خبرگزاری راسک: گزارشها از استان هرات در حوزهی غرب افغانستان حکایت از آن میکنند که برخی از بستهای ادارات زیر ادارهی گروه طالبان در این استان از سوی رهبری شان برای فرماندهان طالبان خرید و فروش میشود.
منبع آگاه در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش در صحبت تلفنی با خبرگزاری راسک روز دوشنبه، ۷ حوت/ اسفند، گفت، شماری از فرماندهان گروه طالبان در قندهار به دستبوسی رهبر شان ملا هبتالله آخوندزاده رفته و در بدل پول برای خود بستهای عوایدی را خریداری میکنند.
این منبع میافزاید، در حال حاضر خیلی از مقامهای گروه طالبان بستهای را که در دست دارند، در بدل پول خریداری کرده و در تلاش آن هستند که بتوانند علاوه بر مبالغ پرداختی پولهای هنگفتی را به دست بیاورند. منبع بیان میکند، بستهای که از سوی مقامها خریداری میشوند، بیشتر عوایدی بوده که شامل گمرک، ترانسپورت، مواد نفت، مدیریت پاسپورت و سایر بخشها میشود.
به گفتهی منبع، قیمت بستهای عوایدی گروه طالبان از ۳۰۰ هزار روپیهی کابلی/پول رایج افغانستان گرفته تا ۱۰ میلیون روپیهی کابلی/ پول رایج افغانستان میرسد. به باور منبع، فساد اداری که در زمینهی خرید و فروش بستهای ادارات زیر ادارهی گروه طالبان مطرح میشود از حکومت جمهوریت هم بیشتر میباشد.
در همین حال عثمان نجرابی، فعال مدنی در استان هرات گفت، موجودیت فساد اداری و فساد اخلاقی در تمام ادارات بین مقامها وجود دارد و طالبان هم از آن به دور نیستند. موصوف بیان میکند، خرید و فروش بستهای ادارات زیر ادارهی گروه طالبان یکی از مواردی است که افراد این گروه از این فضا معاملههای زیادی را به دست میآورند.
به گفتهی وی، با فضای که به وجود آمده گروه طالبان به دنبال پرکردن جیبهای شان هستند تا بتوانند در روزهای ناامیدی از پولهای به دست آمده روزگار شان را سپری کنند.
با این وجود جبار رحیمی، آگاه امور در حوزهی غرب افغانستان به خبرگزاری راسک گفت، بیشترین فسادهای گسترده توسط بزرگان گروه طالبان انجام میشود که افراد رده پایین این گروه هم از بزرگان شان الگو گرفته و دست به فساد میزنند.
او افزود، گروه طالبان پولهای ارسالشده جهت کمک به مردم از سوی کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی یک درصد از آن پولها را برای پیشرفت و بازسازی افغانستان هزینه نکردهاند. موصوف بیان میکند، هر از گاهی هم دیده میشود که برخی سازندگیها توسط گروه طالبان انجام میشود، اما بیشتر جنبهی نمایشی دارند. در این باره مقامهای گروه طالبان هم چیزی نگفتهاند.
قابل ذکر است که بستهای ادارات دولتی حکومت جمهوریت هم به گونهی معامله برای برخی افراد ویژه خرید و فروش میشد. حالا در سلطهی گروه طالبان هم این سناریو برای شماری از افراد رده بالا و پایین این گروه تعریف شدهاست.
تهیه کننده خبر: نورالحق فروغ بدخشانی