خبرگزاری راسک: گزارشها از استان هرات در حوزهی غرب افغانستان میرسانند که رهبری گروه طالبان مقامهای نهادهای عدلی و قضایی خود را هر دو ماه تبدیل و یا برکنار میکند. یک منبع معتبر در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش به خبرگزاری راسک روز جمعه، ۳ حمل / فروردین گفت، رهبری گروه طالبان مقامهای ارگانهای عدلی و قضایی به ویژه قاضیهای دادگاه را دو ماه به دو ماه تبدیل یا سبک دوش میکنند.
این منبع میافزاید، علت اصلی این کار برخواسته از موجودیت فسادهای زیادی که در دستگاههای دادگاه و دادستانی عنوان شده میباشد. منبع بیان میکند، گزارشهای متعددی به گونهی آشکارا برای ملا هبتالله آخوندزاده رهبر گروه طالبان در افغانستان رسیده که قاضی و قضات استانهای غربی افغانستان به ویژه استان هرات در زمینهی بازداشت و حکمدادن برای مجرمین در فسادهای اداری و اخلاقی متهم بوده و مبالغ گزافی را نیز به دست آوردهاند. به گفتهی منبع، طی همین چند ماه پیش یک تن از باشندگان استان هرات بخاطر رهایی پسر خود از دستگاه قضایی نزدیک به ۱۰ هزار دالر آمریکایی را به مصرف رسانیده تا آزاد کند، علاوه بر اخذ پولش پروندهاش امروز و فردا میشود.
منبع افزود، رهبری گروه طالبان هم بخاطر موجودیت فسادهای گوناگون در نهادهای عدلی و قضایی دو ماه به دو ماه تمامی مقامهای صاحب صلاحیت را از وظیفه تبدیل یا برکنار میکند. به باور منبع، در حال حاضر فسادی که در نهادهای عدلی و قضایی گروه طالبان در افغانستان جریان دارد، ۱۰ برابر از حکومت جمهوریت عنوان شده که به گونهی مخفی و داخل چوکات بالای مردم صورت میگیرد.
همچنان یک منبع دیگر در غرب افغانستان تایید میکند که برخی از همین قاضی صاحبان با چند حلقهی نزدیک به رهبر گروه طالبان وصل بوده و از روز به قدرت رسیدن این گروه در افغانستان تا کنون کرسی ادارهی خود را در دست دارد که به پرکردن جیبهای شان ادامه میدهند. او افزود، مقامهای گروه طالبان در هر ادارهی که باشند مقدار کم هم قبول نداشته بلکه بایستی مبالغ مورد نظر شان برای آنها پرداخت شود تا موضوع مطرح شده دنبال گردد. به گفتهی وی، در مجموع تمامی صفر تا ۱۰۰ افراد گروه طالبان به یک شکلی با یکدیگر وصل و همآهنگ هستند و اگر معضلی هم برای شان پیش بیاید با میانجگری حل و فصل میشود. به باور منبع، در حال حاضر خیلی از افراد ساده و پای پیاده گروه طالبان در افغانستان و بیرون از افغانستان سرمایههای عظیمی را برای شان جمعآوری کرده و این سرمایهها روز به روز در حال افزایش بوده و هیچ فرد یا کمیسیونی هم وجود ندارد که بتواند ممانعتی در این راستا داشته باشد.
در همین حال بشیر احمد، یک تن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک گفت: «اگر روزی پایت به ادارات دولتی گروه طالبان باز شد آنگاه خواهید فهمید که گشتوگذار در شهر با موجودیت افراد این گروه تا چه اندازه مشکل میباشد.» او افزود که طالبان به دنبال ضرر به مردم هستند نه اینکه بتوانند کاری مثمر و مطلوبی را برای جامعه به همراه داشته باشند. موصوف میافزاید، اگر از فرد فرد افغانستان پرسیده شود که چند درصد از عملکرد گروه طالبان رضایت دارید شاید به ظاهر گفته شود که خوب مردمی هستند اما، در باطن یک درصد هم از موجودیت شان علاقهمندی ندارند.»
با این وجود عثمان براتی، فعال مدنی در حوزهی غرب افغانستان به راسک گفت، عدم همآهنگیهای اخیر در بین اعضای گروه طالبان سبب شده که خیلی از فعالیتهای این گروه متوقف شود. او افزود که در حال حاضر همه افراد رده بالای گروه طالبان از حقانیها گرفته تا ملا یعقوب، ملا کبیر و سایر آنها در تلاش این هستند که بتوانند رهبری کلی گروه طالبان را در دست بگیرند و تنها همان حلقهی ویژهی خود شان در راس قدرت و ثروت قرار داشته باشد. موصوف همچنین علاوه میکند، خیلی از افراد مهم و کلیدی جناحهای داخل گروه طالبان طی نزدیک به سه سال کشته شدن اما بخاطر عدم دسترسی به اطلاعات و مشکلات بر آزادی بیان بخش مهم از واقعیتهای اساسی از سوی طالبان مخفی و پنهان میماند.
از سوی هم فرهاد راشدی، آگاه امور در استان هرات به خبرگزاری راسک گفت که طالبان تنها در حال حاضر روز شان را در افغانستان دنبال میکنند. او افزود: «طالبان به خوبی میدانند که دیگر جایگاه اساسی برای بقای خود در بین مردم و رسمیت جهانی ندارند، فقط تنها کاری که انجام میدهند ارتباطات مطلوب با کشورهای همسایهی افغانستان بوده که برای بعدها اسپانسرهای قوی در کنار داشته باشند.»