خبرگزاری راسک: منابع خبری از استان هرات در غرب افغانستان تایید میکنند که مقامهای برجستهی گروه طالبان قصد دارند که تمامی مکتبهای خصوصی را تبدیل به مدرسههای دینی یا دارالعلوم دینی کنند.
یک منبع آگاه در استان هرات در صحبت اختصاصی به خبرنگار خبرگزاری راسک روز جمعه، ۱۵جدی/ دی، گفته که گروه طالبان این پلان را دارند که آراموآرام وارد عمل شوند و تمامی مکتبهای خصوصی را در سطح شهر و شهرستانهای این استان به مرکزهای دینی عمومی مبدل نمایند.
به گفتهی منبع، گروه طالبان علاوه بر این موارد به دیگر مسایل هم برنامه دارند که تغییرات زیادی را بالای تمامی زحماتی که داخل این ۲۰ سال کشیده شده پا بگذارند و همه امیدها را به ناامیدی تبدیل کنند.
این منبع تصریح میکند، در صورتیکه این موضوع از سوی گروه طالبان بالای مسوولان مکتبهای خصوصی تطبیق شود، امکان زیادی دارد که مرکزهای افراطگرایی آهستهوآهسته گسترش یابد و نگرانیهای موجود را افزایش بدهد.
این حرفها در حالی از سوی منابع معتبر اطلاعرسانی میشود که چندی پیش هم در دوران حکومت جمهوریت در منطقهی «امام ششنور» استان هرات مرکزهای افراطگرایی توسط برخی افراد وهابی ایجاد گردیده بود.
گفته شده که افراد این مرکزهای افراطی در منطقهی امام شش نور استان هرات به برخی ساکنان آن مناطق حملهور شدند و از شنیدن موسیقی به شدت جلوگیری کردهاند.
باید یادآور شد که یورش افراد این مرکزهای افراطی بر مردم عام چندین کشته و زخمی برجا گذاشت و برخی از خانوادهها را از آن نقاط متواری کرد.
همچنان منابع دیگر در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که: « گروه طالبان از یک طرف پلان مدرسههای دینی را روی دست دارند و از سوی دیگر مجوز صدور مدرسههای دینی را برای مسوولان مکتبهای خصوصی را صادر نمیکنند».
منبع افزود که پاکستان و برخی کشورهای دیگر آسیایی در تلاش این هستند که افغانستان را از آموزش و پرورش روز باز نگهدارند و مانع پیشرفت سرمایههای معنوی که همانا جوانان باشند جلوگیری کنند.
به باور منبع: «اگر گروه طالبان افغانستانی واقعی باشند باید به تمامی نظرات کشورهای دخیل بی توجهی کنند و طبق رضایت مردمی روند کاریشان را تنظیم نمایند».
با این وجود، مومن قیومی، فعال مدنی در استان هرات به راسک گفته که با رویکار آمدن گروه طالبان در افغانستان مردم افغانستان به ۲۰ سال پیش رفتند و تلاشهای که پیرامون آیندهی خود ساختند آن روشنایی به تاریخی متعلق برگشته است.
او میگوید: «اگر خواسته باشیم یک ارزیابی کنیم باید به چشم سر ببینیم که بیشتر افراد شایستهی مملکت به کشورهای همسایه و در اروپا به سر گردانی زندگیشان را تحمل میکنند».
به گفتهی وی: «جهان روزبهروز در حال رصد و پیشرفت است و گروه طالبان هم روزبهروز در حال پسرفت و ناکامی میباشند».
موصوف علاوه میکند، اگر باداران گروه طالبان این گروه را برای چندین سالی در افغانستان دیکته بدهند، امکان دارد که برای یک دهه یا بیشتر از آن رویه و برخوردشان با مردم به مثابهی یک انسان مسلمان و با خدا برابری داشته باشد.
در همینحال، فهیم نوری، آگاه امور مسایل سیاسی به راسک میگوید، تا انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا مشخص خواهد شد که این گروه در افغانستان باقی میمانند یا پروژهی چندین ساله به خواب فراموشی سپرده میشود.
وی همچنین میافزاید: « اگر دوباره بایدن یا هم حزبهایش کرسی ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا را به دست داشته باشند، امکان دارد که گروه طالبان برای مدتی محدودی در افغانستان باشند؛ اما اگر ترمپ یا جمهوری خواهان به چوکی ریاست جمهوری تکیه زنند آنوقت قصه عوض خواهد شد و این تاریکی تبدیل به یک چراغ روشن میشود».
همچنان در مورد مدرسههای دینی خواستیم که حرفهای مقامهای گروه طالبان را در استان هرات با خود داشته باشیم، اما آنها حاضر به صحبت نشدند.