خبرگزاری راسک: علیمیثم نظری، مسوول روابط خارجی جبههی مقاومت ملی، به نیویورک سان میگوید: «گسترش گروههای تروریستی» که در افغانستان سازماندهی میشوند، «ایتلاف پایدار بین گروه طالبان و القاعده را برجسته میسازد.»
آقای نظری این اظهارات را به دنبال تازهترین گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد مطرح کرده که در آن در رابطه به حضور داعش و القاعده در افغانستان زیر سلطهی طالبان پرداخته شده بود. این گزارش در ۲۹ جنوری منتشر شد. در همان روز، طالبان در کابل میزبان چین، روسیه و ایران بودند تا نشست «همکاری منطقهای» را برگزار کنند.
القاعده اکنون در ده استان از ۳۴ استان افغانستان کمپهای آموزشی دارد. در این گزارش آمدهاست که این سازمان تروریستی «حداکثر هشت کمپ آموزشی جدید را در افغانستان ایجاد کردهاست که چهار کمپ آموزشی در استانهای غزنی، لغمان، پروان و ارزگان با یک پایگاه جدید برای انباشت تسلیحات در درهی پنجشیر میباشد.»
درهی پنجشیر پایگاه تاریخی «انآراف» افغانستان است که خود را «آخرین نیرویی مبارز برای احیای دموکراسی در افغانستان» توصیف میکنند و مدتها با طالبان مخالفت کردهند. آقای نظری به سان میگوید: «انآراف از آگست ۲۰۲۱، علیه ۲۱ گروه تروریستی شناختهشدهی منطقهای و بینالمللی میجنگد» و «عزم خود را نشان میدهد.»
به گفتهی کشورهای عضو شورای امنیت، این ذخایر تسلیحاتی دشمن توانستهاند از ذخایری که پس از خروج آمریکا از افغانستان باقی ماندهاند، تکثیر شوند. القاعده همچنین استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین را افزایش دادهاست. در تحلیل شورای امنیت آمده که القاعده «یک واحد تخصصی سامانههای هوایی بدون سرنشین با ظرفیت عملیات و تسلیح» پهپادها را ایجاد کردهاست.
طالبان متعهد شدند که پس از خروج آمریکا، پناهگاه امنی برای القاعده فراهم نکنند. گزارش شورای امنیت ترس از نقض این وعده را تشدید میکند. روابط نزدیک بین این دو در این گزارش توسط «الگوی حفظ القاعده در افغانستان تحت حمایت طالبان» ذکر شدهاست.
اگرچه رابطه با القاعده شکوفا میشود، اما طالبان تلاش میکنند، آن را از بازیگران خارجی پنهان کنند. آقای نظری به سان گفت که این «با تضمینهای قبلی طالبان برای مهار تروریسم در تضاد است و دوگانگی و فریب آنها را آشکار میکند.»
آیا احیای القاعده از مرزهای افغانستان سرایت خواهد کرد؟ یکی از کشورهای عضو گزارش داد که جنگندهها با استفاده از سلاحها و تجهیزات پیشرفته از آمریکا «از مرز افغانستان عبور کردند تا به اهداف تاجیکستان در دوشنبه حمله کنند.» اینکه آیا این جنگجویان از عوامل القاعده بودند، مشخص نیست، اگرچه بیثباتی میتواند حرکت بیشتری را برای سایر گروههای تروریستی فراهم کند.
براساس این گزارش، گروه تروریستی دیگر وابسته به القاعده، تحریک طالبان پاکستان، پایگاه جدیدی را در خیبرپختونخوا در پاکستان ایجاد کرد. این پایگاه ۶۶ تن از افراد تحریک طالبان پاکستان را به عنوان بمبگذار انتحاری آموزش دادهاست.
القاعده همچنین پس از سالها فعالیت رهبران ارشد در داخل کشور، در حال تقویت ارتباط خود با شماری دیگر از کشورها است. القاعده اکنون «خانههای امنی را برای تسهیل رفتوآمد بین افغانستان و بعضی از کشورهای دیگر حفظ میکند.»
در گزارش شورای امنیت آمدهاست که القاعده تهدیدی برای منطقه و به طور بالقوه فراتر از آن است، اما نمیتواند «حملات پیچیده را در برد طولانی طراحی کند.»
آقای نظری میگوید: «افزایش تروریسم در افغانستان نه تنها برای امنیت منطقه، بلکه برای امنیت جهانی نیز یک تهدید جدی است.» وی افزود: «سیاست مماشات بیعیب در برابر تروریسمی که به دنبال بیثبات کردن منطقه و جهان است، بیاثر است.»