خبرگزاری راسک: شماری از دکانداران کفش فروشی در استان هرات تایید میکنند که بیشتر کفشهای این استان خارجی بوده که وارد بازار افغانستان میشود.
یونس، یکتن از دکانداران استان هرات به خبرنگار خبرگزاری راسک روز شنبه، ۹جدی/ دی، گفته که در حال حاضر بیش از ۱۰۰ مدل کفش در دکانش دارد و ۹۹ درصد کفشهای این استان از کشورهای چین، پاکستان و ایران بوده که به دسترس دکانداران این نقطه از غرب کشور قرار میگیرد.
او گفته، یکی از علتهای که کفشهای کشورهای همسایه وارد بازار هرات_ افغانستان میشود برخواسته از عدم سرمایهگذاری تاجران و امکانات اولیه به اختیار کفاشان در استان هرات عنوان شدهاست.
موصوف میافزاید، هر چند برخی از کارگاههای کفاشی در استان هرات هستند که تولید کفش را انجام میدهند؛ اما عدم کیفیت عالی از جمله مسایلی بوده که تولید و توزیع کفشهای ساخت افغانستان را به کندی روبهرو کرده است.
وی تصریح میکند: « در حال حاضر بیشترین کفاشان کشورهای همسایه افغانستانی هستند که در ایران و پاکستان تولید کفش داشته و اگر مقامهای گروه طالبان با هماهنگی تاجران و سرمایهگذاران برنامهی را پیرامون ایجاد یک تولیدی بزرگ کفش روی دست بگیرند علاوه بر افغانستان باید کفشهای ساخت کشور به دیگر کشورهای آسیای میانه فرستاده شود».
با این وجود موسا علیزایی، یکتن دیگر از کفاشان استان هرات به راسک گفته، از دیر زمان است که واردات کفشهای مردانه و زنانه از کشورهای همچون چین، ایران و پاکستان به اختیار دکانداران تمامی استانهای افغانستان قرار میگیرد.
موصوف ادامه داده که روند واردات کفش از کشورهای همسایه به داخل افغانستان خیلی چالشهای را برای دکانداران کفش بهبار آوردهاست.
او بیان میکند، خیلی از دکانداران کفش بهخاطر دریافت ویزا و یا عدم پاسپورت ورشکست شدند و انگیزهی تجارت و دکانداری را از آنها گرفته است.
در همین حال جلیل خیری، یکتن از کفاشان استان هرات به راسک میگوید که با تحولات بهوجود آمده خیلی از قشر تجار و سرمایهگذار کشور را ترک کردند که بروز این مساله ضربهی بزرگی را برای تمام طیفها مخصوصا قشر کفاش زده است.
او افزود که: « در نظامهای حامد کرزی و محمداشرف غنی چند کارگاه بزرگ تولیدی کفش داشته که خیلی از افراد را مشغول به کسبوکار کرده بوده، اما حالا کسی نیست که خودش را به عنوان کفاش جای مشغول کند».
به باور او، این شرایط ضربهی روحی و روانیی را بر وی و خانوادهاش وارد کرده است.
خیری علاوه میکند، حاکمان افغانستان که کنترل نظام را در دست دارند باید به فکر آن دسته از افرادی هم باشند که در شبانهروز به دنبال یک لقمه نان روز و شبشان گم میباشد.
صحبتهای کفش فروشان استان هرات در حالی مطرح میشود که مقامهای گروه طالبان بارها از زمینهی اشتغال برای جوانان خبر دادهاند.