خبرگزاری راسک: در یک انحراف آشکار از وعدههای ذکرشده در توافقنامهی تاریخی دوحه که در فوریه ۲۰۲۰ امضا شد، گروه طالبان بهتعهدات کلیدی خود عمل نکرده و افغانستان را در یک موج تازه از خشونت و محدودیتهای اجتماعی فرو برد.
با اینحال، پیشبینی میشد که توافق دوجانبه که میان ایالات متحده و گروه طالبان به امضا رسید، راه را برای صلح پایدار در این کشور جنگزده هموار کند.
از سوییهم، برخلاف جدول زمانی توافق شده برای خروج نیروهای آمریکایی، گروه طالبان نهتنها حملههای خود را به نیروهای امنیتی و غیرنظامیان افغانستانی از سر گرفتند، بلکه نتوانستند آتش بس رسمی برقرار کنند.
در همین راستا، با افزایش شدید حملات با رهبری گروه طالبان در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱، افزایش نگرانکنندهی خشونت را نشان میدهد.
در همینحال، روند نگران کنندهای به وجود آمدهاست که گروه طالبان که اکنون پس از دو دهه درگیری کنترل کابل را در اختیار دارند، بندهای اساسی توافقنامه را نادیده میگیرند.
قابل ذکر است که مکتبهای دختران بسته شده، موسیقی ممنوع شده، و محدودیتهای اجتماعی سختی بر زنان تحمیل شده است که نشان دهندهی انحراف آشکار از چشمانداز فراگیر وعده دادهشده در مذاکرات است.
همچنان حادثههای فاجعهبار ۲۶ آگست ۲۰۲۱، که در آن ۱۶۷ شهروندان افغانستان در دو حملهی انتحاری در خارج از فرودگاه کابل جان خود را از دست دادند.
از همینرو، آمارهای نگران کنندهی بازرس کل ایالات متحده نشان میدهد که افزایش حملههای طالبان بهنیروهای افغانستانی پس از فوریه ۲۰۲۰، کشور را با یک بحران امنیتی دست و پنجه نرم کرد.
گفتنیست، گروه طالبان برخلاف همهای تعهدات خود در جریان گفتوگوهای سیاسی در دوحه، نهتنها آنها را عملی نساختند، بلکه هنجارهای بینالمللی را زیرپا کرده و براساس زور قدرت سیاسی را در افغانستان بهدست گرفتند.