کرد که شهروندان افغانستان از نظر فرهنگی و مذهبی اشتراکات زیادی با شهروندان پاکستانی دارند و تاجران دو کشور سرمایهگذاریهای هنگفتی را در افغانستان و پاکستان انجام دادهاند، لذا نظامیان و سیاستمداران پاکستان باید با اظهارات نادرست خود بین دو جامعه فاصله ایجاد نکنید. در عین حال جیلانی نوری کارشناس سیاسی در گفتوگو با آوا گفت که گروه طالبان هیچ نقش و منفعتی در ناامنی پاکستان ندارد، زیرا در حال حاضر افغانستان خود با بحران سیاسی و اقتصادی دست و پنجه نرم میکند و مردم از آن فاصله گرفتهاند.
وی همچنین تاکید کرد که بهتر است سیاستمداران پاکستانی به جای سرزنش سایر کشورها در ناامنی به دنبال راه حلی برای برون رفت از این وضعیت و حل اختلافات خود با تحریک طالبان و دیگر گروههای مخالف باشند.
آقای نوری خاطرنشان کرد که مقامهای پاکستانی در صورت داشتن اسناد و مدارک دال بر همکاری طالبان با طالبان پاکستان باید با این گروه در میان بگذارند، در غیر این صورت اتهام زدن از سوی مقامهای حکومت پاکستان باعث ایجاد تنش و کاهش روابط دو کشور خواهد شد.
پیش از این مقامهای دولت موقت پاکستان گفته بودند که مهاجران افغانستانی مقیم این کشور در حملات تروریستی در آن کشور دست داشتهاند، اما گروه طالبان این ادعاها را بیاساس خواندهاند. در همین حال مقامهای پاکستانی میگویند که تحریک طالبان پاکستان در داخل افغانستان مکانهای امنی دارد و برای حمله به پاکستان از مرز عبور میکنند، اما طالبان پاکستانی گفتهاند که حملات خود را از داخل پاکستان همآهنگ میکنند.