خبرگزاری راسک: در ادامهی آزارواذیت شهروندان توسط اعضای گروه طالبان در استانهای مختلف کشور، به تازگی شکایت برخی از خانوادهها از گشتوگذار اعضای این گروه در مناطق مسکونی و آزارواذیت خانوادهها در بامیان بلند شدهاست.
عبدالجبار نام مستعار یکی از باشندگان استان بامیان به خبرگزاری راسک میگوید؛ اعضای گروه طالبان از بام تا شام در کوچهها و پسکوچههای روستاهای ما میگردند و نعتهای طالبانی را با صوت بلند گوش میکنند و زنان و دختران ما از خانه بیرون شده نمیتواند، چون از سوی اینها مورد آزارواذیت قرار میگیرند.
عبدالغفار نام مستعار یکی دیگر از باشندگان بامیان او نیز میگویند: «پس از آنکه استخبارات گروه طالبان چندین دختر را از این استان بازداشت کردند، حال اعضای این گروه نیز این روش را در پیش گرفته و دختران مردم را به زور به موترهای شان بالا میکنند.»
این شهروندان بامیانی میافزاید: «چند روز قبل ساعت ۱۲ روز بود که از منطقهی گاوکش از مربوطات مرکز بامیان عبور میکردم، دیدم یک عضو طالبان از دنبال یک دختر جوان دوان دوان روان است، آن دختر وقتی چیغ زد، طالب چهار اطراف خود را دید و متوجه شد که من هستم پشت دختر را رها کرد.»
یکی دیگر از شهروندان بامیان که نخواست نامش در گزارش ذکر شود گفت، در نظام طالبان مدیریت وجود ندارد و در سطح محلی که اصلا چیزی بنام نظام نیست، اعضای طالب هرکدام خود را هبتالله میشمارند و به مقامهای مافوق خود پاسخگو نیستند.
او میافزاید، روزانه همه از سنگرها و محل وظیفهی شان بیرون میشوند و از صبح تا شام در مناطق مسکونی مردم میروند و برای خانوادهها مزاحمت ایجاد میکنند. این گفتهها در حالی از سوی شهروندان بامیان مطرح میشود که طی دونیم سال سلطهی طالبان چندین جسد زن و دختر در این استان پیدا شده که به صورت فجیع به قتل رسیدهاند.
از سوی هم یافتههای گزارش یک نهاد حقوقبشری نشان میدهد که طالبان تنها در شش ماه نخست سال ۲۰۲۳، دستکم ۲۲۲ تن از جمله ۲۳ زن را در ۱۶ استان افغانستان خودسرانه و غیرقانونی بازداشت کردهاند که این افراد اغلب کارمندان غیرنظامی یا نظامی حکومت پیشین افغانستان، افراد منسوب به نیروهای «خیزش مردمی» در حکومت قبل، فعالان حقوقبشر، خبرنگاران، بزرگان قومی و مخالفان طالبان بودهاند.
گروه طالبان در بیش از دو سال سلطهی شان برکشور، به طور گسترده حقوقبشر به ویژه حقوق زنان و دختران، نظامیان پیشین و اقلیتها را نقض کردهاند، در افغانستان زیر سلطهی این گروه آزادی بیان به شدت محکوم شده و در جریان این دوسال، شماری از خبرنگاران از کار بیکار، بازداشت و شکنجه شدهاند، همچنان، قیودات فزایندهای بر نحوه کار رسانهها وضع شدهاست.