نویسنده: رسا بدخشی
فهیم دشتی مرد شجاع ونترسی که صدایش در دل کوههای هندوکش برای آزادی میپیچید و آخرین نفسش را پای آن گذاشت.
دشتی اسطورهای فراموشناشدنی در دل کوههای سر بهفلک کشیده پنجشیر بود، مردی که در رگرگ آن خون آزادی جاری بود.
بهراستی که اصیل و نجیبزادهای آریایی بود. شاخصهای شجاعت، صبر و وفاداری را از راستقامتان آریایی بهارث برده بود. حرفهایش ترس در دل دشمن و شجاعت در دل دوست میکارید، مردی که یار و یاور «احمدشاه مسعود» قهرمان نامدار کشور بود و تا آخر پای تعهدش بهحیث دوست وفادار و صادق باقی ماند و برخلاف سایر داعیهداران کذایی پسامسعود بزرگ از دروغ و خیانت سخت تنفر داشت.
زندگینامهی فهیمدشتی
فهیمدشتی در زمستان سرد و پُربرف ۱۹۷۳ میلادی در دل کوههای سپیدپوش و درهی خوش آبوهوای پنجشیر به دنیا آمد. پدر وی ژنرال محمدقاسم، مردی روشنفکر، خوشاخلاق و از زمرهی مردان بزرگ پنجشیر بود.
وی دو سال بیش نداشتکه خانوادهاش از پنجشیر به خیرخانه کوچید. فهیم مکتب را در لیسهی استقلال به پایان رساند و در سال ۱۳۷۰هجری شامل دانشکده حقوق وعلوم سیاسی شد.
فهیم علاقه زیادی به نوشتن و سرودن شعر داشت، چندین سروده از وی در مجله «جوانان کابل» چاپ شده است؛ این در واقع نخستینباری بود که نام فهیم دشتی با خط درشت نوشته میشد.
افزون بر سرودن شعر و نوشتن به تصوف علاقهمند بود و به عارف شوریدهسر «حیدر وجودی» ارادت ویژهای داشت و گاهی نیز در حلقهی درسی قاری ناصرالله ابراهیمی شرکت میکرد.
دشتی و آغاز کار خبرنگاری
نخستینبار فهیم دشتی بهحیث خبرنگار در «هفته نامهی کابل»- که توسط احمدشاه مسعود در زمان حکومت استاد ربانی ایجاد شده بود- به فعالیت آغاز کرد. در آن زمان رزاق مامون، سردبیر این مجله بود. هفتهنامهی کابل بهعلت انتقادهایش از اعزام سفیر وقت افغانستان به هند، دیری نپایید که تعطیل شد.
به گفته زندهیاد فهیمدشتی، احمدشاه مسعود بهعلت احترامش به استاد ربانی، بسته شدن هفتهنامه را رد کرد، تلاشهای زیادی کردیم تا این مجله دوباره به فعالیت آغاز کند، اما ثمربخش نبود، گویا که گوشهای استاد شهید، اصلا التفاتی بهحرفهای ما نداشت.
آمر صاحب تصمیم به تأسیس نشریهای جدید گرفت و همانطور شد که نشریهی جدیدی بنام «بالاحصار» را تأسیس کنیم.
فهیم دشتی با تأسیس نشریهی «بالاحصار» بهعنوان سردبیر دوباره به فعالیت روزنامهنگاری ادامه داد، اما چندی سپری نشده بود که ابرسیاه جهالت بر سرزمین قدیسش خیمه زد و کابل به تاریکاندیشان طالب سپرده شد.
دشتی و مقاومت با دوربین (کمره)
فهیم دشنی میان سالهای ۱۹۹۶-۲۰۰۶میلادی به گروه «آریانا فیلم» که در چهارچوب جهبهی مقاومت ملی به فعالیت آغاز کرده بود، پیوست. از مناطق تحت حاکمیت و ادارهی مقاومت، مستندسازی میکرد. او طی ۴ سال کار خود در آریانا فلیم، دستکم «هشت مستند» از ساحات فعالیت مقاومت تهیه کرد؛ در واقع صفحهی زرین و درخشان مقاومت علیه تروریسم را وارد متون تاریخ کرد.