خبرگزاری راسک: گزارشها از استان هرات در حوزهی غرب افغانستان حاکی از آن است که منارهای این استان پس از زلزلههای اخیر در حال فروپاشی میباشد.
اکرم محمدی، آگاه امور در استان هرات در صحبت با خبرنگار خبرگزاری راسک روز یکشنبه ۲۴جدی/ دی، میگوید، از سالهای پسین منارهای این استان در حال ریزش است؛ اما با زلزلههای اخیر تاثیرات منفیی بیشتری را بالای این بناهای تاریخی به همراه داشته است.
موصوف بیان میکند، تمام مردم مشاهده کردند که زلزلههای روز اخیر شهرستان زنده جان و سطح شهر هرات چندین بنای تاریخی را به شمول مسجد جامع بزرگ شهر هرات، قلعهی اختیارالدین و… را به لرزه درآورد که خسارات مالی هنگفتی را وارد کرد.
وی با اشاره به حرفهایش گفته که اگر برای جلوگیری از ریزش منارهای استان هرات برنامهی بنیادی روی دست گرفته نشود یک معضل دیگر دامنگیر هرات و هراتنشینان خواهد بود که جبران آن مشکل میباشد.
در همینحال، شماری از باشندگان و فرهنگیهای استان هرات تایید میکنند که زلزلههای اخیر علاوه بر خسارات مالی به مکانهای تاریخی این استان، ضررهای مالی را بر پیکر ساکنان هراتنشینان زدهاست.
رستم جمشیدی، یکتن از فرهنگیان استان هرات به راسک گفته که بالای دهها زلزله در این استان رخ داده که خانه و کاشانههای خیلی از افراد را با خاک یکسان کردهاست.
او افزود که شهرستانهای مانند زنده جان، چشت شریف، اوبه و گلران استان هرات از جمله مناطقی محسوب میشوند که خانههای مردم در زلزلههای اخیر با خاک یکسان گردید و بیش از ۲۵۰۰ تن جانهای شیرینشان را از دست دادند و بالاتر از دو هزار نفر دیگر زخمی شدهاند.
او بیان میکند، رهبران و مقامهای گروه طالبان برای بیرون رفت از تمامی زلزلههای اخیر باید یک راهکار منظمی و مبرمی را روی دست داشته باشند تا چالشهای پیشرو تا اندازهی از سر مردم کاسته شود.
از سوی هم باشندگان استانهای غربی افغانستان به شدت از بی توجهی مقامهای مسوول پیرامون ریزش و فروپاشی برخی منارها و آبدههای تاریخی این نقطه از کشور ابراز نارضایتی میکنند.
جمیل حکیمزاده، یکتن از باشندگان استان غور به خبرگزاری راسک گفت که منار جام این استان از سالیان سال بوده که در معرض خطر است و تاکنون مقامهای افغانستان و نهادهای بینالمللی هیچ توجهی خاصی در این مورد نکردهاند.
همچنین عارف، یکتن از باشندگان استان بادغیس به راسک میگوید، قسمتهای از قلعهی تاریخی نریمان که یک مکان تاریخی این استان به شمار میرود در این اواخر ریزش کرده که تاکنون برای بازسازی آن توجهی از سوی مقامها صورت نگرفتهاست.
او افزود که اگر به مکانهای تاریخی که قدامت چندین ساله را به همراه دارند مقامهای مسوول توجه نکنند یک فاجعهی بزرگی رخ خواهد که برای حاکمیت طالبان و موسسات زیربط بینالمللی جبران ناپذیر میباشد.
با این وجود عثمان فرامرز، فعال مدنی در استان هرات به راسک میگوید، چندی پیش هم یکی از منارهای این نقطه از افغانستان ریزشهای زیادی را به همراه داشت که از سوی مسوولان زمان اشرف غنی جلوگیری به عمل آمد.
موصوف میافزاید، عمر منارهای استان هرات روزبهروز در حال اتمام بوده که باشندگان این استان از این معضل بی نهایت نگران میباشند.
وی همچنین بیان میکند، اگر مقامهای گروه طالبان برای جلوگیری از ریزش و فروپاشی منارهای استان هرات و دیگر آبدههای تاریخی غرب افغانستان برنامهی کاربردی نداشته باشند میتوان گفت که عمر و بقایشان ختم میشود.
این حرفها در حالی مطرح میشود که مقامهای گروه طالبان در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که برخی آبدههای تاریخی استانهای غربی کشور در حال فروپاشی است و برنامههای زیادی در جهت بازسازی این مکانها روی دست میباشد.
قابل ذکر است که صحبتهای مسوولان طالبان پیرامون اعمار مجدد یا بازسازی این مکانهای باستانی تا چه زمانی به مرحله اکمال میرسد این گذر زمان است که به آن پاسخ خواهد داد.