خبرگزاری راسک: برای کشوری که کشاورزی آن به شدت به برف و باران زمستانی وابسته است و طبق برنامهی جهانی غذا (WFP) ۱۵.۸ میلیون نفر غذای کافی مصرف نمیکنند، این تهدید بسیار جدیتر از آنچه گروه طالبان ایجاد میکند است.
برنامهی جهانی غذا گفته است که از هر سه افغانستانی یک نفر نمیداند وعدهی غذایی بعدیشان از کجا میآید. بحران بشردوستانه با ابعاد باورنکردنی از زمانی که گروه طالبان کنترل قدرت را به دست گرفتند، پیچیدهتر و شدیدتر شدهاست.
شنیدن مستقیم این چالشها برای کسی که در کابل زندگی میکند و از مبارزان پیشرو برای حقوق زنان و کودکان بودهاست، فوریت بیشتری به آن میدهد. محبوبه سراج، ۷۶ ساله که برای دههها رهبری کمپین انتخاباتی خود را بر عهده داشتهاست، میگوید که هیچکس بهدلیل زمستان خشک به بحران در حال پیشرو توجهی نمیکند.
براساس گزارش سازمان مللمتحد، بحران قریبالوقوع در بحبوحهی زمانی است که گروه طالبان محدودیتهای خود را بر آزادیهای مدنی زنان افغانستان تشدید میکند و دسترسی به کار، مسافرت و مراقبتهای بهداشتی در صورت مجرد بودن یا بدون سرپرست مرد به شدت محدود شدهاست.
گزارش ماموریت کمکهای سازمان ملل در افغانستان یا یوناما از اکتوبر تا دسامبر ۲۰۲۳، را پوشش میدهد و اشاره میکند که گروه طالبان زنان مجرد و محرم یا کسانی را که سرپرست مرد ندارند، سرکوب میکنند.
در حالیکه افغانستانیها از محدودیتهای شدید گروه طالبان رنج میبرند، در حال حاضر گرسنگی گستردهی وجود دارد. زمستان خشک، نتیجهی تغییرات آب و هوایی میتواند فاجعهبار باشد.
خانم سراج به اندیکا نیوز از کابل گفت: «زمستان در کابل وجود ندارد. ما در وضعیت بدی قرار داریم. در کوهها در همه جای افغانستان برف نیست. نمیدانم قرار است چه کار کنیم».
سراج گفت که اگر گروه طالبان با زنان افغانستان درگیر میشد، میتوانستند به این چالش رسیدگی کنند، زیرا بسیاری از فعالان زن در مورد آن بحث میکردند. با این حال، با توجه به ضدیت آنها نسبت به زنان انتظار نمیرفت این اتفاق بیفتد.
در همینحال، یوناما به ابراز نگرانی در مورد رفتار گروه طالبان با زنان افغانستان ادامه میدهد. این سازمان میگوید که «عمیقا نسبت به دستگیریها و بازداشتهای خودسرانهی پسین زنان و دختران توسط مقامهای بالفعل افغانستان بهدلیل ادعای عدم رعایت قوانین پوشش اسلامی، نگران است.
یوناما از اول جنوری در استانهای کابل و دایکندی مجموعهای از کمپاینهای تنفیذ احکام حجاب را توسط وزارت بالفعل برای ترویج امر به معروف و نهی از منکر گروه طالبان ثبت کردهاست. در کابل پایتخت، شمار زیادی از زنان و دختران هشدار داده شده و بازداشت شدهاند.
رزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژهی دبیرکل و رییس یوناما، گفت: «اقدامات اجرایی شامل خشونت فیزیکی بهویژه برای زنان و دختران افغانستان تحقیرکننده و خطرناک است».
خانم سراج گفت که محدودیتهای گروه طالبان علیه زنان مجرد بهویژه برای بسیاری از جوانان که شوهرانشان در طول سالها جنگ و خشونت در کشور جانباختهاند، بد است. او گفت که تعداد زیادی از آنها در چنگال فقر شدید هستند و اگر چنین محدودیتهایی ادامه یابد، چرخهای از ایجاد نسلهایی از زنان جوان به سختی تحصیل کرده و در نتیجه فقیر شدن را تداوم میبخشد.