خبرگزاری راسک: براساس گفتهی کارشناسان، تقاضا در حوزهی هوش مصنوعی باعث میشود تا سال ۲۰۳۰ مصرف مس یک میلیون تن بالا برود. استفادهی بیشتر از وسایل نقلیهی برقی و فناوریهای متمرکز بر انرژیهای تجدیدپذیر این روزها مس را به عنصری بسیار مهم و گران تبدیل کردهاست.
کارشناسان میگویند، در صورتیکه این روزها به درخواستهای تجاری مراکز دادهها و حوزهی هوش مصنوعی توجه شود، مشاهده میشود که تقاضا برای مس به طور ناگهان افزایش شدیدی داشتهاست. تقاضا برای یک میلیون تن مس اضافه، علاوه بر چهار تا پنج میلیون تن کسری است که تا سال ۲۰۳۰ وجود دارد که خود معضلی دیگر محسوب میشود.
تقاضای جهانی برای مس در سال جاری نزدیک به ۲۶ میلیون تن تخمین زده شدهاست. یک نطرسنجی در ماه جنوری توسط خبرگزاری «رویترز» برگزار شد که نشاندهندهی آنبود، کمبود بازار مس که در سال جاری ۳۵هزار تن برآورد میشود، در سال ۲۰۲۵ به بالای صدهزار تن میرسد.
چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده و مصرفکنندهی مس در جهان محسوب میشود. این کشور همچنین در سطح جهان یکی از بزرگترین صاحبان منابع بسیاری از فلزات صنعتی دیگر است که برای انتقال انرژی مهم تلقی میشوند. این حقیقت برای کشورهای غربی نگرانیهای جدی ایجاد کرده تا مبادا از رقیب خود عقب بمانند.
به آتا یاوورچیک، اقتصاددان ارشد بانک بازسازی و توسعهی اروپا در این مورد به رویترز گفت که به باور وی افزایش تنشهای ژئوپلیتیکی منجر میشود تا شتاب «انتقال سبز»، یعنی کنار گذاشتن سوختهای فسیلی و استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر کاهش یابد.
طبق گفتهی این کارشناس، بسیاری از خاکهای نادر و گرافیت مورد نیاز برای باتری وسایل نقلیهی برقی در اختیار چین قرار دارند و بدین ترتیب، در حالیکه پکن کنترل زیادی بر تولید مواد اولیهی حیاتی دارد، غرب و متحدان آن سهم نسبتاً کوچکی در تولید چنین مواد حیاتی برای انتقال انرژی سبز بازی میکنند.