رییس جمهور هندوراس، شیومارا کاسترو در صفحه تویترش اعلام کرد، دولت او به دنبال برقراری روابط دیپلماتیک با چین است که این خود به معنای قطع روابط با تایوان است. این تغییر باعث میشود تایوان تنها توسط ۱۳ کشور به رسمیت شناخته شود، زیرا چین میلیاردها دلار برای به رسمیتشناختن سیاست «چین واحد» خود هزینه میکند.
آسوشیتد پرس روز چهارشنبه ۱۵ مارچ گزارش داد، رییس جمهور هندوراس به ادواردو رینا، وزیر امور خارجهاش دستور دادهاست تا مذاکرات با چین را آغاز کند و قصد او «گسترش آزادانه مرزها در هماهنگی با کشورهای جهان» است.
در تایپه، وزارت امور خارجه میگوید، نگرانیهای جدی خود را به دولت هندوراس ابراز کرده است. کشور ما بارها به هندوراس اعلام کرده است که تایوان شریک صادقانه و قابل اعتماد برای متحدان ما است. از هندوراس درخواست میشود که با دقت بررسی کند و در دام چین نیفتد یا تصمیمات اشتباهی اتخاذ نکند که به دوستی طولانیمدت بین تایوان و هندوراس لطمه بزند.
وانگ ونبین، سخنگوی وزارت خارجه چین در یک نشست روزانه در روز چهارشنبه گفت پکن از بیانیه هندوراس استقبال میکند.
این واقعیت که ۱۸۱ کشور در جهان بر اساس اصل چین واحد با چین روابط دیپلماتیک برقرار کردهاند، کاملاً ثابت میکند که برقراری روابط دیپلماتیک با چین انتخاب درستی در راستای روند کلی توسعه تاریخی و روند تحولات تاریخی است. بارها، وانگ گفت.
چین مدعی است تایوان خودمختار و دموکراتیک بخشی از قلمرو این کشور است که در صورت لزوم با زور تحت کنترل این کشور قرار میگیرد و از اکثر تماسها با کشورهایی که روابط رسمی با تایوان دارند خودداری میکند و تنها به دلیل افزایش تماسها علیه کشورها تهدید به انتقام میکند.
چین پس از تقویت روابط با تایپه در اکتبر ۲۰۲۱، سفیر لیتوانی را اخراج کرد، روابط دیپلماتیک خود را کاهش داد و تجارت با این کشور ۲.۷ میلیون نفری بالتیک را مسدود کرد. لیتوانی از آن زمان سفارت خود را در پکن بست و یک دفتر تجاری در تایوان افتتاح کرد.
مشخص نیست چه چیزی باعث شد که دولت هندوراس نظر خود را تغییر دهد. با این حال، چین که در حال ساخت یک سد عظیم در هندوراس است، معمولاً از تجارت و سرمایهگذاری به عنوان انگیزه برای تغییر روابط استفاده میکند، همانطور که با کاستاریکا، پاناما، السالوادور، نیکاراگوئه و اخیراً کشورهای اقیانوس آرام جنوبی از جمله جزایر سلیمان، این کار را با موفقیت انجام داده است.