خبرگزاری راسک: به گفته نمایندهی ویژهی پکن در امور افغانستان، افزایش «موضع فعال» چین در افغانستان در دههی گذشته به حفظ امنیت در منطقهی شمال غربی چین که با همسایهی آشفتهاش هممرز است، کمک کردهاست.
یو ژیائوونگ گفت، چین روند کلی این موضوع را «به دقت درک کردهاست.» وی افزود، پکن همچنین خطرات مختلف را خنثی کرده و امنیت استراتژیک شمال غرب چین را حفظ کردهاست.
یو روز سهشنبه، ۱۹ جدی/دی، در رویدادی در دانشکدهی مطالعات جهانی و منطقهای دانشگاه رنمین در پکن گفت: «در تصویر بزرگ دیپلماسی خارجی ما، موقعیت پیشگیرانهی ما در افغانستان و منطقهی همسایهی آن در جنوب آسیا تقویت شدهاست.»
نگرانی دیرینهی پکن این است که همسایهاش پتانسیل پناهدادن به گروههای تروریستی و افراطی است که میتوانند تهدیدی امنیتی باشند، به ویژه برای سین کیانگ، که ۹۲.۴۵ کیلومتر (۵۷.۴ مایل) مرز مشترک با افغانستان دارد.
در ماه اکتوبر، رهبری گروه طالبان به پکن اطمینان داده که تهدیدات علیه چین را به اندازهی تهدیدی علیه کشور خود جدی میداند.
در حالیکه چین به طور رسمی گروه طالبان را به رسمیت نمیشناسد و به همراه پاکستان و روسیه یکی از معدود کشورهایی است که دوسال پیش پس از خروج پر هرج و مرج نیروهای آمریکایی از افغانستان، حضور دیپلماتیک خود را در کابل حفظ کردهاست.
اظهارات یو در بحبوحهی نشانههای فزاینده مبنی بر اینکه چین به افزایش تعاملات خود با طالبان ادامه میدهد، از جمله ورود بلال کریمی سفیر جدید طالبان به پکن در ماه نوامبر بیان شدهاست.
از زمانی که گروه طالبان قدرت را دوباره به دست گرفتند، چین را در میان کشورهای معدودی قرار دادند که میزبان سفیر طالبان بودند. در اواخر ماه گذشته، کریمی با لیو جین سونگ، رییس بخش آسیایی وزارت امور خارجهی چین، دیداری دوستانه و عمیق داشت.
به گفتهی این وزارتخانه، در اواخر دسامبر، چین پس از یک گزارش ارزیابی مستقل که در ماه نوامبر منتشر شد، از رایگیری شورای امنیت سازمان ملل که از انتصاب نمایندهی ویژهی برای کشور جنگ زده دفاع میکرد، خودداری کرد.
این قطعنامه به تصویب رسید و چین از آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواست تا در برخورد با این انتصاب محتاط باشد.
معاون نمایندهی دایمی چین در سازمان ملل متحد، گنگ شوانگ، در توضیح رای خود گفت، یک انتصاب اجباری که دیدگاههای گروه طالبان را نادیده میگیرد، شاید نمایندهی ویژه «اصلاً نتواند وظایف خود را انجام دهد». گنگ گفت که این امر همچنین میتواند، تضاد و رویارویی بین جامعهی بینالمللی و مقامهای طالبان را تشدید کند.
تحلیلگران استدلال کردهاند که ظاهراً نقش بیشتر چین در افغانستان نشان میدهد که پکن از ایجاد روابط با شروع تجارت با گروه طالبان برای پرکردن خلاء غرب و استفاده از فرصتها برای منافع بلندمدت خوشحال است.
در ماه اکتوبر، حاجی نورالدین عزیزی سرپرست وزارت تجارت و صنعت طالبان در سومین دوره مجمع کمربند و جادهی چین شرکت کرد و در طول این سفر با یو در پکن ملاقات کرد.