خبرگزاری راسک: منابع آگاه در استان هرات تایید میکنند که هیچ همکاری از سوی گروه طالبان در قسمت ترمیم منارهای هرات که قرار بود با کمکهای بنیاد آقاخان رهبر قوم اسماعیلیهی افغانستان انجام شود و نگرانیهای موجود پیرامون این آبدات تاریخی را کاهش دهد، صورت نگرفتهاست.
یک منبع آگاه در استان هرات مشروط بر حفظ هویتش به خبرگزاری راسک گفت که از دو سال بدینسو چندینبار بنیاد آقاخان رهبر قوم اسماعیلیهی افغانستان، پیرامون ترمیم منارهای شهر هرات پیشنهاداتی را به طالبان ارایه نموده، اما این گروه چراغ سبزی را از خود به این بنیاد نشان ندادهاند.
منبع افزود که اگر منارهای شهر هرات با کمکهای مالی بنیاد آقاخان ترمیم میشدند، امکان زیادی داشت که معضلات امروزی در زمینهی ریزش این مکانهای باستانی از بین برود و نگرانیهای موجود نیز کمتر میشد. به گفتهی منبع، گروه طالبان بخاطر اینکه منافع شان در این پروژه نبود دست رد دادن و امروز و فردا کردند تا بنیاد آقاخان هم سکوت اختیار کند و هیچ برنامهای پیرامون این موضوع نداشته باشد.
همچنان یک منبع دیگر در استان هرات به خبرگزاری راسک گفت که مشکل ریزش منارهای شهر هرات از دیر زمان است که برای مردم بوده و تاکنون هیچ نهادی به شمول یونسکو توجهی مبرمی را در مورد ترمیم این آبدات تاریخی نکردهاند.
به گفتهی منبع، هرات شهر علم و فرهنگ است و موجودیت این مکانهای تاریخی نیز جایگاه معنوی هرات و هراتنشینان را برای جهانیان بروز دادهاست. این منبع میافزاید که هرات ارزش معنوی زیادی را در بین استانهای افغانستان دارد و باید نهادهای داخلی و خارجی پیرامون آبدات تاریخی هرات توجه بیشتری داشته باشند.
در همین حال شفیع احمدی، یک تن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک گفت که منارهای هرات و دیگر مکانهای تاریخی این شهر در حالت نابسامانی قرار دارد و باید طالبان به فکر بهبود وضعیت موجود باشند، روند ترمیم آن صورت بگیرد. او بیان کرد که قدامت این اماکن تاریخی استان هرات مربوط به قرنها پیش میشود و باید به گونهی درستی از این آثار باستانی محافظت و نگهداری نیز انجام شود.
به گفتهی او، طالبان نباید به مانند بخشی از مقامهای حکومت پیشین در این باره بیتفاوت باشند و شب و روز را به دروغ و وقت تلفی دنبال کنند. او همچنین علاوه میکند که حالا وقت خدمتگذاری به مردم است و زمامداران کشور بایستی خدمات شایانی نیز از خود به مردم ارایه بدهند تا ملت قدر دولت را به گونهی راستین بدانند.
از سوی دیگر شعیب خلیلی، استاد دانشگاه به راسک گفت: «طالبان به همان اندازهای که پیرامون بازسازی چوکها و سایر جاها فعالیت دارند، توجهی هم اگر در زمینهی ترمیم اماکن تاریخی استان هرات داشته باشند، تاثیر مثبتی دارد.» او بیان میکند که سرمایهگذاریهای نیز از سوی شماری از نهادهای ملی و بینالمللی در افغانستان صورت میگیرد چه خوب است که به منظور بازسازی یا ترمیم این آبدات تاریخی هم توجه صورت بگیرد تا دامنهای نگرانی هم از جامعه کاهش یابد.
مقامهای حفاظت از آبدات تاریخی گروه طالبان در استان هرات چندی پیش هم به رسانهها گفته بودند که ادارهی اطلاعات و فرهنگ این استان در زمینهی بازسازی و ترمیم مکانهای باستانی تلاش زیادی را روی دست دارد، تا نگرانی مردمی نیز کمتر شود.