خبرگزاری راسک: گزارشها از استان نیمروز در جنوب غرب افغانستان حکایت از آن میکنند که ۲۱ هزار کودک بیسرپرست طی یک سال اخیر از کشورهای همسایه رد مرز شدهاند. یک منبع معتبر در استان نیمروز ضمن تایید این خبر به خبرگزاری راسک روز، جمعه، ۲۴ حمل/ فروردین، گفت که این کودکان بیسرپرست از استانهای غربی و مشرقی افغانستان هستند که به زمانهای مختلف از سوی کشورهای همسایه بازداشت و سپس به افغانستان بازگشت داده شدهاند. منبع میافزاید که کودکان بیسرپرست بخاطر کار به کشورهای همسایه به گونهی غیرقانونی رفته بودند که آن هم نتیجهی مطلوبی را برای آنها به همراه نداشتهاست. به باور منبع، شماری از این کودکان در حال حاضر در استانهای گوناگون افغانستان روی به مواد مخدر آوردهاند و دارای زندگی سالم نمیباشند.
در همین حال یک منبع دیگر در استان نیمروز به راسک میگوید، کودکانیکه از کشورهای همسایه اخراج شدهاند، برخواسته از مشکلاتی بوده که در آنجا به بار آوردهاند. منبع بیان میکند، اگر شماری از همین جوانان، نوجوانان و کودکان دست به خلافهای غیرقانونی در کشورهای همسایه نمیزدند وضعیت موجود برای شان اینگونه رقم نمیخورد که در حال حاضر بیسرنوشت در افغانستان زندگی شان را سپری کنند.
منبع تصریح کرد که شماری از اطفال بیسرپرست در افغانستان بیکار هستند و عمر جوانی شان را در یاس و بدبختی دنبال کرده و هیچ امیدی برای یک فردای روشن ندارند که بتوانند نفسی بکشند. به گفتهی منبع، اگر زمینهی کار و اشتغال برای جوانان در افغانستان فراهم شود، هیچ افغانستانی در ممالک بیگانه مهاجر نخواهد شد که غرور و عظمت خود را زیر پا کند.
با این حساب شماری از باشندگان استان نیمروز در جنوب غرب کشور تایید میکنند که آمار کودکان بیسرپرست نسبت به گذشته بیشتر شدهاند. محمد رحمانی، یک تن از باشندگان استان نیمروز به راسک گفت که بیشتر کودکان بیسرپرست که از کشورهای همسایه اخراج شدهاند یا با اعضای فامیل شان یکجا شدند و یا هم به دو معضل بزرگ مواد مخدر و تکدیگری روی آوردهاند. موصوف همچنین علاوه میکند، کودکانیکه در کشورهای همسایه به مواد مخدر معتاد شدهاند در افغانستان وضعیت صحی آنها بدتر بوده که بایستی نهادهای بینالمللی در این مورد توجهی مبرمی نیز داشته باشند.
همچنان رفیع رحمتی، آگاه امور در غرب افغانستان به راسک گفت که یکی از دلایل که کودکان بیسرپرست در کشورهای همسایه آواره و سرگردان هستند ناشی بر بیکفایتی گروه حاکم بر افغانستان بوده که تا کنون نتوانستهاند، یک فضای مناسب به منظور حل این معضل برای این طیف از جامعه فراهم کنند. او افزود که طالبان که خود را بهتر از نظام جمهوریت میدانند، باید به همان پیمانه یک فضای شغلی را برای تمام اقشار جامعه به ویژه کودکان بیسرپرست ایجاد نمایند که دیگر اینچنین وضعیتی برایشان رونما نگردد.
در این باره طالبان سخنی را بیان نکردند. قابل ذکر است که روزانه بیش از هزاران تن از افغانستانیها به گونهی اجبار از کشورهای همسایه اخراج میشوند که نزدیک به نیم درصد آنها را کودکان بیسرپرست تشکیل میدهند.