خبرگزاری راسک: با استفاده از «تلسکوپ بسیار بزرگ» مستقر در صحرای آتاکامای شیلی درخشانترین پدیدهی کیهان که تاهنوز مشاهده شدهاست، توسط یک تیم بینالمللی اخترشناسان کشف شدهاست.
این پدیده یک «کوازار» تحت عنوان «J0529-4351» شناخته میشود که در نزدیک به ۱۲ میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد و سریعترین سیاهچالهی فوقالعاده بزرگ رشدکننده را در مرکز خود دارد.
ستارهشناس هالندی_آمریکایی به نام مارتن اشمیت برای اولین بار در سال ۱۹۶۳ میلادی کوازارها را کشف کرد. اینها هستههای روشن کهکشانهایی هستند که از سیاهچالههای فوقالعاده بزرگ در مرکزشان نیرو میگیرند. این سیاهچالهها مواد را از محیط اطراف خود جمع میکنند و آنها را با سرعت نور به حرکت میاندازند.
این فرآیند مقادیر فوقالعادهای انرژی در طیف الکترومغناطیسی آزاد میکند. کوازارها به حدی روشن میشوند که هستههای آنها از تمام ستارههای موجود در دیسک اطرافشان درخشانتر میشود و آنها را به درخشانترین اشیاء موجود در آسمان تبدیل میکند که از فاصلهی چندین میلیارد سال نوری قابل مشاهده است.
«کریستین وولف»، ستارهشناس و محقق اصلی این پژوهش گفت: «ما سریعترین سیاهچالهای را که تا به امروز شناخته شده، کشف کردهایم. جرم این سیاهچاله به اندازهی ۱۷ میلیارد خورشید است و بیش از یک خورشید در روز میخورد. این باعث میشود که این سیاهچاله درخشانترین شی شناختهشده در جهان باشد. این اختروش که J0529-4351 نام دارد، آنقدر از زمین دور است که نور آن بیش از ۱۲ میلیارد سال طول کشید تا به ما برسد.
یافتن اختروشها به دادههای رصدی دقیق از مناطق وسیعی از آسمان نیاز دارد. مجموعه دادهها به قدری بزرگ هستند که محققان اغلب از مدلهای یادگیری ماشینی برای تجزیهوتحلیل آنها و تشخیص اختروشها از سایر اجرام آسمانی استفاده میکنند.