خبرگزاری راسک: گزارشها از استان هرات در غرب افغانستان حاکی از آنست که بخش فرهنگی یا مطبوعات استخبارات گروه طالبان را در این استان افراد زیرسن اداره میکنند.
یک منبع معتبر در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش به خبرگزاری راسک روز یکشنبه, ۲۹ دلو/ بهمن، گفت، افراد گروه طالبان که زیر سن ۲۰ سال هستند در بخش فرهنگی استخبارات این گروه جابجا شده و امورات این نهاد را پیش میبرند. منبع میگوید، این افراد زیر سن که بخش رسانهای دستگاه استخبارات گروه طالبان را مدیریت میکنند، از سواد کافی برخوردار نیستند.
به گفتهی منبع، گروه طالبان این بخش، حتی توانایی خواندن و نوشتن را ندارند که بتوانند اخبار دسته اول را برای افکار عامه اطلاعرسانی کنند. منبع علاوه میکند، بیشتر اخبار این نهاد را برخی از افرادی تهیه و تنظیم میکنند که ارتباط نزدیک با اعضای این گروه دارند.
همچنان فاروق حمیدی، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید، علاوه بر استخبارات گروه طالبان در این استان بیشتر ادارات این گروه فاقد افراد باسواد و تحصیل یافته هستند. او افزود، گروه طالبان تنها به جنگ مهارت دارند آن هم در صورتیکه یک کشور از افراد این گروه پشتیبانی کند.
موصوف میافزاید، اگر یک محاسبهی از اعضای گروه طالبان صورت بگیرد پنج درصد آنها از سواد کافی در استان هرات برخورد نیستند که بتوانند به گونهی مشروع و اصولی حرفی را مطرح کنند. به گفتهی وی با موجودیت اینچنین افراد کشور روز به روز به سوی بیثباتی و ناعدالتی سوق داده میشود.
در همین حال جبار غلامی، آگاه امور در غرب افغانستان تایید میکند، تمام افراد تحصیل یافته و مسلکی پس از قدرت گرفتن گروه طالبان کشور را ترک نموده و جایگزین این افراد، طالبانی شدند که سواد شان در حدی خواندن و نوشتن هم نمیباشد.
به باور او، اگر گروه طالبان به گونهی نمادین نه بلکه به شکل حقیقی تمامی افراد تحصیلکرده که افغانستانی واقعی هستند را گرد هم جمع میکردند و از اندوختههای شان استفاده میشد، آنگاه وضعیت ناگواری بر سر جوانان افغانستان در کشورهای بیگانه نمیآمد.
از سوی دیگر حبیبالله داودزاده، استاد دانشگاه در افغانستان به خبرگزاری راسک گفت، یکی از علتهای که رهبری طالبان افراد بیسواد یا کمسواد را در ادارات گوناگون به حیث رییس، مدیر و سایر بخشها تعیین کردهاند، برخواسته از تعهداتشان خود به خانوادههای افرادی که در این مدت کشته شدهاند، عنوان شدهاست.
او بیان میکند، رهبران طالبان افراد بیسواد خود شان را از هزاران فرد تحصیل یافتهی که در درجهی ماستر و دکترا باشند، بیشتر قابل قدر میدانند.
به گفتهی وی، در حال حاضر گروه طالبان افراد خودشان را از همهی افراد جامعه بهتر میدانند و بروز این مسئله موجب تکمحوری پیرامون اوضاع کلی کشور عنوان میشود.
مقامهای گروه طالبان در اینباره چیزی نگفتهاند. گفته میشود، ظلمیکه نیروهای گروه طالبان در برابر دیگر اقوام افغانستان همه روزه انجام میدهند، این ظلم یک ظلم بیسابقه در جهان است.