خبرگزاری راسک: شماری از ماهی پروران استان هرات در غرب افغانستان تایید میکنند که وارد کردن ماهیهای فاسد وارداتی کشورهای همسایه ضربهی بزرگی را بر پیکر تولید و پرورش ماهیهای این استان وارد کردهاست.
عبدالله رمضانی، یکتن از ماهی پروران استان هرات در صحبت با خبرنگار خبرگزاری راسک روز چهارشنبه، ۶جدی / دی، گفته که بهخاطر ماهیهای وارداتی کشورهای همسایه بهویژه کشور پاکستان وضع کار و بار ماهی پروران این استان به رکود مواجه شدهاست.
او بیان کرد: « از یک طرف وارد کردن ماهیهای فاسد شدهی کشورهای همسایه داخل بازار استان هرات و سوی دیگر خشکسالی و عدم آب کافی در پرورش ماهی از جمله دغدغههای ماهی پروران افغانستان و حوزهی غرب کشور محسوب میشود».
وی علاوه میکند، اگر مقامهای بلند پایهی گروه طالبان پیرامون جلوگیری از ماهیهای وارداتی فاسد شدهی کشورهای همسایه مخصوصا پاکستان ممانعتی کنند، ماهی پروران استان هرات و دیگر استانهای افغانستان از قوت و جایگاه بیشتری تناسب به حالا برخورد خواهند بود.
در همین حال جمشید صالحی، یکتن دیگر از ماهی پروران استان هرات به راسک میگوید، بیشترین فارمهای تولید ماهی استان هرات در شهرستانهای انجیل، گذره، چشت شریف، کروخ اوبه، ادرسکن، غوریان، زنده جان، گلران و… پرورش داده میشود.
وی همچنین افزود که با معضلات موجود خشکسالی و عدم آب کافی برای فارمهای تولید ماهی از جمله نگرانیهای ماهی پروران استان هرات بوده و بروز این مثله بازار ماهی پروران را به رکود روبهرو کردهاست.
موصوف خطاب به گروه طالبان میافزاید، روزبهروز پرورش ماهی استان هرات و دیگر استانهای افغانستان بنابر چالشهای موجود به رکود مواجه شده و بازار کشورهای همسایه بهویژه پاکستان پیرامون پرورش و واردات ماهیهای فاسد شده به بازار افغانستان بیشتر خواهد شد.
با این حال محمد طاهری، یکتن از ماهی فروشان استان هرات به راسک گفته که بازار نسبتا نورمال است و فروش ماهی هم به گونهی که ماهی فروشان میخواهند به آن صورت تعریفی را ندارد.
او ادامه میدهد، دلیل کم فروشیشان برخواسته از بازار عمومی بوده که بالای تمام کسبه و کاران تاثیرات منفیی را گذاشته است.
آقای طاهری تایید میکند که نسبت به ماهیهای افغانستان از گوشت ماهی کشورهای همسایه مخصوصا پاکستان بیشتر مورد استفادهی است.
موصوف میافزاید: « قیمت گوشت ماهی کشورهای همسایه تناسب به گوشت ماهیهای استان هرات مناسب بوده و ماهی فروشان هم بهخاطر ارزانی آن بیشتر از ماهیهای پاکستانی خریداری میکنند».
به گفتهی او: «اگر یک هیات با صلاحیت از سوی چند نهاد گروه طالبان مخصوصا ادارهی شهرداری به منظور جلوگیری از وارد کردن ماهیهای غیر افغانستانی تشکیل شود دیگر نگرانیهای که برخی مسوولان فارمهای تولید و پرورش ماهی دارند دیگر نخواهند داشت و تولیدات وطنی باعث رشد اقتصادی کشور میشود».
از سوی دیگر، مسوولان گروه طالبان در ادارهی زراعت استان هرات گفتهاند، در صورتیکه معضلاتی سد راهی ماهی پروران باشد آن را به گوش مقامهای مرکزی خواهند رساند.
گفتنیست که مشهورترین ماهیهای استان هرات در حوزهی غرب و جنوب افغانستان از نام و جایگاه والایی برخوردار است شامل؛ ماهیهای کاپور، قزلالا، غقزلالا و… عنوان شدهاست.