خبرگزاری راسک: شماری از دختران و زنان استانهای غربی افغانستان تایید میکنند که عید سعید فطر را تجلیل نکردند و در وضعیت بد روحی و روانی قرار دارند.
سمیه انصاری، یک تن از بانوان استان هرات به خبرگزاری راسک روز شنبه، ۲۵ حمل/ فروردین، گفت که در عید سعید فطر حتی یک عدد شال و روسری هم برای خودش خریداری نکرده و ایام عید را در غم، ماتم و دوری از درس و تحصیل سپری کردهاست. او افزود که نزدیک به سه سال میشود، از رفتن به مکتب محروم است و در حال حاضر روز و شب را در خانه سپری میکند و تکلیف روحی و روانی گرفتهاست. او گفت که به مانند من هزاران دختر و زن با مسدودبودن مکاتب و دانشگاهها عید را تجلیل نکردند و در خانههای شان بخاطر بیسرنوشتی شان ماتم گرفتند. موصوف میافزاید، روزیکه مکاتب و دانشگاهها باز شود روز خوشی و عید خواهد بود که من میتوانم دوباره به درس و تحصیل خود ادامه دهم.
از سوی هم شماری از فعالان حقوق زنان در افغانستان تاکید میکنند که باید جامعهی جهانی توجه مبرمی را پیرامون باز شدن مکاتب و دانشگاهها داشته باشند تا آمار زیادی دختران و زنان از بیسرنوشتی و افسردگی نجات پیدا نمایند.
حلیمه بختیاری، فعال حقوق زنان در افغانستان به راسک میگوید در حال حاضر کارد به استخوان رسیده و بانوان کشور به جز از علم و دانش شان دیگر هیچ گونه دلخوشی به آیندهی خود ندارند. او خطاب به طالبان گفت که «سهسال مکاتب و دانشگاهها مسدود بودند، بیاید سهسال مکاتب و دانشگاهها را بر روی دختران و زنان باز کنید، ببینید که چه تغییراتی پیرامون رشد و انکشاف جامعه به وجود میآید.» خانم بختیاری علاوه میکند که اگر توجهای پیرامون باز شدن مکاتب و دانشگاهها از سوی طالبان صورت بگیرد این گروه به شکل اتوماتیک رسمیت داخلی و خارجی را از آن خود شان خواهند کرد.
در همین حال کبرا، یک تن دیگر از دختران استان فراه به راسک گفت که چندین بار به علت بیماری روحی و روانی روانهی بیمارستان شده و پزشکان هم بروز اصلی این مرض را یک نواخت بودن حالت زندگی عنوان کردهاند. وی بیان کرد که طالبان باید به فکر باز کردن مکاتب و دانشگاهها باشند تا بتوانند رضایت مردمی را از خود نمایند. به باور او، هر روز که از عمر سلطهی طالبان بگذرد به همان اندازه پیشرفت با مسدودیت مکاتب، دانشگاهها و دیگر مراکز آموزشی دور میشود و جوانان از علم و دانش شان عقب خواهند ماند.
همچنان لیلا، دانشآموز در یکی از مکتبهای استان بادغیس به خبرگزاری راسک گفت که اصلا هیچگونه سرگرمی و دلخوشی برای روشنایی فردا وجود ندارد که انسان بتواند دل گرم به آینده باشد و انگیزهی برای ادامهی برنامهریزیهایش داشته باشد. به گفتهی او، جایگاه زن در دین مبین اسلام والا بوده و باید به این جایگاه ارجگذاری صورت بگیرد و زنان را نیم پیکر از جامعهی اسلامی قبول کنند. موصوف میافزاید وضعیت موجود مغایر با تمامی افکار عامه است که هیچ یک از انسانهای جامعه هیچگونه جایگاهی را برای شان در افغانستان نخواهند دید.
این حرفها در حالی مطرح میشود که ذبیحالله مجاهد سخنگوی گروه طالبان در افغانستان بارها از باز شدن مکاتب و دانشگاهها سخن گفته، اما تاهنوز هیچ اقدامی عملی صورت نگرفته و مسدود بودن مراکز آموزشی کماکان بالای دختران و زنان جریان دارد.