خبرگزاری راسک: شماری از پزشکان استان بادغیس در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که آمار مرگومیر مادران نسبت به سال قبل ۴۰ درصد افزایش یافتهاست.
یک تن از پزشکان استان بادغیس مشروط بر حفظ هویتش در صحبت با خبرنگار راسک روز یکشنبه،۳ جدی/ دی، میگوید، روزانه دهها تن از زنان به کلینیکهای این استان جهت حل مشکلات بیماری شان مراجعه میکنند، ولی بدلیل عدم موجودیت پزشکان متخصص زن آمار مرگومیر شان افزایش یافتهاست.
او بیان میکند، کمبود پزشک زن و امکانات صحی، عدم سرمایهگذاری در سکتور صحت، کمبود منابع مالی و در مجموع اجازهندادن پزشکان متخصص زن از سوی طالبان به مراکز درمانی از جمله مواردی هستند که آمار مرگومیر مادران و نوزادان را بیشتر کردهاست.
موصوف همچنان علاوه میکند، استان بادغیس در غرب افغانستان از جمله مناطق محروم کشور محسوب میشود که توجهی افراد مسوول به آن کمتر بودهاست.
وی میافزاید: «اگر زمامداران کشور بتوانند مشکلات صحی را پیرامون جلوگیری از مرگومیر مادران با ایجاد کلینیکهای پیشرفته روی دست بگیرند، دیگر افغانستان شاهد جان باختن مادران و نوزادان شان نخواهد بود.»
در همین حال نیلوفر، یک تن از زنان استان بادغیس به راسک گفته که عدم موجودیت مراکز صحی در مناطق دور دست و شهرستانها از جمله حرفهای میباشد که بیشتر زنان باردار بخاطر این موضوع جانهای شیرین شان را در هنگام ولادت از دست میدهند.
او افزود با مسلطشدن گروه طالبان در افغانستان بیشتر زنان متخصص پزشک کشور را ترک نموده و روانهی کشورهای خارجی شدهاند.
موصوف همچنان ادامه میدهد، اگر مقامهای گروه طالبان زمینهی فعالیت زنان پزشک و سیستم صحی و امکانات را برای زنان باردار فراهم نکند این طیف از جامعه با یک فاجعهی بزرگ روبرو خواهند شد.
همچنان حمیده، یک تن از باشندگان استان بادغیس به خبرگزاری راسک میگوید، چندی پیش هم یک تن از اقارب نزدیک شان بخاطر کمبود امکانات صحی و مسیر طولانی کلینیکهای نسایی ولادی جان خود را از دست دادهاست.
موصوف میافزاید، عمدهترین افزایش مرگومیر مادران در استان بادغیس به دلیل دور بودن مراکز درمانی و کمبود امکانات صحی بوده که مردم روستانشین با نبود کلینیکهای درمانی در شهرستانها زندگی خود را دنبال میکنند.
با تلاشهای فراوان نتوانستیم که نظرات مقامهای گروه طالبان در استان بادغیس را با خود داشته باشیم.
گفتنیست که استان بادغیس در غرب افغانستان از جمله مناطق محروم و دور دست کشور محسوب میشود که همیشه از چشم خیلی از بازیگران حکومتی به دور بودهاست.
باید یادآور شد که بروز اصلی مرگومیر مادران و نوزادان شان برخواسته از بیکفایتی مسوولین پیشین حکومتی و در حال حاضر گروه طالبان عنوان شدهاست.
قابل ذکر است که دفتر همآهنگکنندهی امور بشردوستانهی ملل متحد (اوچا) در افغانستان گفته که در هر ۱۰۰ هزار زایمان در افغانستان ۶۹۹ مورد مرگومیر ثبت میشود.