خبرگزاری راسک: چین روز چهارشنبه، ۱۱دلو/ بهمن، از دریافت اعتبارنامهی سفیر گروه طالبان، رییسجمهور خود، شی جینپینگ دفاع کرد و گفت که این یک توافق دیپلماتیک عادی است و از جامعهی جهانی خواست تا گروه طالبان را مستثنی نکند.
شی روز سهشنبه، ۱۰دلو/ بهمن، اعتبارنامهی سفرای چندین کشور، از جمله بلال کریمی، سفیر منصوب شده از سوی گروه طالبان را دریافت کرد که به عنوان اولین به رسمیت شناختن دیپلماتیک گروه طالبان در کابل شناخته میشود.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجهی چین روز چهارشنبه در یک نشست خبری گفت: «این یک ترتیب دیپلماتیک عادی برای چین است که سفیر جدید در چین را که توسط گروه طالبان فرستاده شده و استوارنامهی خود را به رهبر چین تقدیم کند».
هنگامیکه از وی خواسته شد به وضوح بیان کند که آیا این اقدام به منزلهی به رسمیت شناختن گروه طالبان است، گفت: «شما پرسیدید که آیا چین بهطور رسمی گروه طالبان را به رسمیت میشناسد؟ من میخواهم بگویم که چین معتقد است که افغانستان نباید از جامعهی بینالمللی کنار گذاشته شود».
وانگ گفت که چین به سیاست خارجی دوستی در قبال همه مردم افغانستان متعهد است و روابط دیپلماتیک و تبادل و همکاری را در زمینههای مختلف با افغانستان حفظ کردهاست.
وانگ بدون اشاره به نگرانیهای جهانی در مورد ممنوعیت تحصیل و کار زنان توسط گروه طالبان و عدم تمایل آنها به تقسیم قدرت با دیگر گروههای سیاسی در این کشور جنگ زده، گفت که چین امیدوار است افغانستان بیشتر به انتظارات جامعهی بینالمللی پاسخ دهد.
در همینحال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان، روز سهشنبه گفت: «چین چیزی را درک کرده است که بقیه دنیا نمیدانند». وی در پستی که در ایکس منتشر کرد، از روسیه، ایران و دیگر کشورها خواست تا اقدامات مشابهی را انجام دهند و روابط دیپلماتیک دوجانبه را با کابل ارتقا دهند.
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجهی ایالات متحده، گفت که آیا پکن رسما گروه طالبان را به رسمیت شناخته است یا خیر، بر عهدهی مقامات چینی است که شفافسازی کنند.
به نقل از صدای آمریکا، عمر صمد، سفیر سابق افغانستان گفت: «چین ممکن است در حال آماده شدن برای شکستن صفها و برداشتن گام فنی نهایی یا در داخل سیستم سازمان ملل یا خارج از آن از طریق یک ابتکار دوجانبه باشد».
چین به همراه پاکستان و روسیه سفارت خود را در کابل پس از تسلط طالبان بر افغانستان پس از خروج نیروهای آمریکایی از این کشور حفظ کردند.
پاکستان اکنون گروه طالبان را به خاطر تکرار حملات تروریستی در این کشور مقصر میداند و از آن انتقاد میکند که گروههای شبهنظامی اسلامی پاکستان را که از افغانستان فعالیت میکنند سرکوب نمیکند.
در اقدامی تلافی جویانه، پاکستان دستور تخلیهی اجباری هزاران پناهجوی افغانستانی که دهها سال در این کشور زندگی میکنند را صادر کردهاست.
در حالی که به رسمیت شناختن چین یک گام مهم را نشان میدهد، اما همچنان یک قدم منزوی است. در گزارش صدای آمریکا آمدهاست که هیچ کشور بزرگ دیگری گروه طالبان را به رسمیت نشناخته است و سازمان ملل بارها درخواست آنها را برای نمایندگی در سازمان جهانی رد کردهاست.
گفتنیست، ایالات متحده و اتحادیهی اروپا تحریمهای اقتصادی و سیاسی را علیه رهبران و نهادهای طالبان اعمال کردهاند و آنها را به نقض شدید حقوق بشر، به ویژه در مورد حقوق زنان برای تحصیل و کار متهم میکنند.