خبرگزاری راسک: شماری از باشندگان استان هرات در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که با مسلط شدن گروه طالبان در کشور قیمت «لنگی یا مندیل» در دکانهای بازار این استان افزایش یافته است.
ازمری، یکتن از باشندگان استان هرات به خبرنگار خبرگزاری راسک، روز شنبه ۹جدی/ دی، گفته که در حال حاضر قیمت یک لنگی یا مندیل از ۳۵۰ روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان، گرفته تا دو هزار روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان، به بالا در بازارهای این استان فروخته میشود.
او افزوده که این افزایش قیمت هم با رویکار آمدن گروه طالبان در افغانستان به ثبت رسیده است.
موصوف میافزاید، در حکومت اشرف غنی کمتر کسی را میدیدیم که از لنگی استفاده کند؛ اما بازگشت مجدد گروه طالبان در افغانستان قیمت این کالای مردانه را بیشتر کرده است.
در همین حال غلام صدیق، یکتن دیگر از باشندگان استان هرات به راسک گفته که اکثر مردم این استان لنگی دارند و گروه طالبان فرهنگ لنگی زدن را بین مردم واجب و حتمی کردهاند.
وی میگوید، در تمام ادارات دولتی گروه طالبان باید از لنگی یا کلاه قندهاری استفاده شود و در عملی نکردن این فرهنگ عواقب ناگواری را برای شخص متخلف به همراه خواهد داشت.
با این وجود محمد فاروق، یکتن از دکانداران لنگی فروشی در استان هرات به راسک گفته که فروش لنگی یا مندیل تناسب به نظامهای جمهوریت ۹۰ درصد افزایش داشته است.
او بیان میکند، در حال حاضر از ۱۰۰ نفر ۸۰ تا ۹۰ نفر باید لنگی داشته باشند و نداشتن لنگی موجب ترس و هراس از سوی افراد گروه طالبان عنوان میشود.
به گفتهی او، روزانه هفت تا ۲۰ دانه لنگی را به فروش میرساند که بیشترین افرادیکه خریداری میکنند روستا نشین میباشند.
همچنان فیروز کریمی، فعال مدنی در استان هرات به راسک گفته که فرهنگ لنگی زدن از دیر زمان است که مردم بومی افغانستان استفاده میکنند و داشتن لنگی تنها خلاصه به افراد گروه طالبان نمیشود که باید مردم از آن استفاده کنند.
او افزوده که: « گروه طالبان نباید در زمینهی داشتن لنگی بر سر مردم فشار بیاورند که باید حتمی از لنگی استفاده شود و داشتن آن جبری میباشد».
کریمی علاوه میکند، داشتن لنگی اختیاری بوده و مردم هم به طبق سلیقهیشان اگر از لنگی یا مندیل استفاده کردند که فرهنگ دیرینهی پدران و نیاکانشان را دوباره زنده میکنند و اگر هم از آن استفاده نداشتند قانون نیست که بایستی تطبیق شود.
این حرفها در حالی مطرح میشود که مقامهای گروه طالبان از داشتن لنگی بر سر اقشار جامعه به ویژه جوانان ابراز خرسندی کردهاند.
گفتنیست، خیلی از افرادیکه در حال حاضر در افغانستان لنگی یا مندیل بر سر دارند تا دیروز از نیکتایی و کروات استفاده میکردند.
شایان ذکر است که گذر زمان فکر و اندیشه انسانهای را تغییر داده و زمینهی منفعت را برایشان ایجاد کردهاست.