خبرگزاری راسک: جمهوری خلق چین، پس از تحولات دگرگونکنندهی افغانستان در نزدیک به سه سال گذشته، چشم به معادن افغانستان دوخته تا با حمایت راهبردی از گروه طالبان، منافع اقتصادی و سیاسی خود را در این کشور تحکیم بخشد.
جهان امروز برای دسترسی به لیتیوم در رقابت کامل بهسر میبرد، با رشدی سریع کشور چین در عرصه تولیدات صنعت وسایط نقلیه برقی، این کشور نگاه چپاولگرانهی خود را به معادن افغانستان انداخته است.
رسانههای بینالمللی، امروز شنبه،اول ثور/اردیبهشت، در گزارشی از رشد سریع صنعت موترسازی برقی در جهان، نگاشتهاند که چین پس از خروج ایالات متحده آمریکا و ناتو از افغانستان، به سرعت وارد عملشده و منافع اقتصادی خود را در بحبوحه تحریمهای غرب در برابر گروه طالبان، بررسی و وارد روابط راهبردی با گروه طالبان شود.
افغانستان با داشتن ذخایر وسیع از لیتیوم، به یک نقطه کانونی ژیوپلتیک تبدیل شده که زمینشناسان آمریکایی در سال ۲۰۲۱ افغانستان را از منظر داشتن ذخایر لیتیوم «به عربستان دوم» مسمی کردهاند.
اهمیت استراتژیک لیتیوم رقابتها را تشدید و منطقه را به میدان نبرد برای مانورهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی تبدیل کرده است. تعامل و رابطه متقابل پیچیده بین ژئوپلیتیک، انتقال انرژی پاک، و نقش حیاتی لیتیوم در شکلدهی آینده حملونقل در این روایت پر مخاطب آشکار میشود.
کشور چین از جمله کشورهایست که اکنون ۵۶.۳درصد از بازارجهانی وسایط نقلیه برقی را در اختیار دارد. از اینرو، این کشور به دنبال افغانستان افتاده که زمینشناسان آمریکایی بیشتر افغاستان را به عنوان یک محور بالقوه در زمینهی تغییر به سمت انرژی پاک ظاهر شده است. خوانده اند.
پس از رویکار آمدن گروه طالبان بر افغانستان و اعمال تحریمهای اقتصادی ایالات متحده بالای گروه طالبان و محدود ساختن شرکتهای آمریکایی از سرمایهگذاری در این کشور، زمینه برای افزایش مداخله چین فراهم شده است.
بازرگانان و مقامهای چینی از دو سال به این سو به گونهی پیهم به افغانستان رفتوآمد دارند تا بتوانند پیمان لیتیوم را بررسی و به گونه بالقوه آن را برای آینده خود تضمین کنند.
افغانستان باچین در مرز واخان،مسیر زمینی دارد که برای چینیها زمینه انتقال منابع لیتیوم را از منطقه تسهیل میکند.
با آنکه جهان امروز با تغییرات اقلیمی هشدار دهندهی مواجه است، کشورهای جهان اول در رقابت جهانی برای انرژی پاک، مبارزه میکنند و افغانستان در این رقابتها بهعنوان نقطه عطف شناخته شده است.
چین که امروز بر بازارهای جهانی در عرصه وسایط نقلیه برقی غلبه کرده است، رقابتهای ژیوپلتیک را در منطقه تشدید خواهد کرد و از همینرو با گروه طالبان در یک بازی پویا، در حال تحول تعاملات سیاسی و بر تعامل حیاتی بین انتقال انرژی، ژیوپلتیک و اهمیت استراتژیک منابع لیتیوم افغانستان به ثبات و امنیت منطقه تاکید دارد.