سفر آتی هیئت طالبان به پاکستان نشان دهنده تمایل اسلام آباد و کابل برای تعامل با وجود اختلافات امنیتی است.
در ماه فبروری، هیئت بلندپایه پاکستانی از افغانستان بازدید کرد و به طالبان در مورد عواقب عدم رسیدگی به نگرانی های پاکستان در مورد تحریک طالبان پاکستان هشدار داد. پاکستان به رژیم طالبان روشن ساخت که باید به رسمیت شناختن جهانی را فراموش کند، مگر اینکه اقدامی علیه گروه هایی مانند تحریک طالبان پاکستان انجام دهد.
در این راستا، ابزار دیگری که اسلامآباد برای وادار ساختن کابل به درخواستهای خود برای اقدام علیه تحریک طالبان پاکستان به کار میگیرد، استفاده از نگرانیهای ایالات متحده و متحدان غربی در مورد تحریک طالبان پاکستان است. اکنون چندین کشور غربی دیدگاه اسلام آباد را تأیید می کنند که تحریک طالبان پاکستان نه تنها برای پاکستان بلکه برای امنیت آنها نیز یک تهدید بزرگ است.
با این حال، گزارش ها حاکی از آن است که رهبری طالبان حاضر به اجابت خواسته های پاکستان نبوده است. در عوض، آنها پیشنهادات خود را برای رسیدگی به این موضوع ارائه کردند که شامل انتقال جنگجویان تحریک طالبان پاکستان از مناطق مرزی با پاکستان بود. آنها همچنین از پاکستان خواستند تا هزینه جابجایی جنگجویان تحریک طالبان پاکستان را بپردازند که برای پاکستان قابل قبول نبود.
یک منبع آگاه در وزارت داخله پاکستان به دیپلمات گفت که اجابت خواسته طالبان مبنی بر «پرداخت هزینه جابجایی جنگجویان تحریک طالبان پاکستان، چیزی کمتر از پرداخت باج نیست». این منبع خاطرنشان کرد: «این موضوع راه حل بلندمدتی را ارائه نمی دهد، بلکه راه دیگری برای درخواست صلح موقت است».
پاکستان تمایلی برای آتش بس دیگر با تحریک طالبان پاکستانی ندارد و این کشور می خواهد شاهد پایان دادن به پناهگاه های شبه نظامیان در افغانستان باشد.
پاکستان مطمئن است که هشدارها و پیشنهاد همکاری با طالبان تا حدی مثمر ثمر خواهد بود. رژیم در کابل مشتاق است اطمینان حاصل کند که نگرانیهای سیاسی و امنیتی بر روابط اقتصادی بین دو کشور تأثیر نمیگذارد. دستیابی به روابط اقتصادی عمیق تر با کابل برای پاکستان نیز یک اولویت است، اما این کشور ابتدا نیاز به همکاری در مورد مسائل مربوط به تحریک طالبان پاکستان دارد.
به نظر می رسد که رویکرد جدید پاکستان بر تلاش برای مشارکت جسورانه با رهبری طالبان در موضوع تحریک طالبان پاکستان و در عین حال ارائه همکاری در سایر موضوعات مورد علاقه متقابل متمرکز است.
باید دید آیا رویکرد جدید تاثیر مطلوبی خواهد داشت یا خیر.
به نظر می رسد رویکرد تهدید و تطمیع آن روش درستی باشد، زیرا فشار صرف بر طالبان در زمانی که این گروه در داخل بر سر موضوع تحریک طالبان پاکستان دچار اختلاف است، احتمالاً کارساز نیست. شاید تداوم فشار و در عین حال ارائه همکاری در سطوح مختلف برای تغییر سیاست طالبان در ماههای آینده سودی به همراه داشته باشد.
منبع:
نشریه دیپلمات / ۱۵ مارچ ۲۰۲۳
https://thediplomat.com/2023/03/will-pakistans-carrot-and-stick-approach-to-taliban-regime-work/