خبرگزاری راسک: گزارشها از گمرکات استان هرات در غرب افغانستان حاکی از آن است که افراد گروه طالبان برخورد دوگانه با تاجران و رانندگان موترهایهای ترانزیتی دارند.
یک منبع آگاه در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش به خبرنگار خبرگزاری راسک روز چهارشنبه، ۲۰جدی/ دی، گفته که: « اعضای گروه طالبان در گمرک اسلامقلعهی این استان با تاجران و رانندگان که زبان پشتو را بلد باشند همکاری بیشتری کرده، اما برای تاجران و رانندگان که از دانستن این زبان محروم باشند روزها و ماهها کارشان به کندی دنبال میشود».
منبع میگوید، این روند در نظام گذشته هم جریان داشته، اما حالا چندین برابر در قبال فارسی زبانان شدهاست.
به گفتهی منبع، این مساله در حال حاضر برای خیلی از تاجران و رانندگان موتورهای ترانزیتی تبدیل به یک معضل شده که شماری زیادی از این اقشار با شدیدترین وضع موجود مواجه شدهاند.
این منبع علاوه میکند، در حال حاضر بیشتر رانندگان موترهای ترانزیتی فارسی زبانان هستند و بروز این قضیه ضربهی بزرگی را بر کار و زندگی آنها وارد کردهاست.
منبع مردمی تصریح کرد که: « تاجران و رانندگان از مقامهای ارشد طالبان تقاضای این را دارند که هرچه زودتر به این وضعیت خاتمه بدهند و این طیف از جامعه را در کنار دیگر برادران پشتو زبان خود به یک چشم ببینند».
در همین حال، یکتن از تاجران در استان هرات که از گرفتن اسمش در خبر خود داری کرد به راسک میگوید، خیلی از تاجران و دیگر اقشار جامعه بنابر تقاضایشان برخی از کالاها را از کشورهای گوناگون خریداری میکنند که بتوانند به افغانستان برسانند که با بی توجهی افراد گروه طالبان در گمرک اسلامقلعه روبهرو میشوند.
او افزود که: « بحث زبان فارسی و پشتو یک طرف موضوع اصلی به تاخیر انداختن کالاهای وارد شده به گمرکات است که طی مراحل آن از سوی طالبان به کندی دنبال میشود».
وی میافزاید: « هر کار باید قانونی دنبال شود نه آنکه کار یک یا دو روزه به هفتهها طول بکشد و تاجر از واردات کالا به خاک افغانستان اظهار پشیمانی کند».
موصوف خطاب به گروه طالبان گفته که این گروه باید از تاجران و تمام اقشار جامعه حمایت کند تا چالشهای فعلی به وسیلهی یکدیگر برطرف شود نه اینکه سنگین وزن را بالای یک نفر بیاندازند».
همچنان یکتن از رانندگان موترهای ترانزیتی در استان هرات که نخواست اسمش در خبر ذکر شود به راسک گفته که: « در حکومت جمهوریت اگر فساد بوده نسبت به حالا کار و روزگار هم بود که مردم با شرایطی که طالبان روی دست گرفتهاند توان پیدا کردند یک لقمه نان را هم نخواهند داشت که برای خانوادههایشان برسانند».
او افزود که در دولت اشرف غنی در ماه سه تا چهار بار موترش بارگیری میشد و کارش برقرار بود، اما حالا به دو ماه یک بار هم بارگیری صورت نمیگیرد که رانندگان بتوانند آرامشی پیرامون روند کاریشان داشته باشند.
به گفتهی او، اگر بحث قوم و قومیت شود خیلیهای که با طالبان ارتباط دارند و پشتو صحبت کنند موترهایشان تناسب به آنهای که روابطشان با گروه طالبان کمتر است به اصل هدفی که دارند خواهند رسید.
با این حساب، حمید بنایی، آگاه امور در حوزهی غرب افغانستان به راسک میگوید، در تمام نظامهای ثابت شده که قوم پرستی و نژاد پرستی از جمله شاخصههای پنداشته میشود که قشر دیگر کشور از تمام امکانات اولیه محروم خواهند ماند.
او افزود که گروه طالبان هم امکان زیادی دارد که اینگونه با غیر پشتونها برخوردشان باشد و جایگاه پشتو زبانها را بیشتر ارزش بدهند.
موصوف میافزاید، در جامعهی که قوم پرستی و نژاد پرستی جریان داشته باشد امکان دارد که آن کشور به سوی نابسامانی و تباهی سوق داده شود.
از سوی هم شماری از باشندگان استان هرات تایید میکنند که اگر مقامهای گروه طالبان با تاجران در زمینه چالشهای گمرکات همکاری نکنند قیمت مواد غذایی، مواد سوختی و… افزایش پیدا خواهد کرد.
رامین فاروقی، یکتن از باشندگان استان هرات به راسک میگوید: « اگر مقامهای گمرکی گروه طالبان با تاجران ملی در بخش گمرک همکاریهای لازمه را انجام بدهند قیمت کالا در بازارهای این استان بیشتر نمیشود و تاجران هم بهانه برای افزایش قیمت نخواهند داشت».
او افزود که بیشتر تاجران بهخاطر برخی فشارهای مالی و غیر مالی قیمت کالاهای وارداتی را افزایش میدهند و در این میان مردم بیچاره باید بسوزد و بسازد تا این وضع نورمال شود.
همچنین مقامهای گروه طالبان در استان هرات هم پیرامون این موضوع چیزی نگفتهاند.
قابل ذکر است که تبعیضات و آنارشیزم قومی گروه طالبان از دیر زمان است که در نقاط مختلف افغانستان جریان دارد.
میتوان اشارهی را به بحث اسم دانشگاه یا پوهنتون داشت که تا کنون چالشهای زیادی را در بخشهای گوناگون به بار آوردهاست.
گفتنیست که آموزگاران و دانشجویان دانشگاهها هم بهخاطر خاموشی این معضل گفتهاند که هر دو اسم به کار گرفته شود؛ اما گروه طالبان مدعیاند که اسم فارسی مربوط به افغانستان نمیشود و باید از اسمهای پشتو در مرکزهای آموزشی بیشتر استفادهی صورت بگیرد.