خبرگزاری راسک: شماری از بازرگانان در حوزه غرب افغانستان، از افزایش ۳۰ درصدی مالیات گمرکی در استان هرات از سوی گروه طالبان، خبر میدهند.
محمد جلیل، یک تن از بازرگانان افغانستان در صحبت با خبرگزاری راسک روز سهشنبه، ۲۸ حمل/ فروردین، گفت که تناسب به سال پار ۳۰ درصد مالیات گمرکی گروه طالبان افزایشیافته که این موضوع برای خیلی از بازرگانان قابل پذیریش نیست.
او افزود که کالاهای که از کشورهای همسایه بهویژه ایران وارد افغانستان میشود بایستی مالیات گمرکی آن تناسب به گذشته کمتر شود؛ اما دیده میشود که روزبهروز در حال افزایش است و هیچ فرد یا نهادی در خصوص بررسی این وضعیت دستبهکار نشدهاست.
آقای جلیل میافزاید روند پیش آمده برای خیلی از بازرگانان کوچک و بزرگ قابلقبول نیست و رهبری گروه طالبان باید برای بیرون رفت از این معضله یک برنامهی جامع رویدست بگیرد.
در همین حال فضل احمد، یک تن دیگر از بازرگانان استان هرات به خبرگزاری راسک میگوید: طالبان افغان هستند و باید هوای افغان خود را تناسب به دیگر کشورهای بیگانه داشته باشند و نگرانی آنها را نیز کاهش دهند.
فضل بیان میکند علاوهبر مالیات گمرکی در خاک افغانستان دیگر هزینهها را در کشور مربوطه پرداخت میکنند تا کالا خریداری شده به داخل افغانستان برسد.
موصوف همچنین علاوه میکند از چند طرف مبالغ بالای را به مصرف میرسانند تا بتوانند که کالای مورد نظر شأن را وارد خاک افغانستان کنند تا به دسترس مردم قرار گیرد.
با این وجود رمضان ربانی، یک تن از دکانداران شهر هرات به خبرگزاری راسک گفت که قیمت تمامی کالاها به ویژه مواد غذایی افزایش چشمگیری داشته که برای خیلی از دکانداران و اغلب مردم مورد پسند نمیباشد.
به گفته وی، گرانشدن کالا در افغانستان با افزایش بیکاریها موجب فشارهای روحی و روانی برای خیلی از خانوادهها شده که باید اداره حاکمیت گروه طالبان در این مورد تصامیم را اتخاذ کنند.
موصوف همچنین تصریح کرد که این روند توانسته تا مشغلههای فکری بخش عظیمی از فامیلها را به خود جلب کند و باعث خصومت شخصی و خانوادگی شود.
همچنان روح الله، یک تن از باشندگان استان هرات به خبرگزاری راسک گفته که تمامی مشکلات اقتصادی مردم برخواسته از بیبرنامهریزیهای گروه طالبان در این استان بوده که توانسته روی زندگی مردم هرات تاثیر مستقیمی بگذارد.
او میگوید« طالبان اگر مالیات گمرکات شأن را کاهش دهند و دست بازرگانان را باز بگذارد تا کالای مورد نظر خود را به قیمت پایین وارد کشور کند آنگاه دکاندار نیز به قیمت کم خریداری میکند و مردم هم با مناسبترین قیمت میتواند مواد اولیهی خانواده شأن را تامین کنند.»
گفته میشود که شماری از بازرگانان که پیش از این ۱۵ موتر کالا از مرز اسلام قلعه وارد میکردند اکنون به دو یا سه موتر اکتفا میکنند و دلیل آن را افزایش مالیات از سوی مسوولان گمرگ گروه طالبان میدانند.