خبرگزاری راسک: براساس گزارشها گروه طالبان پس از اینکه مشخص شد، یک هیات هشت نفرهی رسمی این گروه به طور مخفیانه از کوریای شمالی برای گفتوگو در مورد همکاری در زمینهی فنآوری تسلیحات هستهای بازدید کردهاند، در یک جنجال بینالمللی گرفتار شدهاند.
بدون توجه جهانیان، افغانستان تحت تسلط گروه طالبان دارای یک برنامهی طولانیمدت انرژی هستهای است و در قدم نخست افغانستان یکی از اعضای موسس آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) است که در سال ۱۹۵۷ تاسیس شد و بعدها یک آزمایشگاه هستهای در دانشگاه کابل ایجاد گردید.
رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی، گفت: «من گزارشهایی دارم که نشان میدهند گروهی از طالبان به دنبال چگونگی دسترسی به سلاحهای هستهای تاکتیکی هستند. آیا آنها میتوانند آنها را از پاکستان دریافت کنند یا به انجینیران برای تهیهی آنها پول میدهند. این یک فاجعه خواهد بود.»
رییس پیشین ادارهی امنیت ملی افغانستان، در نشست گفتوگوی امنیتی هرات، کنفرانس سالانهی وضعیت افغانستان که در ۲۷ تا ۲۸ نوامبر ۲۰۲۳ در دوشنبهی تاجیکستان برگزار شد، گفت: «از آنجایی که نبیل به اردوگاه مخالفان سیاسی طالبان تعلق دارد، نظرات او توسط بسیاری جدی گرفته نشد و با این حال، در ۲۶ دسامبر ۲۰۲۳، سامی یوسفزی، روزنامهنگار ارشد افغانستان که به دلیل گزارشهای معتبر دربارهی افغانستان و پاکستان شناخته میشود، طی یک پیام در رسانهی اجتماعی ایکس نوشت که حاکمان طالبان در تلاش برای دست یابی به سلاح هستهای هستند و چندین آژانس اطلاعاتی غربی که از اظهارات نبیل آگاه شدهاند، تحقیقات را آغاز کردهاند.»
نکتهی حایز اهمیت این است که یوسفزی در پیام خود شناسایی کردهاست که مولوی عبدالرشید منیب، رییس امنیت قندهار و رییس روابط خارجی استخبارات گروه طالبان افغانستان، در سفر مخفیانهی این هیات هشت نفره به پیونگیانگ که شامل شش تن از رهبران وزارت دفاع طالبان بوده، حضور داشتهاست.
مقامهای گروه طالبان به استفادهی گسترده از شبکههای اجتماعی مانند ایکس(توییتر) و یوتیوب معروف هستند با این حال، از زمان ادعای سفر محرمانهی هیات رسمی طالبان، تمامی مقامهای طالبان سکوت کامل خود را حفظ کرده و این گزارشها را تکذیب نکردهاند. یک حساب کاربری طرفدار طالبان در ایکس حتی به جامعهی بینالمللی طعنه زد: «ما توسط کوریای شمالی به رسمیت شناخته شدهایم و ما به دیگران اهمیت نمیدهیم.»
در ماه فبروری یا مارچ سال ۲۰۲۳، موضوع هستهای در افغانستان پس از ترور رییس ادارهی انرژی هستهای بامیان و مجروحشدن یک کارمند، عناوین خبری را به خود جلب کرد و در آن زمان به عنوان بخشی از رقابت بین مقامهای طالبان کنار گذاشته شد، اما به دلیل یک دستور از سوی استاندار طالبان در استان بامیان، همه کارمندان ملکی و نظامی از افشای این رویداد برای کسی، به ویژه برای رسانهها منع شدند و نامی از مقام ترور نیز فاش نشد.
افغانستان توسط چهار کشور احاطه شدهاست که همگی با گروه طالبان دوست هستند و دارای سلاح هستهای هستند: ایران، روسیه، پاکستان و چین. این منطقه به دلیل اشاعهی تسلیحات هستهای که شامل پاکستان میشود با دانشمند سرکش هستهای پاکستان، دکتر عبدالقدیر خان که در فبروری ۲۰۰۴ اعتراف کرد، فنآوری هستهای پاکستان را برای بیش از یک دهه با ایران، لیبی و کوریای شمالی به اشتراک گذاشتهاست.
براساس گزارش رسانههای روسی، در سپتامبر ۲۰۲۱ تنها چند هفته پس از به دستگرفتن قدرت در کابل، گروه طالبان انجینیر نجیبالله را به عنوان رییس آژانس انرژی اتمی منصوب کرد و روزنامهنگاری که افغانستان را پوشش میدهد در ایکس نوشت: «آخوندها (روحانیون)بسیار مشتاق داشتن سلاح هستهای هستند.»
اکنون که سامی یوسفزی حداقل یکی از اعضای هیات طالبان را نام بردهاست، سکوت مقامهای طالبان در قبال این موضوع همچنان مشکوک است و دیر یا زود، نام سایر اعضای هیات همراه با این واقعیت که چنین هیاتی باید از طریق چین رفته باشد که از زمان جنگ علیه نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان، روابط دیرینهای با طالبان داشتهاست، فاش خواهد شد.