یک سازمان غیردولتی مستقر در سئول میگوید صدها هزار نفر از مردم کره شمالی ممکن است از طریق آب، در معرض مواد رادیواکتیو قرار گرفته باشند.
کارگروه عدالت انتقالی میگوید که این مسئله یک خطر بلقوه برای مردم چین، کره جنوبی و ژاپن نیز هست.
این گروه از کره جنوبی خواسته تا نتایج آزمایشهای مربوط به قرار گرفتن در معرض تشعشعات، سربازانی که در نزدیکی سایت اصلی هستهای کره شمالی در منطقه پونگیری بودهاند، را ارائه دهد.
این سازمان تخمین زده است که حدود ۵۴۰ هزار ساکن این منطقه ممکن است در معرض خطر باشند.
این گروه در سال ۲۰۱۴ توسط فعالان و محققانی از کره جنوبی، کره شمالی، ایالات متحده، بریتانیا و کانادا در سئول تأسیس شد، آنها اقدام به بررسی دادههای در دسترس عموم و اطلاعات منتشر شده کرده و با تجزیه و تحلیل این دادهها، گزارشهای خود را منتشر میکنند.
بیبیسی با برخی از کارشناسان هستهای صحبت کرده است و آنها تا حد زیادی با احتمال آلودگی هستهای موافق هستند، اما میگویند تعیین میزان آن دشوار خواهد بود.
تشعشعات هستهای میتواند به طور جزئی یا کامل به سلولهای زنده آسیب برساند و گاهی منجر به سرطان شود.
مانند بسیاری از سموم، خطرات مرتبط با مواد رادیواکتیو به میزان قرار گرفتن در معرض آن بستگی دارد.
کره شمالی آخرین بار در سال ۲۰۱۷ یک بمب هستهای را آزمایش کرد و قویترین آزمایش هستهای این کشور از بین شش آزمایش انجام شده در منطقه پونگیری بوده است.
وزارت اتحاد که یک بخش اجرایی در کره جنوبی است که اتحاد مجدد کره را ترویج میکند، آزمایشات مربوط به در معرض تشعشع بودن سربازان فراری کرهشمالی را از سال ۲۰۱۹ متوقف کرده است.
این گروه در گزارش خود اعلام کرد که ۹ نفر از ۴۰ فراری که در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ مورد آزمایش قرار گرفتهاند دارای «سطوح نگران کننده» ناهنجاریهای ژنتیکی بودهاند.
کار گروه عدالت انتقالی، این موارد را به قرار گرفتن در معرض تابش نسبت نمیدهد، اما میگوید کسانی که ناهنجاریهای بیشتری از خود نشان دادهاند در معرض دوزهای بالاتری از تشعشع بودهاند.
وزارت اتحاد کره جنوبی میگوید در صورتی که مهاجران کره شمالی مشکلات سلامتی خود را گزارش کرده و درخواست حمایت پزشکی کنند، این آزمایشها را از سر میگیرد.
کار گروه عدالت انتقالی به طور خاص نشت مواد رادیواکتیو به آبهای زیرزمینی را به عنوان یک نگرانی ویژه، با توجه به تمایل روزافزون مردم به مصرف آبهای زیرزمینی، دانسته است.
دادههای سرشماری کره شمالی در سال ۲۰۰۸ نشان میدهد که یک ششم خانوارها در استان هامگیونگ شمالی، جایی که پونگیری در آن قرار دارد، از آبهای زیرزمینی به عنوان آب آشامیدنی و کشاورزی استفاده میکنند.
این نسبت احتمالا به دلیل کمبود برق در سراسر کشور افزایش یافته است.
برق فقط به صورت پاره وقت حتی در پیونگ یانگ، پایتخت کرهشمالی که همیشه در اولویت تخصیص منابع قرار دارد، وصل است.
برنامه تسلیحاتی کره شمالی در زمان رهبری کیم جونگ اون شتاب گرفته است.
وی در سپتامبر ۲۰۲۲ گفت که تسلیحات هسته ای کشورش دیگر فقط برای جلوگیری از جنگ طراحی نشدهاند، بلکه میتوانند به صورت پیشگیرانه و تهاجمی برای پیروزی در جنگ مورد استفاده قرار گیرد.