خبرگزاری راسک: گروه طالبان در روزهای پسین با راهاندازی جنگ تبلیغاتی علیه دولت تاجیکستان، تلاش دارند فعالیت گستردهی گروههای تروریستی بهشمول داعش، مراکز آموزشی اینگروه و فعالیتهای آنان را در افغانستان زیر سلطهی خویش پنهان نموده با متهمساختن استخبارات تاجیکستان مبنی برهمکاری با گروه داعش، عضویت اتباع آن در اینگروه و انجام حملات تروریستی آنان بر افغانستان و سایر کشورهای جهان، روابط آنکشور را با جهان و همسایگان آن تیره نمایند.
مقامهای گروه طالبان اخیرا با راهاندازی جنگ تبلیغاتی برضد تاجیکستان و پیونددادن حملههای مرگبار تروریستی داخلی و خارجی پلانشده در افغانستان، تلاش دارند تا حضور گروه داعش را در افغانستان مخفی نموده و آن را به تاجیکستان نسبت دهند. در تازهترین مورد رسانهی استخبارات اینگروه «المرصاد» نوشته است که استخبارات تاجیکستان با گروه داعش همآهنگ بوده و در حملهی اخیر «کرمانشاه ایران» نیز دست دارد. سایت اینترنیتی ادارهی استخبارات گروه طالبان در مورد حملهی تروریستی اخیر در کرمانشاه ایران نوشته است: «اینکه تاجیکستان به یک مرکز جدیدی برای تولید داعش تبدیل شده است، تهدید بزرگی برای امنیت و ثبات منطقه و جهان است و بسیاری از شهروندان اینکشور در حملات بر افغانستان، ایران و سایر کشورها مورد استفاده قرار گرفته شدهاند.»
استخبارات گروه طالبان که در واکنش به حملهی کرمانشاه ایران بدون «تروریستی» خواندن آنحمله، آن را به تاجیکستان نسبت داده و گفته بود که عاملان این حمله اتباع تاجیکستان بودهاند، اما پس از آن سازمان استخبارات آمریکا گفته است که حملهی کرمانشاه ایران توسط گروه داعش خراسان مستقر در افغانستان زیر سلطهی گروه طالبان صورت گرفته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع ادارهی استخباراتی آمریکا در پیوند به این رویداد نوشته است که هستهی مرکزی حمله در کرمانشاه ایران، گروه داعش مستقر در افغانستان بوده است. با وجود نگرانیهای پیهم کشورهای جهان، خصوصا همسایگان کشور از تبدیلشدن افغانستان زیر سلطهی گروه طالبان به مرکز تروریسم جهانی، ملایعقوب وزیر دفاع اینگروه، هفتهی قبل با اشاره به حملات مرگبار گروه طالبان در بیستسال گذشته بر افغانستان گفته بود، در حملاتی که بر مساجد، خانقاهها و دیگر اماکن مذهبی در افغانستان صورت گرفته است، در آن طالبان از شهروندان تاجیکستانی کارگرفته شدهاند.
تاجیکستان که پس از سلطهی گروه طالبان بر افغانستان به دلیل برخوردهای قومی اینگروه با اقوام غیرپشتون و انتقادهای صریح مبنی بر انحصار قومی قدرت سیاسی، در کنار کوچ اجباری اقوام غیرپشتون و جابهجایی وزیرستانیها در مناطق هممرز با آنکشور، به بازیگر اصلی قضایای سیاسی افغانستان مبدل شده و به گونهی آشکار از مخالفان سیاسی اینگروه، میزبانی میکند و این مساله را گروه طالبان به عنوان یک خطر تلقی میکنند. از اینرو، گروه طالبان تلاش میکنند با راهاندازی جنگ تبلیغاتی علیه آنکشور از طریق اتهام انجام حملات تروریستی بنام داعش، از یکسو روابط آن کشور را با جهان و همسایگان تیره نمایند و از سوی دیگر حضور گستردهی گروههای تروریستی در افغانستان و طراحی حملات تروریستی در داخل و خارج از کشور را انکار نمایند.
رسانههای ایرانی پس از حملهی تروریستی برکرمانشاه اینکشور دست گروه طالبان را در این حملهی خونین دخیل دانسته و با انتقاد از سیاستهای ایران در قبال گروه طالبان نوشتهاند: «همآغوشی با طالبان زشت، زجرآور و اشتباه است.» روزنامهی جمهوری اسلامی ایران در مطلبی با انتقاد از روابط آنکشور با گروه طالبان نوشته است: «وزارت خارجهی ایران با اینکه میداند، طالبان هیچ وقت با ایران برادر نخواهند شد، اما در شرایط فعلی ناچار شده است برای کمترکردن آسیب خنجرهای طالبان، آنها را در آغوش بکشد. اینهم آغوشی زشت، زجرآور و اشتباه جدید در پی دوسال خطای راهبردی گذشته است و هیچ نفعی برای ایران نخواهد داشت.»
از سوی دیگر، مقامات ایرانی بدون اشاره به آنچه استخبارات گروه طالبان دستداشتن استخبارات تاجیکستان با گروه داعش و حادثهی کرمانشاه گفتهاند، داعش را به عنوان عامل آمریکایی و اسراییلی در منطقه میداند. فرماندهی سپاه ایران همچنان گفته است: «داعش محصول سیاست آمریکا در جهان اسلام است.» در همین حال، محمدرضا بهرامی سفیر پیشین ایران در افغانستان با اشاره به واکنش گروه طالبان در مورد حملهی کرمانشاه گفته است: «عدم استفاده از واژهی تروریستی در محکومیت حادثهی کرمانشاه از سوی گروه طالبان واجد معانی خاص خود است.»
این مقام پیشین ایرانی به ادعای زودهنگام استخبارات گروه طالبان در مورد تاجیکستانیخواندن عاملان این حمله قبل از تکمیل تحقیقات وزارت اطلاعات کشورش نیز اشاره کرده و گروه طالبان را فتنهگر و خوارج خوانده است، موردی که گروه طالبان آن را برای تعریف گروه داعش بکار میبرند. پیش از اعلام هویت مهاجم انتحاری در کرمانشاه از سوی وزارت اطلاعات ایران، سایت المرصاد مربوط ادارهی استخبارات گروه طالبان نوشته بود که حملهکنندهی انتحاری شهروند تاجیکستانی بوده و مشخص نیست که از کدام راه وارد خاک ایران شده است.
در بیانیهای استخبارات گروه طالبان آمده است: «تعداد زیادی از شهروندان تاجیکستانی که در آمریکا، اروپا، ترکیه و روسیه در ارتباط با پروژهی داعش دستگیر شدهاند، اکنون ادارهی المرصاد، اطلاعاتی را دریافت کرده است که استخبارات تاجیکستان از یک مرد تاجیکستانی که در آلمان زندگی میکرد و مسوول روابط شاخهی خراسان داعش و استخبارات تاجیکستان بود، خواستهاند که آنعده شهروندان تاجیکستانی که همراه داعش خراسان هستند و در حملات استفاده میشوند باید حداقل بیهویت و مخفی نگهداشته شوند تا فشار بر دولت تاجیکستان کاهش یابد.»
پیش از این اطلاعات یکگزارش تحقیقی خبرگزاری راسک در پی نگرانی کشورهای منطقه و جهان از حضور گستردهی گروههای تروریستی زیرسلطهی گروه طالبان در افغانستان نشان داده بود که بهشمول گروه داعش، ۲۹ گروه تروریستی دیگر عملا در کشور حضور فعال دارند که از این میان گروه طالبان مسوولیت امنیتی سه استان غربی افغانستان را به «گروه جیشالعدل» که از جمله گروههای تروریستی مخالف جمهوری اسلامی ایران است، سپردهاند.
هرچند طالبان همیشه تلاش کردهاند که حضور گروه داعش را در افغانستان بیشتر از حد برجسته کنند، اما واقعیت این است که حضور گروه داعش در افغانستان خیلی گسترده نیست. طالبان حضور داعش را پررنگ میسازند تا اقدامات انتحاری و انفجاری خویش را به گردن آنها بیندازند و در مرحلهی دوم مخالفان سیاسی و قومی خویش را با اتهامهای ساختگی و انتساب به داعش دستگیر و شکنجه کنند و همچنان بتوانند از کشورهای خارجی امتیازگیری کنند و در نهایت مردم را دریک انتخاب بین بد و بدتر قرارداده از قبح اعمال شنیع و تروریستی خویش بکاهند. در غیر آن داعشسازی بخشی از پروژهی طالبانی است و اکثر اعضای داعش اعضای طالبان هم هستند.
نویسنده: نورالحق فروغ بدخشانی