خبرگزاری راسک: رهبر منسوب به گروه طالبان در یک پیام صوتی مدعی شده که رژیم فوق تندروی او که دختران و زنان را از مکتب و محل کار دور نگه داشته، حقوق آنها را بهتر از هر دولت قبلی تضمین کردهاست.
هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طالبان افغانستان، به رهبری این گروه از سال ۲۰۲۱، گفت که رژیم او زنان و بیوهها را به زور مجبور به ازدواج نمیکند، ادعاییکه فعالان زن که شاهد جنایات میدانی در افغانستان هستند با آن مخالفت کردند.
به گزارش روز پنجشنبه، ۲۸جدی/ دی، طلوعنیوز، آقای آخوندزاده گفت: «ما یک فرمان را که دارای شش اصل میباشد، در مورد حقوق زنان صادر کردهایم. دولتهای قبلی حقوق زنان را تامین نکردهاند. گفتیم زن را به زور ازدواج نکنید، مهریه را زیر پا نگذارید (مبلغی که داماد در زمان عقد به عنوان هدیهی سنتی به عروس پرداخت میکند)، زن را به نکاح مجبور نکنید، به زور با بیوه ازدواج نکنید. او افزود، ما به زنان میراث میدهیم.»
وی مدعی شده، گروه طالبان تاکنون روش مجازات اسلامی حدود را که شامل قطع عضو، شلاق، سنگسار و مرگ در برابر جرایمی افراطی تلقی میشود، اجرا نکردهاند. این مجازاتها در رژیم قبلی طالبان در دههی ۱۹۹۰ غالب بود.
او در پیام صوتی اعلام شده در قندهار گفت: «فردا حدود را اجرا میکنیم و مردان و زنان در ملاءعام سنگسار کرده و شلاق میزنیم. همهی اینها در تضاد با دموکراسی است که برای آن هر کدام شما باید بجنگید و مبارزه کنید.»
آقای آخوندزاده مدعی شد که دولتهای قبلی در افغانستان به حقوق زنان توجه نکردهاند، اما دیدبان حقوقبشر غیرانتفاعی گفت، واقعیت با آنچه آقای آخوندزاده ادعا میکند، بسیار فاصله دارد و پس از به قدرت رسیدن این گروه بر افغانستان ازدواجهای اجباری افزایش یافتهاند.
«مثل همیشه، ما باید به اقدامهای گروه طالبان نگاه کنیم، نه به سخنان آنها به ویژه به این دلیلکه ما بارها و بارها دیدهایم که آنها دربارهی رویکردشان به حقوق زنان دروغهای ظالمانه میگویند. هدر بار، دستیار مدیر بخش حقوق زنان در دیدبان حقوق بشر، گفت: «آنچه ما از رفتار آنها در محل میدانیم اینست که گزارشهای معتبری از افزایش جدی ازدواجهای کودکان و اجباری از زمان تسلط طالبان برافغانستان وجود دارند.»
ما همچنین میدانیم که زنان بیوه و به طور کلی زنان، تقریباً هیچ دسترسی به عدالت ندارند، بنابراین هر گونه حقوقی که ممکن است روی کاغذ داشته باشند، تقریباً بیمعنی است.
او افزود که به نظر میرسد، گروه طالبان زنان و دختران را مالکیت اقوام مرد خود میدانند و هیچ سیستمی که مردان را از انجام هر کاری که دوست دارند با زنان و دخترانیکه «مالکشان» هستند باز دارد، تحمل نمیکنند.
خانم بار خاطرنشان کرد، این ادعاها تعجبآور هستند، «یکی از اولین کارهاییکه گروه طالبان پس از به دست گرفتن قدرت انجام دادند، از بین بردن سیستماتیک کل سیستمی بود که برای محافظت از زنان در برابر خشونت مبتنی بر جنسیت، از پناهگاهها گرفته تا قانونی راهاندازی شده بود و این گروه خدمات اجتماعی به دادگاههای تخصصی و واحدهای دادسرا و در واقع قانون منع خشونت علیه زنان ۲۰۰۹ را از بین ببردند.»
مریم معروف آروین، فعال حقوق زنان افغانستان با اشتراکگذاری عکسهای ازدواج یک دختر ۱۵ ساله با یک مرد مسن گفت، فرمانهای آشکار طالبان که از زبان آقای آخوندزاده صادر شدهاست «دقیقاً این حقوق را نادیده میگیرد و منجر به هزاران جنایت علیه زنان میشود.»
او تایید کرد که هیچ چیزی برای زنان تحت تسلط گروه طالبان پیشرفت نکرده و افزود که آنها از سفر بدون سرپرست مرد منع شدهاند. اکنون زنان را مجبور به حجاب میکردند. این اقدامها نشاندهندهی نقض آشکار حقوق زنان است و با محکومیت گسترده مواجه شدهاست.
این تنها باعث فریب جامعهی بینالمللی و سازمان ملل برای تعامل با این گروه میشود. خانم معروف آروین، رییس سازمان رفاه زنان و اطفال افغانستان و جنبش شنبههای ارغوانی، گفت که همهی دستاندرکاران بینالمللی و مقامهای سازمان ملل باید از نزدیک ببینند که جنایت این گروه روز به روز در افغانستان افزایش یافتهاست.
زهرا جویا، روزنامهنگار افغانستان و سردبیر رسانهی رخشانه، در یک وبسایت خبری که در مورد افغانستان گزارش میدهد میگوید، گزارشهایی مبنی بر اینکه مردان گروه طالبان نه تنها ازدواج دوم، بلکه سومین ازدواج را در این کشور دارند، وجود دارند.
ما اسناد زیادی برای اثبات این ادعا داریم. اینطور نیست که گروه طالبان در مورد حقوق زنان کار بزرگی انجام داده باشند. این کاملا برعکس چیزی است که آنها میگویند و به عنوان یک روزنامهنگار، به عنوان یک زن، من همیشه با مردم در تماس هستم، این کاملا یک دروغ است.
او افزود: «آنها زنان را دستگیر میکنند، زنان را مجبور میکنند در خانه بمانند، نه تحصیلی وجود دارد، نه کار و حتی فضایی برای تنفس آنها وجود ندارد و این همه چیزی است که باید بگویم، تمام آنچه که رهبری طالبان میگوید دروغ است.»
در سپتامبر ۲۰۲۱، یک ماه پس از خروج نیروهای ایالات متحده و ناتو از افغانستان در پی دو دهه جنگ، گروه طالبان اعلام کردند که دختران از آموزش بالاتر از صنف ششم منع شدهاند.