وزارت خارجه گروه طالبان در بیانیهای گفت یک هیأت ۷ نفری را به تهران اعزام کرده تا در کنار فضل محمد حقانی که به عنوان کاردارمعرفی شده، امور سفارت افغانستان را پیش ببرند.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی این وزارتخانه امروز (دوشنبه) در یک پیام ویدیویی گفت: «این گام در روابط میان ایران و افغانستان مهم و کمککننده است».
گروه طالبان عکسهایی از مراسم معرفی آقای حقانی به عنوان کاردار در این سفارت را منتشر کرد. در این عکسها هیچ زنی دیده نمیشود.
در همین حال همزمان روزنامه جمهوری اسلامی چاپ تهران در شماره امروز خود از واگذاری سفارت افغانستان در تهران به طالبان انتقاد کرده و نوشته است:
«تحویل دادن سفارت به یک گروه نامشروع و تروریستی علاوه بر مخاطرات امنیتی زیادی که دارد، به عنوان لکه سیاهی در پرونده روابط ایران و افغانستان ثبت خواهد شد».
به نوشته این روزنامه این تصمیم مقامات تهران «واکنشهای زیادی را برانگیخته است و علاوه بر اصحاب رسانه و فعالان سیاسی داخل کشور، مردم افغانستان نیز از این تصمیم متعجب شدهاند.»
این روزنامه در بخش دیگری نوشته است: «آنچه موجب تعجب ناظران سیاسی در داخل و خارج شده اینست که جمهوری اسلامی ایران، خواست یک گروه متکی به اسلحه که بدون انتخابات و براساس زد و بند با آمریکا بر افغانستان سلطه پیدا کرده و بعد از ۱۸ ماه هنوز هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته است را بر خواست مردم افغانستان که هرگز حاکمیت این گروه را به عنوان حکومت مشروع قبول نکرده ترجیح داده است.»
وزارت خارجه ایران اما گفته است که «موضوع تحویل و تحول سفارت افغانستان در تهران، امری داخلی (مربوط به افغانستان) بوده و به هیچ عنوان وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به موضوع مزبور ورود نکرده است.»
هفته گذشته، ناصر، کنعانی سخنگوی وزارت خارجه ایران در این رابطه گفت: «پایان ماموریت یک دیپلمات و سپردن سرپرستی امور سفارت به دیپلماتی دیگر از همان مجموعه سفارت به معنی تغییر در وضعیت حقوقی آن سفارت نیست.»
به گفته منابع داخلی سفارت افغانستان در تهران، رسول موسوی دستیار وزیر خارجه ایران هفته گذشته به دیپلماتهای دولت پیشین اطلاع داده بود که تهران با واگذاری سفارت افغانستان به دیپلماتی که طالبان معرفی کرده موافقت کرده و سفارت باید تا امروز ( دوشنبه هشت اسفند/حوت) تحویل نماینده طالبان شود.
تحویل گرفتن سفارت افغانستان از سوی طالبان واکنشهای زیادی را در میان فعالان و چهرههای سیاسی افغانستان نیز در پی داشته است.
«جبهه مقاومت ملی افغانستان» که مخالف طالبان است و چریکهای وابسته به آن در مناطقی علیه طالبان در افغانستان میجنگند در اعلامیهای نوشته است که جمهوری اسلامی ایران بنا به سیاست خود شان «اجازه دادند نماینده گروه نامشروع و تروریستی طالبان وارد خانهی دیپلماتیک مردم افغانستان گردد».
این جبهه در اعلامیهای هشدار داده است که حضور سیاسی طالبان در ایران برای «میلیونها مهاجری که از ترس و تهدید و فشار این گروه به ایران پناه بردهاند مخاطرهآمیز است و میتواند سبب ناآرامی بیشتر مهاجرین گردد».
عصر دیروز دیپلماتها و وابستهها (اتشهها) و بیشتر کارکنان محلی ساختمان این سفارت را یک روز پیش از «موعد» تخلیه کردند و گفتند از این پس «مسئولیت» این نمایندگی برعهده آنها نیست.
عبدالقیوم سلیمانی، سرپرست پیشین سفارت افغانستان در تهران که از سوی دولت پیشین گماشته شده بود همراه با دیپلماتها و بیشتر کارکنان محلی پیشتر گفته بودند حاضر نیستند برای حکومت طالبان کار کنند.
حکومت طالبان را تاکنون هیچ کشوری به رسمیت نشناخته است.