نهادهای حامی خبرنگاران در افغانستان نسبت به افزایش خشونتها علیه خبرنگاران ابراز نگرانی دارند و تاکید میکنند که ادامه این وضعیت، کار خبرنگاری در کشور را دشوار ساخته است.
RASC: فردا ۲۷ اسفند ماه ” روز ملی خبرنگار” در افغانستان است. نهاد حمایت از رسانههای آزاد افغانستان(نی) در اعلامیهای نسبت به بدتر شدن وضعیت آزادی بیان و افزایش خشونتها علیه خبرنگاران نگران است.
در اعلامیهای که از سوی دفتر نی به نشر رسیده آمده است:« امسال از روز ملی خبرنگار درحال تجلیل میشود که خبرنگاران افغانستان با چالشهای زیادی دست و پنجه نرم میکنند. از آغاز سال ۲۰۲۳ میلادی تا اکنون شاهد اتفاقهای ناگوار در مقابل خبرنگاران هستیم. در مدت کمتر از سه ماه نزدیک به ۳۰ مورد خشونت در برابر خبرنگاران در دفتر نی به ثبت رسیده است.»
این نهاد هرچند از طالبان به عنوان عامل اصلی خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان نام نبرده اما گفته که وضعیت کار خبرنگاری و رسانهیی در کشور، در حال بدتر شدن است.
نی چندی پیش اعلام کرد که ۹۶ درصد زنان خبرنگار در افغانستان بیکار ماندند و در بیش از ۱۵ ولایت کشور هیچ زنی در رسانه فعالیت ندارد.
به گفتهی این نهاد، به دلیل چالشهای روز افزون و مشکلات اقتصادی، دروازه تعداد زیادی از رسانهها در افغانستان بسته شده، صدها خبرنگار بیکار گردیده و یا اینکه مجبور به ترک کشور گردیدند.
نی از سایر نهادها و حکومت سرپرست طالبان میخواهد که هنوز دیری نگذشته، برای بهبود این وضعیت اقدام جدی نمایند.
از سوی دیگر چند روز پیش شمار دیگر از نهادهای حمایت از رسانهها و خبرنگاران در افغانستان نیز نسبت به وضعیت کنونی و فشار طالبان بالای رسانهها، ابراز نگرانی کردند.
این نهادها هشدار میدهند که ادامه این وضعیت کار خبرنگاری و آینده فعالیت رسانهها در افغانستان را دشوار ساخته، با ادامه این روند، تا سال آینده دهها رسانه دیگر از فعالیت باز خواهد ماند.
نگرانیها نسبت به آزادی بیان و خشونتها علیه خبرنگاران در افغانستان، در حالی ابراز میشود که با حضور طالبان در این کشور، این گروه فشارهای زیادی بر رسانهها و خبرنگاران وارد کرده است.
با آمدن طالبان در افغانستان صدها خبرنگار کار شان را ترک نموده به کشورهای دیگر پناه بردند و شماری هم مجبور شدند به کارهای شاقه رو آورند.
با ادامه این وضعیت دهها رسانه در افغانستان از فعالیت باز مانده و رسانههای که فعالیت دارند نیز برنامه موثری که بتواند جلب توجه کند، ندارد.
خبرنگاران در افغانستان میگویند که مصئونیت جانی ندارند و تحت فشار گروههای تروریستی هستند.
هفته پیش یک نشست خبرنگاران در استان بلخ؛ در شمال افغانستان هدف حمله انفجاری قرار گرفت دو خبرنگار جان باخت و بیش از ده خبرنگار دیگر مجروح شدند که تعداد شان هنوز در بیمارستانها تحت درمان قرار دارند و مسوولیت آن را گروه تروریستی داعش بر عهده گرفت.