خبرگزاری راسک: منابع از استان هرات گزارش میدهند که گروه طالبان در این شهر، در ایستهای بازرسی شان، به حریم خصوصی افراد تجاوز کرده و مورد اهانت و تحقیر قرار میدهند.
شماری از باشندگان استان هرات امروز شنبه، اول ثور/اردیبهشت، به خبرگزاری راسک گفتهاند که اعضای گروه طالبان در ایستهای بازرسیشأن افرادیکه دریشی در تن داشته باشند مورد پرسشهای عجیب و غریب قرار میدهند و لباسهای تن شأن را پاره کرده و او لباس را کفری خطاب میکنند.
منابعی با حفظ هویتش به خبرگزاری راسک میگوید « صبح امروز با یکی از ایستهای بازرسی گروه طالبان در سطح شهر روبهرو شدم و نیروهای گروه طالبان با توقفدادن وسیلهی نقلیهام برای ساعتی من را مورد بازجویی قراردادن که چرا لباس غیر افغانی/پشتونی و کفری را در تن خود کرده و در داخل شهر گشتو گذار میکنی.»
این باشندگان هراتی افزوده« که واقعاً از ترس و نگرانی در خود فرو رفته بودم و برای افراد گروه طالبان گفتم که من واقعاً ترسیدهام دیگر بههیچ عنوان دریشی و لباس کفری را در تن خود نمیکنم این بار و اول و آخرم است.»
این منبع میافزاید« جز خواهش و تمنا دیگر راهی به سر نیامد که بتوانم در برابر تعداد زیادی از افراد گروه طالبان در ایست بازرسی اینچنین صحبت کنم و خود را به هزار یک مشکل از دست شأن نجات بدهم.»
او بیان میکند میخواستم برای شان بگوییم که دانشجوی دانشگاه هستم باز با خودم گفتم اینها از دانشگاه و لباس دانشگاه چه آگاهی دارند که من را بتوانند درک کنند و فرهنگ پوشیدن لباس را در یک مکان علمی و آموزشی را چهگونه خواهند توانست تصور نمایند.
موصوف علاوه میکند« با این همه افغانستان با قدرتگرفتن گروه طالبان و وضع کنونی به چند دهه قبل رفته و تا خواسته باشیم که این فضای برای نسل آتی روشن و عادی بسازیم وقت زیادی نیاز است که شاید من و فرزندانم در زیر خاک دفن شده باشیم.»
در همینحال؛ بهرام عظیمی، یک تن دیگر از باشندگان استان هرات به راسک گفته که طالبان در ایستهای بازرسی خود به یک حالت سوالهای دارند که ترس به سراغ هر فرد از جامعه خواهد آمد.
او افزود که عدهی زیادی از دانشآموزان و دانشجویان دانشگاه چونکه باید لباس دریشی را در هنگام رفتن به این دو مکان علمی و آموزشی در تن داشته باشند نگاهها و سوالیهای نیروهای گروه طالبان افکار خیلی از جوانان را مختل کرده است.
عظیمی میگوید« بزرگان گروه طالبان باید بهگونهی آشکارا برای زیر دستان شأن بازگو کنند که باید فرهنگ برخورد با شهروندان جامعه را به گونه احسن و ارزنده احترام کنند تا فردای روز افکار عامه از این هم که است بدتر نشود.»
ا
و تصریح میکند در هر کشور و هر جامعه هر فرد حق دارد که بهگونهی لباس بپوشد که تابع میل و شخصیتاش است؛ نه اینکه به زور و اجبار به لباسی که نخواهد تن بدهد.
حرفهای باشندگان استان هرات در حالی مطرح میشود که بیش از ۹۰ درصد لباس فروشان مردانه «دریشی» بهخاطر فرهنگ و قیودات اخیر طالبان ورشکست شدند و دکانهای شأن را به قیمت ناچیزی به فروش رسانیدهاند.
ناگفته نماند که بخش از این دکانداران لباسهای دریشی مردانه در استان هرات علاوه بر ورشکستگی مبالغ بالای را هم مقروض از کسب و کارشأن شدهاند.
ورشکستگی دکانداران لباس مردانه در استان هرات ابتدا از قطعکردن سرهای مانکنها آغاز شد و سپس آرام و آرام دیگر معضلات هم دستبهدست داد و تا این حالت برای شأن رونما گردید.
در همین حال جابر بابک، فعال مدنی در استان هرات به خبرگزاری راسک گفت که لباس دریشی یا پیراهن و شلوار یک لباس بینالمللی است که در تمامی کشورهای جهان مورد استفاده همهگان قرار میگیرد.
او بیان میکند حتی عربستان که قبله اول مسلمین است پوشیدن لباس دراشی مردانه هیچ گونه جریمه و آزار و اذیت برای دیگران ندارد.
موصوف میافزاید « دیده میشود که طالبان در برخی موارد نه بلکه در تمامی موارد کارد را به استخوان رساندهاند و شرایط را به مانند کوه و صحراهای که خود شأن قرار داشتند تصور میکنند.»
وی همچنین تصریح کرد که طالبان باید بدانند که جهان در حالت پیشرفت و انکشاف بوده و نظامها هم در حال مدرنیته بودن قرار دارد نباید برخوردی را بالای مردم انجام دهند که خلاف ارزشهای انسانی و باورهای فردی هر شخص باشد.
مقامهای گروه طالبان در استان هرات در این مورد سکوت اختیار کردند.