صدها خبرنگار افغانستانی در شرایط بسیار “وخیم” به سر می برند، زیرا ناامیدی شان از خودداری دولت بریتانیا از به اشتراک گذاشتن آخرین معیارهای ورود به برنامه اسکان مجدد، روز به روز افزایش می یابد.
آخر هفتۀ جاری، ائتلافی از سازمانهای آزادی مطبوعات و آزادی بیان، در نامهای به سوئلا براورمن، وزیر کشور، پرسیدهاند که چرا جزئیات مرحله بعدی اسکان مجدد شهروندان افغانستان هنوز فاش نشده است.
آلمان، فرانسه و کوزوو از جمله کشورهایی هستند که به تعدادی از روزنامه نگاران، پناهگاه امن داده اند و منتقدان، انگلیس را متهم می کنند که به تعهدات خود در قبال خبرنگارانی که از ماموریت غرب در افغانستان حمایت میکردند، عمل نکرده است.
مارتین برایت، سردبیر Index on Censorship، گفت که این سازمان «سیلی» از درخواستهای جابهجایی را از روزنامهنگاران افغانستانی در افغانستان، پاکستان و ایران دریافت کرده است که علیرغم اینکه ظاهراً کاندیدای اصلی برای اسکان مجدد بودند، هیچ اطمینانی به آنها ارائه نشده است.
در رابطه با عدم تمایل دولت بریتانیا به ارائه شفافیت ، «برایت» معتقد است که: “بدون شفاف سازی در مورد پیشرفت اسکان مجدد خبرنگاران، حمایت اندکی جهت ارائه وجود دارد و این باعث می شود روزنامه نگاران در برابر تهدیدات ناپدید شدن، خشونت، دستگیری، زندان و ترور آسیب پذیر شوند.”
برآوردها حاکی از آن است که ۲۰۰ خبرنگار افغانستانی به ایران و پاکستان گریخته اند که بسیاری از آنها زن هستند و در آنجا گزارش می دهند که با پایان اعتبار روادیدشان تحت تعقیب قرار گرفته اند، بدون اینکه نشانه ای از تمدید مدارک آنها وجود داشته باشد. ایندکس مستقیماً با ۳۵ خبرنگار در معرض خطر در افغانستان و پاکستان از طریق یک پلت فرم رمزگذاری شده در تماس است.
یک مورد مربوط به یک خبرنگار زن افغانستان است که به پاکستان گریخت – مکانی مملو از هواداران طالبان – در آنجا دائماً به دلیل ملیت و قومیت خود مورد آزار و اذیت قرار می گرفت؛ حتی در طی آن مورد تجاوز جنسی قرار گرفت.
ماه گذشته گزارش هایی منتشر شد مبنی بر اینکه تعدادی از روزنامه نگاران افغانستانی در اسلام آباد دستگیر و گوشیها، لپ تاپ ها و دوربین هایشان ضبط شده اند.
در همین حال، گزارشهایی از روزنامهنگاران، بهویژه زنان، به طور فزایندهای در حال آشکار شدن است که به دلیل مواجهه با تهدیدات، به پاکستان فرار کردهاند. یک خبرنگار و فعال حقوق زنان، که کارش به محکوم کردن علنی طالبان منجر شد، اکنون در پاکستان با یک نوزاد پسر پنج ماهه در فقر زندگی می کند.
نمونۀ دیگر، روزنامه نگار جوان برجستۀ افغانستانی است که از مرز عبور کرده و اکنون در یک محله فقیر نشین برای زنده ماندن تلاش میکند و روزها را بدون غذا می گذراند.
او می گوید: “در این مدت، من جهنم را تجربه کرده ام” او همچنین مدعی وجود تبعیض، نژادپرستی و تعصب در جامعه پاکستان و به ویژه خصومت نسبت به زنان افغانستانی گردید.
ویزای پاکستان او در آگوست ۲۰۲۲ منقضی شده و مقامات هنوز به او پیشنهاد تمدید نداده اند. هر تبعه افغانستان(خراسان) در پاکستان بدون ویزای معتبر ممکن است به مدت سه سال زندانی شود یا به کشورش اخراج شود.
مهدی سعیدی
به نقل از گاردین