خبرگزاری راسک: منابع از استان نیمروز اعلام کردند که پس از مدتها تنش بر سر حقآبه میان مقامهای ایرانی و گروه طالبان، آب افغانستان به خاک ایران وارد شدهاست.
منابع به رسانهها گفتهاند، حوالی ساعت ۸:۰۰ سهشنبهشب، ۱۵ حوت/اسفند، آب رها شده از افغانستان وارد کانال «جریکه» در ایران گردیدهاست.
خبر واردشدن آب افغانستان به ایران دستکم از سوی دو منبع از استان نیمروز و سیستان و بلوچستان تایید شده، اما مقامهای گروه طالبان و ایران تا کنون رسماً در رابطه به این موضوع ابراز نظری نکردهاند.
عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب ایران پیشتر گفت، تا هنوز حقآبهی ایران و مردم سیستان و بلوچستان از هیرمند داده نشده و آب آزاد شدهی سال گذشته وارد «شورهزارها و گودزره در خاک افغانستان» گردیدهاست.
مناقشات آب ایران و افغانستان بیش از ۱۵۰ سال است که وجود داشته و به زمانی که افغانستان تحتالحمایهی بریتانیا بود، برمیگردد. در آن زمان، یک افسر انگلیسی مرز ایران و افغانستان را در امتداد شاخهی اصلی رودخانهی هیرمند ترسیم کرد.
در سال ۱۹۳۹، گفتوگوهایی جدی بین دولت رضاشاه پهلوی و دولت محمد ظاهر شاه افغانستان منجر به انعقاد معاهدهای حقآبه هر کشور را تعیین کرد، اما افغانستان هرگز آن را تصویب نکرد.
این اختلاف در دههی ۱۹۵۰ و زمانی که افغانستان دو بند بر روی رودخانهی هیرمند ساخت، شدت گرفت. مذاکرات مجدد تا سال ۱۹۷۳ ادامه یافت و نخستوزیران وقت ایران و افغانستان معاهدهای را امضا کردند.
در دهههای اخیر و در دولتهای مختلف، این موضوع چرخش چشمگیری پیدا کرد. جنگ، جابهجایی جمعیتی، سدسازیهای پرسود، مدیریت فاجعهبار آب و تغییرات آبوهوایی این مناقشه را تشدید کردهاند.