خبرگزاری راسک: گزارشها از استانهای غربی افغانستان حکایت از آن میکنند که بیش از نیمی از آموزشگاههای زبانهای آموزشی در این حوزه مسدود میباشند. یک منبع آگاه در حوزهی غرب افغانستان مشروط بر حفظ هویتش به خبرگزاری راسک پنجشنبه، ۱۶ حمل / فروردین، گفت که طالبان بیش از نیمی از مراکز آموزشی را بدلیل حضور دختران و زنان مسدود کرده و اجازهی آموزش حتی برای بخش ذکور را هم ندادهاند.
این منبع میافزاید، در تمامی استانهای غربی افغانستان این روند جریان دارد، اما استان هرات و نیمروز شاهد بیشتر این رویداد میباشند. منبع بیان میکند، بیشترین دختران و زنانیکه برای فراگیری علم و دانش به آموزشگاهها حضور داشتند، امروز بدلیل مسدودشدن این مراکز و قیودات سخت گروه طالبان خانهنشین شده و روز و شب خود را در ناامیدی سپری میکنند.
به گفتهی منبع، «گروه حاکم با مسدودکردن آموزشگاهها در حوزهی غرب افغانستان هیچ نتیجه و مفادی را بدست نخواهند آورد و به جز از اینکه آه و نالهی هزاران دختر و زنهای که از آموختن علم و تحصیل باز ماندهاند را برای خود به همراه داشته باشند.» منبع افزود که پس از مسدودشدن مکاتب و دانشگاهها حالا وقت مسدودکردن آموزشگاههای زبان آموزشی رسیدهاست.
همچنان یک منبع دیگر به خبرگزاری راسک گفت که مراکز آموزشی در استانهای حوزهی غرب افغانستان بر اساس ارتباطات با گروه طالبان است وگرنه علاوه بر مسدودکردن آموزشگاهها جریمهی سنگینی هم بایستی به مسوولان طالبان پرداخت شود. به باور منبع، میتوان به گونهی آشکارا گفت که در حال حاضر ۹۰ درصد مراکز آموزشی حوزهی غرب افغانستان به ویژه استان هرات ورشکست شدند و در بیسرنوشتی کامل به سر میبرند. این منبع علاوه میکند با تحولات در افغانستان و به قدرت رسیدن گروه طالبان بخش عظیمی از مردم کشور را ترک کردند و در مهاجرت شب و روز شان را به شکل فجیعی دنبال میکنند. منبع تصریح کرد «که ۹۵ درصد دختران و زنان که در حکومت جمهوریت در مکاتب، دانشگاهها و مراکز آموزشی در حال فراگیری از علم و دانش بودند، امروز در داخل و خارج در یاس و بیسرنوشتی به سر میبرند و هیچ راه حلی را هم پیرامون وضعیت خود ندارند که بتوانند بهبود ببخشند.»
در همین حال سمیرا، یک تن از دختر خانمهای که متعلم صنف هفتم مکتب بود و گروه طالبان افغانستان را در دست گرفتند میگوید که از آن زمان تا کنون دیگر نتوانسته، یک ورق از کتابهای مضامین مکتب را خوانده باشد. او افزود «تمام آن انگیزهی که در حکومت اشرف غنی برای دختران و زنان فراهم بود، حالا نیست و هیچ امیدی هم برای ادامهی تحصیل وجود ندارد که بتواند یک روزی دوباره به مکتب برود و باهم صنفیهای خود در یکجا جمع شده و از خاطرات همان چند روزی که در یک صنف بودند صحبت کنند.» به گفتهی وی، هر روز سن و سال دختران هم بالا میرود و دیگر آن وقتیکه قرار بود یک صنف سال به سال در درجهی تحصیلی به ثبت برسانیم آن فضا به گونهی کامل برچیده شدهاست.
با این حساب امید کریمی، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک گفت که قرار بود که امسال با آغاز مکاتب دخترانه تحولات زیادی در زمینهی بازگشایی مکاتب و دانشگاهها برای دختران و زنان در ردهی تحصیلی بالاتر رقم بخورد، اما متاسفانه به مانند سالپار هیچ روشنایی به وجود نیامد تا دل خیلی از این قشر از جامعه و خانوادههای شان قناعتی را کسب کنند. به گفتهی وی، تخمین میرود که دختران حتی دیگر تا صنف ششم هم اجازهی رفتن به مکاتب را نداشته باشند.
در این باره مقامهای گروه طالبان در حوزهی غرب افغانستان چیزی نگفتهاند. بیش از دوسال سال میگذرد که گروه طالبان برکشور مسلط شدهاند و این گروه دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب و دانشگاه منع کرده و برای لغو این محدودیت همیشه امروز و فردا میکنند.