خبرگزاری راسک: منابع معتبر استان هرات در حوزهی غرب افغانستان تایید میکنند که در ادارهی ثبت احوال نفوس این استان روند رشوه ستانی توسط کارمندان گروه طالبان جریان دارد که از هر تذکرهی کاغذی مبلغ ۵۰۰ روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان، تا دو هزار روپیهی کابلی/ پول رایج در افغانستان، رشوه اخذ میکنند.
یک منبع معتبر در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش به خبرنگار خبرگزاری راسک روز دوشنبه، ۲ دلو/ بهمن، گفته که: «برخی از افرادیکه با کارمندان ادارهی ثبت احوال نفوس این استان آشنایی و ارتباطی را دارند در بدل رشوه یا پول زیر میزی روند طی مراحل تذکرههایشان زودتر تناسب به دیگر افرادیکه در نوبت هستند دنبال میشود».
او افزود که: «حتا برخی افراد چونکه راهشان دور است و وقت ندارند که بهخاطر طی مراحل تذکرههای خود حضور یابند که در قبال پول کار اداریشان نسبت به افراد دیگر به اتمام میرسد».
موصوف میافزاید، خیلی میگفتند که در حکومت اشرف غنی احمدزی، رییسجمهوری پیشین افغانستان فساد بیداد میکرد؛ اما در حال حاضر فساد در ادارات گروه طالبان مقایسه با دیگر نظامهای قبلی افغانستان افزایش چشمگیری نیز داشته است.
وی بیان میکند، اگر رهبران و مقامهای ارشد و برجستهی گروه طالبان صحبت از شریعت و عدالت میزنند به زودترین فرصت باید افراد فاسد را از دایرهی این نظام ریشه کن نمایند تا دست فاسدان کاسته شود.
همچنان احمد جمشیدیان، یکتن از باشندگان استان هرات به راسک میگوید در حال حاضر در تمام ادارات حکومتهای جهان هم فساد و اخذ رشوه بین افراد و کارمندان نهادهای مربوطه موجود میباشد.
موصوف میافزاید، هرچند که گروه طالبان کنترل نظام افغانستان را در دست دارند و طبق شریعت اسلامی عملکرد کاریشان بوده، اما در برخی موارد دیده میشود که کارمندانی هستند که دست به فسادهای گوناگون میزنند.
به گفتهی وی: «اگر مقامهای رده بالای حکومتی طالبان افرادیکه به دنبال فساد هستند را شناسایی کنند و از چارچوب امارت بیرون نمایند درسی عبرتی برای دیگر اعضای گروه طالبان خواهد شد که متوجهی برخوردشان با مردم باشند».
در همینحال، رفیع رستمی، آگاه امور در حوزهی غرب افغانستان به راسک گفت که: «بیشتر افراد طالبان به دنبال پر کردن جیبهایشان هستند اما به گونهی اصولی و درست که آب از آب تکان نخورده باشد».
وی بیان میکند: « اگر افراد گروه طالبان هر گونه فساد و بیبندوباری را انجام دهند، هیچگونه مسایلی برایشان اتفاق نمیافتد، ولی اگر کوچکترین موضوعی از سوی یک فرد غیر طالبان رخ دهد آنوقت فرد مظنون به مجرم بینالمللی معرفی خواهد شد».
او علاوه میکند، بارها دیده شده که مقامهای بلند پایهی گروه طالبان دست به جرایم بزرگی در افغانستان زدهاند، اما از سوی رهبرشان هیچگونه عکسالعملی مبرمی پیرامون رسیدگی به چالشهای موجود تا اکنون نشدهاست.
با اینحال فیصل آرام، فعال مدنی در استان هرات به راسک میگوید: «بیش از دو سالی که طالبان در افغانستان به قدرت رسیدهاند از پای پیاده یا موترسیکلهای فرسودهیشان حالا قیمت ترین موترهای مد روز را سواری میکنند که اگر فسادی در میان نباشد چگونه این تغییرات مالی برای اعضای این گروه بهوجود خواهد آمد».
او بیان میکند، موترهای که در حال حاضر در نزد افراد طالبان قرار دارد شامل لانکروز، فورتینر، فرونر و… از طبقه مدلهای شاستی بلند بوده که از فساد و زد و بندهای بزرگ مافیایی بهدست آمدهاست.
به گفتهی وی: « طالبان که امارت اسلامی خود را معرفی میکنند در صورتی میتوانند به درجهی سنت نبوی اسلامیت و انسانیت برسند که دست از تمامی کارهای نامشروعشان بکشند و به گونهی سادهی زندگی خود را دنبال کنند».
همچنین گروه طالبان در استان هرات در این باره تاکنون چیزی نگفتهاند.
گفته میشود که در حال حاضر تعدادی از زندانیان زندان مرکزی استان هرات افراد گروه طالبان بوده که بهخاطر جرایم گوناگون مخصوصا فساد اخلاقی و رشوه ستانی در بند میباشند.