خبرگزاری راسک: شماری از خانوادههای استان هرات در غرب افغانستان گردهم جمع شده و از شب یلدا که یک فرهنگ دیرینهی آریایی میباشد، در کنار هم تجلیل کردهاند.
بهرام رستمی، یک تن از ساکنان استان هرات طی یک صحبت اختصاصی به خبرنگار راسک روز پنجشنبه (۳۰ قوس / آذر) گفت، از شب یلدا یا همان شب چله از دیر زمان است که از سوی برخی خانوادهها در افغانستان و به ویژه در این استان تجلیل میشود.
او افزود که شب یلدا بلندترین شب زمستان است که خیلیها با برپایی از این شب به شعرخوانی و قصههای دوران جوانی و نوجوانی شان میپردازند.
موصوف همچنان ادامه میدهد: «با آنکه برخی از خانوادههای هراتی از این شب به نیکی یاد میکنند، اما خیلیها هم هستند که اصلا شب یلدا و مهفوم آن را نمیدانند.»
در همین حال محمد رضا گلزاری، یک تن دیگر از باشندگان استان هرات به راسک گفته که شماری از خانوادهها با خریداری برخی میوههای تازه و میوههای خشک به بازار رفته و از شب یلدا به نیکی یاد میکنند.
وی همچنین بیان میکند مردم استان هرات بیشترین میوههای که در شب یلدا خریداری میکنند، شامل هندوانه، انار، پرتغال، خسته، پسته، بادام و… میباشد.
گلزاری میافزاید، تجلیل از این شب میتواند، خیلی از فامیلهای که در گذشته با یکدیگر کینه و کدورتی داشتند را تبدیل به یک آشتی دوباره همیشگی قرار بدهد.
همچنان علی اکبری، یک تن از شاعران استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید، اشعاری زیادی در پیوند به شب یلدا سروده شده که با سرودن آن تجلیل از این شب را بیشتر به یکدیگر نزدیک میکند.
او اشارهی به این اشعار کردهاست!
به صد یلدا الهی زنده باشی، انار و سیب و انگور خورده باشی
اگر یلدای دیگر من نباشم، تو باشی و تو باشی و تو باشی
شب یلدا شب غم را شکستن
به یاد هم کنار هم نشستن
شب شادی، شب از غم گذشتن
شب بخشش، شب از هم گذشتن
قابل ذکر است که خانوادههای هراتی در حالی از شب یلدا در استان هرات تجلیل به عمل میآورند که مقامهای گروه طالبان هیچ شناخت و انگیزهی برای برگزاری اینچنین مراسمهای فرهنگی و با شکوهی را ندارند.
گفتنیست که برپایی شب یلدا میراث کهن آریایی بوده که از آن عصر زمان تا کنون خیلی از خانوادهها از این شب در کشورهای فارسیزبان تجلیل به عمل میآورند.